Hoppa till innehållet

Franska journalister besökte universitetet

Publicerad: 24 mars 2023

Luleå tekniska universitet besöktes idag av journalister från några av Frankrikes största dagstidningar. De var inbjudna för att rapportera om de världsunika gröna satsningar som just nu genomförs i norra Sverige.

Vid Luleå tekniska universitet fick de franska journalisterna besöka forskningssatsningen CH2ESS där vätgasanvändning i industriella processer och energisystem står i fokus.

– Investeringar som den koldioxidfria stålframställningen hos Hybrit och H2 Green steel, samt våra satsningar på vätgas för elproduktion ger eko i omvärlden, säger Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS, vid Luleå tekniska universitet

Erik Elfgren, biträdande professor i energiteknik, berättade om de utbildningar som ges med inriktning mot den gröna omställningen. Därefter presenterade professor Jonas Hardell sin forskning om hjullager i vätgasmiljö. Sedan besökte man två laboratorier för gruvforskning inom ramen för nyligen lanserade Swedish School of Mines där framtidens gruvkompetens kommer att utbildas.

– Förhoppningsvis har vi kunnat förmedla hur tätt näringsliv, samhälle och Luleå tekniska  universitet samarbetar för att lösa de utmaningar som denna gröna omställning innebär i form av till exempel kompetensförsörjning, säger Saeed Chehreh Chelgani, forskare inom mineralteknik och huvudansvarig för Swedish School of Mines vid Luleå tekniska universitet.

Det statliga gruvbolaget LKABs nyhet om en stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller i norra Sverige blev en världsnyhet och en påminnelse om vikten av att inte bli helt beroende av import från totalitära stater och diktaturer. Sprängningen av gasledningen Nord Stream 1 och 2 satte fokus på vikten av egen energiförsörjning inom EU för att klara den gröna omställningen.

Cecilia Wallmark

Cecilia Wallmark, Verksamhetsledare, Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS

Telefon: 0920-492847
Organisation: TVM, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Erik Elfgren

Erik Elfgren, Biträdande professor, Excellent lärare

Telefon: 0920-492056
Organisation: Energiteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Jens Hardell

Jens Hardell, Professor, Avdelningschef

Telefon: 0920-491774
Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Saeed Chehreh Chelgani

Saeed Chehreh Chelgani, Biträdande professor

Telefon: 0920-491494
Organisation: Mineralteknik, Mineralteknik och metallurgi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser