Kunskapskluster
Genom att gå samman och utveckla strategiska samarbeten stärker vi företag och organisationer med utveckling och tillväxt. Våra olika kunskapskluster kan vara Centrumbildningar, center eller andra formaliserade samarbeten.
Arctic Center for Energy – ACE
Arctic Center of Energy (ACE) är ett samverkanscentrum för det hållbara samhällets energiomställning skapat av Luleå tekniska universitet, Northvolt, RISE, Skellefteå kraft och Skellefteå kommun.
Visionen för Arctic Centre of Energy är att vara ett världsledande centrum för integration av utbildning och forskning för att stödja samhällets energiomställning. Genom forskning och aktiva projekt arbetar vi med hela batterivärdekedjan och samhällets omställning till en hållbar och elektrifierad energiförsörjning samt de kompetensbehov som krävs för att detta ska hända. ACE är ett centrum för lärande, forskning och transformation.
Partnerskapet arbetar med fokus på utbildning, livslångt lärande och forskning kring framtidens hållbara energilösningar som kan bidra till att möjliggöra en hållbar global omvandling.
ACE har ambitionen att:
- Utveckla norra Sverige som en global ledare för nya innovativa arbetssätt, lösningar och teknologier för hållbar energiomvandling genom ökad elektrifiering baserad på förnybar energi.
- Säkra och sprida kompetens, kunskap och kompetens för omställningen till ett samhälle (t.ex. transporter, industri och byggnader) med ett förnybart energiförsörjningssystem.
- Utveckla, testa och bevisa innovativa pedagogiska modeller och plattformar för integration av utbildning på alla nivåer relaterade till elektrifiering av samhället.
Bio4Energy
Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden (CH2ESS)
CH2ESS är en forsknings- och kunskapssatsning vid Luleå tekniska universitet med inriktning mot vätgasanvändning i industriella processer och energisystem, i nära samarbete med svensk industri.
Vätgas är nyckeln till ett fossilfritt energisystem och vi är med och säkrar den utvecklingen i Sverige genom banbrytande forskning och kompetensförsörjning. Luleå tekniska universitet är en stark forsknings- och utbildningspartner till svensk vätgasindustri med målet att ersätta fossila bränslen och klara den globala klimatomställningen.
Centre of Intelligent Asset Management (CIAM)
Centre of Intelligent Asset Management (CIAM), vid Luleå tekniska universitet ska främja och etablera en nära samverkan mellan universitetet och externa parter inom näringsliv och offentlig sektor. Vårt mål är att skapa en ledande, konkurrenskraftig nationell och internationell och samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation inom tillgångsförvaltning.
Centrum för avancerad gruvteknik och metallurgi
Grundforskning för en hållbar gruvindustri.
Under 2008/2009 etablerade den svenska regeringen 23 strategiska forskningsområden (SFO/ Strategiskt forskningsområde) över hela Sverige, med syfte att utveckla internationellt framstående forskningsmiljöer för att lösa sociala nyckelfrågor i ett långsiktigt perspektiv. 2010 skapades CAMM,
Center for Advanced Mining and Metallurgy, vid Luleå tekniska universitet som det strategiska forskningsområdet för hållbart nyttjande av naturresurser.
Luleå tekniska universitet är erkänt som Sveriges ledande universitet för tillämpad forskning och utbildning inom gruv- och metallurgi och bedriver forskning i nära samarbete med industrin. CAMM har fem kärnforskningsområden längs värdekedjan för gruvdrift:
- forskning
- brytning
- mineralbearbetning
- metallurgi
- miljö
Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT)
CDT har som huvuduppgift att tillämpa forskningsresultat genom att främja samarbetet mellan Luleå tekniska universitet, näringsliv och samhälle. Vårt fokus är på digitalisering och hållbarhet, och tillsammans med våra samarbetspartners arbetar vi för att utveckla samhället.
Centrum för högpresterande stål (CHS)
Centrum för högpresterande stål vid Luleå tekniska universitet har sin utgångspunkt i en unik styrkeposition. Industriell utveckling i samverkan med akademisk forskning har satt Sverige och Luleå-regionen på världskartan inom området högpresterande stål.
Centrum för medicinsk teknik och fysik (CMTF)
Medicinsk teknik är en bransch och ett tvärvetenskapligt forskningsfält med snabb utveckling. Genom Centrum för medicinsk teknik och fysik är Umeå universitet och Luleå tekniska universitet med och leder den snabba utvecklingen av det tvärvetenskapliga forskningsfältet medicinteknik. Detta sker i samverkan med Region Västerbotten, Region Norrbotten och näringslivet. Tillsammans bildar vi en stark motor för regional tillväxt som samlar medicinteknisk forskning och kompetens i Norrland. Målet är metoder, produkter och tjänster för bättre och säkrare sjukvård.
Centrum för rymdteknik (CRT)
Centrum för rymdteknik verkar som en samhällsbyggande kontaktyta mellan akademin och industrin. Luleå tekniska universitet har en självklar plats på Sveriges rymdkarta och tillsammans med våra samarbetsparter gör vi skillnad på rymdområdet inom såväl forskning och tillämpning som utbildning.
Centrum för säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer (CiSS)
Den genomgående digitaliseringen av samhälle och organisationer ger ett ökat behov av säkerhetslösningar och säkert digitalt beteende hos anställda. Genom att kombinera människa, organisation och teknik inom centrumbildningen uppstår goda möjligheter att adressera utmaningar både på samhällsnivå och i arbetslivet.
Centrumbildningen för informationssäkerhet och cybersäkerhet har fokus på två inriktningar: organisatorisk informationssäkerhet och teknisk säkerhetsteknik. Informationssäkerhet tillämpar ett människa-teknik-organisationsperspektiv och har ett bredare fokus. Cybersäkerhet fokuserar kritisk infrastruktur och tillämpning inom flera tillhörande områden.
Svenskt förgasningscentrum (SFC)
SFC är ett Center of Excellence och en av de största investeringarna i kompetensutveckling inom området förgasning av biomassa och avfall i världen. Sfc är skapat för att samordna och stödja etablerad svensk forskning inom området. Vårt centrum är en viktig nationell aktör för att utveckla ny kunskap som behövs för att minska landets beroende av fossila bränslen och för att minska våra nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Forskningsprogrammet, som startade 2011, är ett tioårigt program med en total budget på 540 miljoner kronor (cirka 54 miljoner Euro) och där en tredjedel av finansieringen kommer från Energimyndigheten, en tredjedel från industrin. partners och en tredjedel från akademin.
- Om Svenskt förgasningscentrum
DRIZZLE – centrum för dagvattenhantering
I DRIZZLE – centrum för dagvattenhantering, ett av vinnovas kompetenscentrum för forskning i världsklass inom områden viktiga för Sverige, utvecklar forskare vid Luleå tekniska universitet, företag och kommuner, banbrytande, forskningsbaserade dagvattenlösningar, som minskar risken för översvämningar i städer, som minimerar föroreningsbelastningen på sjöar och vattendrag, och som fångar de möjligheter som dagvattenavrinning kan erbjuda.
Dag&Nät – ett kompetensnätverk inom VA-teknik
Dag&Nät utvecklar och förmedlar forskningsbaserad kunskap samt bygger nätverk inom områdena dagvatten, ledningsnät och resurseffektiva små avloppssystem, med utgångspunkt i samhällets behov, hållbarhet och klokt resursutnyttjande, samt i nära samverkan med privata och offentliga aktörer.
Järnvägstekniskt Centrum (JVTC )
Järnvägstekniskt centrum genomför tillämpbar FoI inom drift och underhåll för att stärka järnvägstransportsystemet. JVTC erbjuder en plattform för effektiva gränsöverskridande samarbeten mellan universitet, företag och myndigheter.
Mötesplats Social Innovation (MSI)
Luleå tekniska universitet är del av Mötesplats social innovation (MSI), den samlande nationella kunskaps- och samverkansplattformen för social innovation och socialt företagande.
Mötesplatsens främsta uppgift är att aktivt följa vad som händer inom fältet, både i Sverige och internationellt och se till att kunskap och erfarenheter utvecklas, delas och kommer till användning.
