
Malin Eneslätt
Universitetslektor
Forskningsämne: Omvårdnad
Avdelning: Omvårdnad och medicinsk teknik
Institutionen för hälsa, lärande och teknik
-
Luleå, S316
Om mig
Jag är legitimerad sjuksköterska, medicine doktor i vårdvetenskap och universitetslektor i omvårdnad. Jag är även stolt att tillhöra den nationella minoriteten Tornedalingar. Jag är uppvuxen i Pajala och Piteå, gick min grundutbildning i Göteborg men sedan 2010 har jag landat i Luleå där jag bor med min dotter. Jag har ett brinnande intresse för att resa och upptäcka andra kulturer. Jag har bott längre perioder i Vietnam, USA och Sydafrika. Jag disputerade i maj 2021 vid Karolinska Institutet på avhandlingen "Dösnack - metoder och verktyg för samtal om döende, död och framtida vård i livets slutskede Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.".
Undervisning
Jag undervisar i olika kurser vid sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogrammen utifrån min kompetens kring folkhälsovetenskapliga perspektiv på döende, död och sorg samt min vetenskapliga skolning. Jag handleder regelbundet studentuppsatser på kandidat- och magisternivå.
Forskning
Mitt forskningsintresse rör folkhälsovetenskapliga perspektiv på döende, död och sorg, det vill säga hur samhället kan utrustas med verktyg och beredskap att möta frågor kring döende och död. Jag har forskat mer specifikt kring samtal och förberedelse för att möta dessa frågor. I mitt doktorandprojekt översatte och anpassade vi tillsammans med en rad samhällspartners den s.k. DöBra-kortleken från en amerikansk förlaga. DöBra-kortleken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. säljs sedan 2018 kommersiellt av Volante bokförlag. Det är viktigt att poängtera att vi som forskare inte får någonn ekonomisk vinning av försäljningen.
Jag bedriver helst deltagande aktionsforskning tillsammans med olika samhällsaktörer som berörs av forskningen och med tvärvetenskapliga forskargrupper. För närvarande är jag aktiv i tre olika forskningsprojekt som på olika sätt syftar till att rusta samhället och oss som medmänniskor att möta döende, död och sorg:
EU-CoWork: Utforskande och samskapande av omsorsfulla arbetsplatser
God och nära vård i livets slutskede i glesbygd - ett deltagande aktionsforskningsprojekt
Handledning
Jag handleder två doktorander som bihandledare:
Rose-Marie Imoni Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Doktorand i omvårdnad, Region Norrbotten och Inst. för hälsa, lärande och teknik, Luleå tekniska universitet. Bihandledare. 2024-
Linnea Öman Olsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Doktorand i arbetsvetenskap. Inst. för ekonomi, teknik, konst och samhälle, Luleå tekniska universitet. Bihandledare. 2024-
Samverkan
För närvarande samarbetar jag i de olika forskningsprojekten med en rad olika samhällspartners såsom Demensförbundet, en dödsdoula, Funktionsrätt Luleå, Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman, Hjärt- och lungfonden, olika funktioner inom Kalix, Luleå och Piteå kommuner, Kunskapsnätverket för samisk hälsa, PRO, Svenska tornedalingars riksförbund, Synskadades riksförbund, UngCancer och Volante bokförlag.
Jag har akademiska samarbetspartners inom LTU, Umeå Universitet, Karolinska Institutet, Äldrecentrum i Stockholm, Vrije Universiteit Brussels, University of Graz, Athens University of Economics and Business, University of Sheffield.
I media
2024-11, NSD: Hon ser döden i vitögat varje dag - Malin, 41, är "dödsforskare" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2023-11, Dagen: Kortlek ska få svenskar att prata om döden på ett tidigt stadium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-05, Forte magasin: Spelar kort om döden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02, Näravårdpodden möter Carol Tishelman, Max Kleijberg och Malin Eneslätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2021-12, Vårdfokus: Kortleken får igång dösnacket Länk till annan webbplats.
2021-08, Äldre i Centrum: Vårdplanering inför livets slutskede Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2021 nr 3, Omvårdnadsmagasinet: "Prata om döden i god tid" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Priser
2024 Public Health Palliative Care International: Early Career Research Award (delas med Dr. Max Kleijberg)
2024 Kungl. Skytteanska samfundets pris till yngre, framstående forskare inom medicin och hälsa.
2021 Karolinska Institutets kulturpris (till forskningsprogrammet DöBra)