
Digital transformation och samhällsutveckling på landsbygden
Befolkade, aktiva och växande landsbygder bidrar i stor utsträckning till vårt samhällsbygge. Därför behöver dessa också få samma förutsättningar att utvecklas, utifrån bybornas behov. som mer tättbefolkade områden. I det här projektet undersöker doktoranden Johanna Lindberg hur enkla smidiga, digitala lösningar göra livet på landsbygden enklare och öka trivseln. Lösningar som exempelvis obemannade livsmedelsbutiker, post- och paketlösningar samt skärmar som sprider lokal och regionalinformation har testats framför allt i tre byar: Moskosel, Porjus och Muodoslompolo. I startgroparna ligger nu liknande nya spännande tester för Fällfors och Långträsk.
Projektet har samarbetat med följande aktörer
Muodoslompolo: Pajala Kommun, Susanns Lanthandel och byaföreningen ”Våra byar – Meän kylät”
Brändön: Luleå kommun, byaföreningen Brändön/Örarna
Moskosel, Arvidsjaur: Byaföreningen Moskosel framtid, Handlar’n i Moskosel, Servicepunkt Navet
Porjus: Jokkmokk kommun och Porjus Lanthandel
I Porjus har lanthandeln infört ett system som gör att man nu kan handla mat dygnet runt.
– Det var jättebra att jag fick hjälp med ett digitalt lås till butiken. Det var en förutsättning för att jag skulle ta över. Jag vill inte sitta i butiken hela dagarna och lönekostnader för personal är en stor utgift, säger Denise Magnusson, butiksägare.
Låset som installerats har geometrisk ansiktsigenkänning vilket innebär att vem som helst kan komma in genom att skanna sitt id-kort.
– De stora industriella satsningarna har sällan landsbygdens människor i fokus samtidigt som de påverkas i allra högsta grad av sådant som ökad trafik och förändrad natur. Det är i den kontexten vi undersöker hur livet på landsbygdens kan förbättras genom utökad service, säger Johanna Lindberg, som doktorerar i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.
Projektet undersöker den här samhällsförändringen med ett teoretiskt ramverk samtidigt som forskningen är väldigt praktisk och använder metoden ”Living Labs” som utvecklats vid Luleå tekniska universitet.
Det innebär att forskarna för dialog med byaföreningar och lanthandlare som vill prova på ny teknik. Till en början görs en inventering av vilka behov som finns och tillsammans med Luleå tekniska universitet:s expertis får byns invånare förslag och stöttning kring vilka lösningar som finns tillgängliga samt hjälp med inköp och installation. Genom att följa de här processerna på nära håll får forskningen en bild av hur de fungerar som kan användas för att driva landsbygdsutveckling och öka trivseln och inflyttningen i glesbygdskommuner.
Möt vår doktorand, Johanna Lindberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppnas på youtube
Kontakt
Johanna Lindberg
- Universitetslektor
- 0920-491630
- johanna.lindberg@ltu.se
- Johanna Lindberg
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan