Arne Nykänen, docent vid Luleå tekniska universitet 2017
Arne Nykänen, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet 2018 Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hör ljudmiljön innan den finns

Publicerad: 7 augusti 2018

Arne Nykänen, biträdande professor inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet, arbetar med ett nytt projekt för att utveckla ljud för virtuella 3D-miljöer. Forskningen ska förbättra de verktyg som finns för att förstå hur ljud i byggnader upplevs och påverkas av byggnadsmaterial, omgivning och arkitektur.

Det handlar om byggnader och rum för bostäder och kontor men tekniken kommer även att fungera för idrottshallar, skolor och andra funktioner.

– Vi kommer att ge möjligheten att höra ljudmiljöer innan de finns, vilket kommer att förbättra förutsättningarna för att fatta rätt beslut i framtida bygg- och infrastrukturprojekt, säger Arne Nykänen.

Tidigare har Arne Nykänen arbetat med ljudapplikationer inom fordonsindustrin där ljud sedan länge använts för till exempel varningar eller påminnelser. Hans erfarenheter från detta i kombination med dataspelsteknik och psykoakustik (läran om upplevelse av ljud) kommer att resultera i prototyper för att demonstrera VR-ljud.

– Realistiska VR-presentationer kommer att användas för att demonstrera teknikens potential, säger Arne Nykänen.

Forskningen i projektet ”VR-baserade verktyg för design av goda ljudmiljöer” bedrivs tillsammans med och på uppdrag av konsultföretaget Tyréns och finansieras av Stiftelsen för strategisk forskning.

I media:

Arne Nykänen

Arne Nykänen, Biträdande professor

Organisation: Teknisk akustik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser