Gala uppmärksammar inspirerande arbetsinsatser
Under den akademiska högtidsveckan delas en rad priser och utmärkelser ut från Luleå tekniska universitet. Under tisdagskvällen delades priser ut till Årets alumn, Årets innovatör och Årets samverkanspris på Vetenskapens hus.
Levande ljus, vacker dukning och fiolmusik hälsade de 120 gästerna välkomna till prisutdelningen på Vetenskapens hus under tisdagskvällen. Efter mingel och en god middag delade Erik Höglund, vikarierande rektor på Luleå tekniska universitet, ut priserna från scenen.
Alumner är goda förebilder
För att uppmärksamma före detta studenter utser Luleå tekniska universitet varje år Årets alumn. Alumner är alla som tagit en examen på ett universitet, och i detta fall på Luleå tekniska universitet. Alumnerna får priset för sina framstående insatser inom sin karriär eller att de på annat sätt utfört något värt att uppmärksamma. I år delas priset ut för sjunde året i rad.
– Våra alumner är viktiga ambassadörer för vårt universitet och genom att lyfta fram goda förebilder så skapar vi stolthet över vårt universitet. Alumnerna inspirerar våra studenter till att se vilka möjligheter som finns efter avslutade studier och i år har vi glädjen att utse två pristagare, säger Erik Höglund.
Vill snabbare läka fotbollsskador
Det första priset till Årets alumn 2017 gick till fysioterapeut Fredrik Larsson från Trollhättan. Där spelade han fotboll för Trollhättans Boll och Idrottssällskap och började fundera på hur han kunde få fotbollsskador att läka snabbare. Det gjorde att han sökte fysioterapeutprogrammet i Luleå.
Nu bor han i Göteborg och är i dagsläget kontrakterad hos IFK Göteborg som fysioterapeut. Han är även fysioterapeut för det svenska herrlandslaget i fotboll. På grund av en viktig match i Italien om några dagar kunde han inte närvara på prisutdelningen.
Se den nyproducerade videon där han berättar om sitt arbete som fysioterapeut och studierna vid Luleå tekniska universitet.
Uppskattade mix av verklighet och akademi
Det andra priset till Årets alumn 2017 gick till Victoria Van Camp som ursprungligen kommer från Ytterbyn utanför Kalix. Efter avlagd examen i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet har hon haft en mycket framgångsrik karriär som lett till att hon idag är medlem i koncernledningen och chef för affärs- och produktutveckling på det stora globala teknikföretaget SKF. Victoria är engagerad i ett flertal styrelser och har varit ordförande i SKF University Technology Centre vid Luleå tekniska universitet. Sedan 2017 är Victoria invald som ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien i avdelningen Maskinteknik.
– Det är fantastiskt att få det här priset, mest för att min familj och mina vänner här uppe får se att det blev något av den där lilla tjejen. Det är också fantastiskt att se min professor här ikväll och det var han som såg till att det blev något av mig.
Från sin studietid vid Luleå tekniska universitet minns hon kylan och att gå över den blåsiga Porsöbron, men även mixen av verklighet och akademi.
– I efterhand har jag förstått att vi hade mycket av verkliga problem och verkliga föreläsare från industrier och samhälle, som fanns som en naturlig del av utbildningen. Det bästa var att efter utbildningen vandra ut i arbetslivet och känna att det inte var så stor skillnad, säger Victoria Van Camp.
Vill skapa en säkrare räddningstjänst
Årets Innovatör är ett nytt pris som delades ut för första gången. Syftet är att uppmärksamma innovatörer och entreprenörskap bland studenter, forskare, lärare och övriga anställda vi Luleå tekniska universitet. Priset gick till 24-åriga Daniel Nilsson som studerar civilingenjör rymdteknik. Under året har han startat ett bolag med inkubationsstöd, fungerande prototyper och intresserade pilotkunder.
Med företaget Wilda Spårnings positioneringsteknik kan arbetet med komplexa insatser för räddningstjänsten i avlägsna miljöer underlättas, vilket ökar möjligheten att rädda människoliv med snabbare insatser och till en minskad kostnad.
– Den uppmuntran och det stöd jag har fått i innovationsdrivet att försöka realisera idéerna har varit otroligt hjälpsamt. Nu ska jag fokusera på att till jul ta examen och sedan jobba vidare med bolaget och försöka skapa en säkrare räddningstjänst, säger Daniel Nilsson.
Inspirera kommuner till samarbete
Priset Året samverkanspris delas ut till den kommun i regionen som initierat flest antal samarbeten mellan Luleå tekniska universitet och företag. Priset delas ut för tredje året i rad. För andra gången går priset till Övertorneå kommun och näringslivschef Stig Kerttu fanns på plats för att ta emot priset.
– Det är roligt att jobba med universitetsvärlden och den akademiska världen ger ett stort mervärde. Kontakterna med studenterna och andra som jobbar på universitet har varit till stor hjälp under årens lopp.
Priset har sin bakgrund i den förstärkta satsning på samarbete med företag i regionen som Luleå tekniska universitet initierade 2011 och som har skett i gott samarbete med Kommunernas Näringslivsenheter i regionen. Satsningen har sedan förstärkts genom strukturfondsprojektet Näringsliv och Akademi samverkan i Regionen som drivs av Luleå tekniska universitets Innovationskontor tillsammans med LTU Business AB sedan januari 2016.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan