Camilla Grane
Universitetslektor
Forskningsämne: Psykologi
Avdelning: Hälsa, medicin och rehabilitering
Institutionen för hälsa, lärande och teknik
-
Luleå, A177
Om mig
Jag är utbildad till civilingenjör i Ergonomisk design och produktion och är disputerad i ämnet Teknisk psykologi. Jag är anställd som universitetslektor inom ämnet psykologi och är utöver det biträdande huvudutbildningsledare för avdelningen Hälsa, medicin och rehabiliterng (HMR) på HLT.
Undervisning
Som lärare är jag engagerad, lyhörd, nyfiken och strukturerad. Jag är mån om att mina studenter får utvecklas under den tid de studerar hos oss och att de får en så bra grund som möjligt inför deras kommande arbetsliv. Som universitetslektor undervisar jag både inom programmet psykologi kandidat, civilingenjörsprogrammet Teknisk design, fristående kurser samt uppdragsutbildning. Jag undervisar i ämnen som grundläggande psykologi, socialpsykologi, arbetspsykologi och teknisk psykologi (människa-maskin-interaktion). I min roll som biträdande huvudutbildningsledare fungerar jag som ett stöd åt huvudutbildningsledare, avdelningschef och flertalet utbildningsledare inom området Hälsa. I den rollen får jag möjlighet att arbeta med strategiska frågor för att stärka utveckling, kvalitet och genomströmning inom utbildning på institutionen och avdelningen HMR.
Kurser jag undervisar i:
- Introduktion till psykologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., programkurs Psykologi kandidat (kursansvarig, examinator)
- Teknisk psykologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., programkurs Psykologi kandidat (kursansvarig, examinator)
- Socialpsykologi: psykologiska perspektiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., programkurs Psykologi kandidat
- Arbets-och motivationspsykologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., programkurs Psykologi kandidat (examinator)
- Introduktion till psykologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fristående distanskurs (kursansvarig)
- Arbetspsykologi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fristående distanskurs (kursansvarig, examinator)
- Människa-maskin-interaktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., programkurs Teknisk design, civ
- Användbarhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., valbar kurs Teknisk design, civ
- Ergonomi och kognition Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., programkurs Teknisk design, hing
- Människa-maskin-interaktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Arbetsmiljötekniker uppdragsutbildning
- Arbetspsykologi 1 - med fokus på projektledning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fristående uppdragsutbildning (kursansvarig, examinator)
Forskning
Som forskare är jag kreativ, nyfiken, metodisk, strukturerad och engagerad. Jag är intresserad av frågor som rör människa-maskin-interaktion och psykosociala faktorer. Min avhandling handlade om uppmärksamhet och distraktion vid användning av multimodala gränssnitt i bil. Efter disputationen har jag fortsatt med forskning som rör människa-maskin-interaktion och metodutveckling inom bilindustrin. Efter disputationen har jag också breddat min forskning till andra frågor och miljöer. Flera forskningsprojekt har rört arbetares digitala verktyg och bärbara sensorer i gruv- och processindustri. I de projekten har jag arbetat med frågor som rör användbarhet, effektivitet, säkerhet, acceptans och integritet. Den digitala utvecklingen skapar ständigt nya relationer mellan människa och teknik som vi behöver forska mer om för att förstå vilka effekter de kan få, både önskvärda och icke önskvärda. Relaterat till det är generativ AI och människa-robot-interaktion forskningsämnen som intresserar mig.
Några av mina senaste forskningsprojekt:
- Driftteknikers arbetsmiljö: Undersöka stressorer i låg och högintensiv kontrollrumsmiljö (Trafikverket)
- SIMS: Undersöka attityden till positioneringsteknik för att spåra personal i gruvmiljö
- Quicktag: Implementering av mobil applikation för bl a rondering (Boliden)
- Framtidsoperatören: Undersöka och utveckla nya digitala verktyg för framtidens operatörer (LKAB, Boliden)
- MODAS: Utveckla metod för att mäta tillit till högautomatiserade fordon
- Life on board: Undersöka användbarheten hos framtida växelväljare i fordon