Vatten på Mars – så hittade forskarna fynden
Frågan om liv på Mars har länge fascinerat mänskligheten. Forskare på Luleå tekniska universitet var med och gjorde de häpnadsväckande fynden av ett vattenkretslopp på Mars. Mycket talar för att det kan finnas, eller har funnits, liv på den röda planeten. Och utforskandet fortsätter – framtiden är närmare än vi tror.
I augusti 2012, efter en nästan nio månader lång resa genom rymden, landade den obemannade landfarkosten Curiosity på Mars. Ombord på Curiosity finns bland annat en meteorologisk station kallad REMS (Rover Environmental Monitoring Station) som kan mäta luftfuktighet, tryck, temperatur, vindhastighet och ultraviolett strålning.
Med hjälp av data från REMS gjorde forskarna så småningom en häpnadsväckande upptäckt: på Mars finns flytande saltlösningar som avdunstar under natten – det finns ett vattenkretslopp på planeten. Slutsatsen blev att salter som finns i markytan på Mars kan absorbera vattenånga från omgivningen. Upptäckten var den första som slog fast att det finns förutsättningar för förekomst av flytande vatten på planeten.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning