Digitaliserad kvalitetsbedömning av livsmedel – 3D röntgen och ultraljud
Kan man undersöka kvaliteten på en ost utan att skära den i bitar? Och går det att få fram information om när ett lamm är moget för slakt – redan när det går på bete? Det har forskare vid Luleå tekniska universitet och SLU undersökt tillsammans med lokala livsmedelsproducenter i ett projekt finansierat av NorrlandsNavet.
I projektet har dessa företag varit delaktiga
Norrmejerier
Nyhléns Hugosons
Hälje Gård
Burträsk slakteri
Idag görs huvuddelen av kvalitetsbedömningen av livsmedel genom manuella tekniker där man skär eller borrar i råvaran, besiktigar och smakar på produkten. Det här forskningsprojektet har undersökt två andra tekniker – ultraljud och 3D-röntgen – som kan användas för enkel, objektiv och digitaliserad bedömning av kvalitén. Teknikerna har testats på lamm och ost i samarbete med lokala livsmedelsproducenter. Norrmejerier, Nyhléns Hugosons, Hälje Gård och Burträsk slakteri har varit delaktiga i projektet, vars preliminära resultat har presenterats på flera vetenskapliga konferenser och för lokala livsmedelsproducenter.
– Det vi kunnat se är att 3D-röntgen fungerar bra för både ost och lammkött. Ultraljudet har inte fungerat särskilt bra på ostarna, eftersom hålen ställer till det för tekniken. Ultraljud är däremot en bra metod för att undersöka om ett lamm är slaktmoget, och som lantbrukare kan man relativt enkelt undersöka lammen på gården, säger Mårten Hetta, forskare på SLU.
När lammen undersöks med ultraljud hemma på gården handlar det framför allt om att mäta fettansättning och tjockleken på muskulaturen. På så sätt kan man få en uppfattning om djurens tillväxt tidigt i processen – viktig information för lantbrukaren. Bilden från ultraljudet ger också en tydlig återkoppling på foder, uppfödning och avelsarbete.
– Målet för fårnäringen är ju att få jämna slaktkroppar och jämna styckningsdetaljer som fungerar bra i matlagningen och de metoder vi fått testa nu kan hjälpa oss med det. Vi lammproducenter hade inte kunnat testa de här teknikerna på egen hand utan det är möjligt tack vare NorrlandsNavet, säger lammproducenten Kristina Johansson på Hälje gård utanför Umeå.
När lammen har slaktats gör slakteriet alltid en manuell bedömning av slaktkroppen som kallas klassificering, ett mått på hur användbara styckningsdetaljerna är i köket ur kockens perspektiv. Den här klassningen är abstrakt och svårtolkad för många lantbrukare. I det här projektet har man istället valt att mäta fördelningen av ben, fett och muskler med hjälp av 3D-röntgen. När det gäller ost kan man via 3D röntgen beskriva hur hålen fördelar sig, mäta ostens densitet samt upptäcka eventuell sprickbildning. Sammantaget får man en bra bild över hur väl osten motsvarar konsumentens förväntningar. I det här projektet har man främst arbetat med ostar av typen Grevé.
– Vi är positivt nyfikna på den här tekniken eftersom det finns en möjlighet att beskriva ostens inre kvaliteter utan att förstöra den. Vi kan följa en ost under tidens gång och se hur den utvecklas, säger Peter Forsman, Norrmejerier.
Instrumenten för 3D röntgen kommer från Luleå tekniska universitet:s trätekniska forskning i Skellefteå och har ursprungligen tagits fram för att klassificera träråvara. Ultraljudstekniken finns på SLU och har tidigare främst använts på nötkreatur. Även om forskningsprojektet endast testat teknikerna på ost och lamm är det sannolikt att dessa nya metoder kan användas även för annan livsmedelsproduktion.
– Eftersom metoderna är effektiva, digitala och säkra samtidigt som livsmedlen inte behöver förstöras kommer de vara kostnadseffektiva på sikt, även om den första investeringen är stor för ett litet företag, säger Mårten Hetta.
I den här filmen berättar några av forskarna mer om projektet.
I den här filmen berättar forskaren Mårten Hetta vid Sveriges lantbruksuniversitet och lammproducenten Kristina Johansson mer om projektet.
Våra forskare
Lars Hansson
Dick Sandberg
I samarbete med
Åse Lundh
Professor, Animaliska livsmedel, SLU
Mårten Hetta
Forskare, SLU
Karin Hallin Saedén
Chef Forskning och ostprojekt, SLU
Gun Bernes
Försöksledare, SLU
Katarina Arvidsson Segerkvist
Docent i köttvetenskap, SLU
Anders Karlsson,
Professor i köttvetenskap SLU
Annika Höjer
Expert mjölkråvara Norrmejerier
Vill du komma i kontakt med forskarna eller veta mer om det här projektet?
Kontakta
Mårten Hetta, marten.hetta@slu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan