Hoppa till innehållet

Sveriges rymduniversitet

Vi söker efter liv på Mars, bygger minisatelliter och utvecklar rymdteknik som även gör nytta på jorden – förhoppningsvis kan vår forskning hitta lösningar som bidrar till den gröna omställningen. Hos oss finns Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera masterutbildningar inom rymdområdet. Vi är helt enkelt Sveriges rymduniversitet.

Dvärgplaneten Ceres, saltkrater, LTU, Luleås tekniska universitet
Rymduppdrag kan hjälpa till att förklara uppkomsten av solsystem

Dvärgplaneten Ceres tillhör gruppen havsvärldar som är solsystemkroppar där stora mängder flytande vatten finns eller har funnits. Forskare inom atmosfärsvetenskap på Luleå tekniska universitet leder nu en internationell grupp med 80 forskare, där målet är att kunna landa på Ceres och analysera ytmaterialet på dvärgplaneten, för att därigenom få viktig kunskap om livets uppkomst i solsystemet.

Jessica Meir, NASA-astronaut och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet
Tyngdlöshet, Spider-Man och nya perspektiv

Jessica Meir tillbringade 205 dagar i rymden på Internationella rymdstationen (ISS). Hon är NASA-astronaut, marinbiolog och fysiolog – samt hedersdoktor här på Luleå tekniska universitet.

rymdteknik film
Satelliter, matte och mitt i rymdåldern

– träffa Theresia och Martin som pluggar rymdteknik!

Foto: NASA/JPL-Caltech
Fint damm på Mars yta

Det finns ett mycket tunt lager av fint, löst material ovanpå Mars yta. Med hjälp av data från Nasas Marslandare InSight har forskare upptäckt det extremt tunna jordlagret. – Jorden på Mars beter sig på ett märkligt sätt, det måste vi förstå innan vi koloniserar Mars, säger Axel Hagermann, professor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och medförfattare till en artikel som presenterar de nya rönen.

Alexis Bohlin, Luleå tekniska universitet
Unik forskning ska ge grönare framdrivningssystem hos raketer

Antalet raketuppskjutningar förväntas öka i framtiden. Alexis Bohlin, forskare i rymdtekniska system vid Luleå tekniska universitet, hoppas kunna bidra till grönare raketmotorbränsle och komponenter som ger mindre klimatpåverkan. – Målet är att förbättra verkningsgraden och minska utsläpp hos den moderna raketteknologin, säger Alexis Bohlin.

Kvinnor i rymdsektorn filmbild
Kvinnor i rymdsektorn

Möt Theresia Hestad, student i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet, och Sofia Bergman, doktorand vid Institutet för rymdfysik, IRF.

KvarkenSat, Luleå tekniska universitet
Universitetet bygger svensk-finsk satellit

Ett samarbete mellan svenska och finska lärosäten och forskningsinstitut, ska resultera i att en nanosatellit, KvarkenSat, ska sändas upp i omloppsbana runt jorden. Satelliten byggs av forskare vid Luleå tekniska universitet och ska förse olika aktörer med rymddata.

Studentprojekt

De bygger satelliter och rymdinstrument och får omsätta sina teoretiska kunskaper i spännande praktisk handling. Våra rymdstudenter driver flera spännande rymdprojekt.

Foto: NASA
Atmosfärsvetenskap

Forskning med fokus på jordens och andra planetkroppars interaktioner med den omkringliggande miljön.

Rymdtekniska system
Rymdtekniska system

Forskning med fokus på design, utveckling, montering, kvalificering, testning och drift av mark-, rymd- och avfyrningssegment.