Hoppa till innehållet

Vi är Sveriges rymduniversitet

Vi söker efter liv på Mars, bygger minisatelliter och utvecklar rymdteknik som även gör nytta på jorden – förhoppningsvis kan vår forskning hitta lösningar som bidrar till den gröna omställningen. Hos oss finns Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera masterutbildningar inom rymdområdet. Vi är helt enkelt Sveriges rymduniversitet.

Projektet Aster, Luleå tekniska universitet  Foto: Hans-Olof Utsi
Hitta din rymdutbildning

Satelliter, planeter eller atmosfären? Skaffa dig en examen som tar dig närmare stjärnorna.

Vår forskning
Vår forskning

Dvärgplaneter, asteroider och satelliter. Och den eviga frågan – finns det mer liv där ute?

Visste du att ...

Galaktisk fakta som gör dig klokare.

Astronaut toppbild
En grönare rymd

Teknik i rymden kan ge en lägesbild av det som händer på jorden. Till exempel kan vi använda data från satelliter för att få information om allt från bränder, torka och avverkning av regnskogar, till oljeutsläpp och isars tjocklek. Med hjälp av rymddata kan vi lära oss hur klimatförändringarna ser ut, och vilka åtgärder som ger effekt.

Dvärgplaneten Ceres, saltkrater, LTU, Luleås tekniska universitet
Rymduppdrag kan hjälpa till att förklara uppkomsten av solsystem

Dvärgplaneten Ceres tillhör gruppen havsvärldar som är solsystemkroppar där stora mängder flytande vatten finns eller har funnits. Forskare inom atmosfärsvetenskap på Luleå tekniska universitet leder nu en internationell grupp med 80 forskare, där målet är att kunna landa på Ceres och analysera ytmaterialet på dvärgplaneten, för att därigenom få viktig kunskap om livets uppkomst i solsystemet.

Jessica Meir, NASA-astronaut och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet
Tyngdlöshet, Spider-Man och nya perspektiv

Jessica Meir tillbringade 205 dagar i rymden på Internationella rymdstationen (ISS). Hon är NASA-astronaut, marinbiolog och fysiolog – samt hedersdoktor här på Luleå tekniska universitet.

Alexis Bohlin, Luleå tekniska universitet
Unik forskning ska ge grönare framdrivningssystem hos raketer

Antalet raketuppskjutningar förväntas öka i framtiden. Alexis Bohlin, forskare i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, hoppas kunna bidra till grönare raketmotorbränsle och komponenter som ger mindre klimatpåverkan. – Målet är att förbättra verkningsgraden och minska utsläpp hos den moderna raketteknologin, säger Alexis Bohlin.

We found water on Mars
Vatten på Mars – så hittade forskarna fynden

Frågan om liv på Mars har länge fascinerat mänskligheten. Forskare på Luleå tekniska universitet var med och gjorde de häpnadsväckande fynden av ett vattenkretslopp på Mars. Mycket talar för att det kan finnas, eller har funnits, liv på den röda planeten. Och utforskandet fortsätter – framtiden är närmare än vi tror.