Tillsammans med akademi, näringsliv, offentliga och ideella aktörer byggs kapacitet för innovation som möter samhällsutmaningar.
ProcessIT Innovations
ProcessIT Innovations är ett samverkanscentrum för process-och verkstadsindustrierna, universiteten samt it-företagen inom framför allt Norrbotten och Västerbotten.
Swebrec – Kompetenscentrum för sprängteknik
Swebrec fokuserar på sprängning i berg och dess effekter, från miljöeffekter av sprängning till gruvproduktion. Forskningsprojekten är indelade i:
Forskningsportfölj (revideras årligen)
Gemensamma projekt med andra akademiska partners och industri
Kontraktsforskning
Vision
Swebrec är ett internationellt etablerat kompetenscentrum inom sprängbranschen. Swebrec kommer att ha ett stort akademiskt och industriellt nätverk, vilket skapar fördelar för sina intressenter. Nationella och internationella forskare inom bergteknik bör ha god kunskap om vår verksamhet och ses som den starkaste partnern inom civil sprängteknik.
Centrum för idrotts- och prestationsteknologi
Centrum för idrotts- och prestationsteknologi (SPORTC) är en centrumbildning vid Luleå tekniska universitet med syfte att genomföra multidisciplinär aktivitetsnära forskning inriktad mot prestation och teknologi inom idrott och hälsa. Detta i nära samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté, specialidrottsförbund och idrottsföreningar, regionala och kommunala organ samt näringslivet i stort.
Norrlandsnavet – Center för företagsutveckling
Norrlandsnavet är ett center för utveckling av företagsverksamhet i norra Sverige i samarbete mellan Familjen Kamprads stiftelse och Luleå tekniska universitet. Vi ger små och medelstora företag i norra Sverige möjligheten att utveckla sitt företag med hjälp av forskning och utbildning.
För företag med ambition
Vill du och ditt företag utvecklas och växa? Norrlandsnavet är centret för företag med ambitioner att bli bättre. Baserat på de norrländska företagens behov ska centret, med hjälp av utbildning och forskning, bidra till att stärka företagens konkurrenskraft och företagsverksamheten i norra Sverige. Med Ingvar Kamprad egna ord: för utveckling av företagsverksamhet i Norrland.
Mötesplats social innovation (MSI)
Vad är egentligen en social innovation? Enkelt uttryckt handlar det om innovationer som skapar nya lösningar på rådande samhällsutmaningar. Bibliotek, folktandvård, brandkår och förskola är idag självklara funktioner i våra liv och de har alla vuxit fram som svar på olika samhällsbehov.
TräCentrum Norr (TCN)
En centrumbildning vid Luleå tekniska universitet. Målet för TräCentrum Norr är en svensk träindustri som genom nya/utvecklade produkter, system och tjänster kan öka förädlingsvärdet och stärka konkurrenskraften till gagn för såväl företagen som hela samhället.
WISE
WISE är ett forskningsprogram finansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW). Syfte är att möjliggöra hållbara teknologier med inverkan på vårt samhälle genom att förstå, skapa och kontrollera komplexa material med precision ner till enskild atomnivå.
Wallenberg-initiativet Materialvetenskap för hållbarhet är den största satsningen på materialvetenskap någonsin i Sverige och omfattar stora satsningar vid sju av Sveriges ledande universitet under (minst) 10 år. Syftet är att skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle genom att forska i nästa generation av miljövänliga material och tillverkningsprocesser. Detta kommer också att underlätta bättre teknik för framtidens energisystem och för att bekämpa klimatförändringar, föroreningar och giftiga utsläpp. Specifikt kommer ansträngningar att ägnas åt att identifiera nya eller avsevärt förbättra material, som ger en tydlig fördel i fysisk, kemisk, biologisk eller funktionell prestanda jämfört med befintliga material och teknologier. Det handlar om material som kräver mindre resurser, är mindre miljöfarliga och möjliggör sunda och effektiva återvinningsprocesser. WISE kommer också att utforska material som, när de används i energiteknik, genererar mindre negativ klimatpåverkan under drift, samtidigt som de erbjuder hög prestanda och effektivitet när de används i stor skala.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan