Energieffektiv växthusodling i norr
Norrbottens självförsörjningsgrad minskar och idag är det bara 25 procent av maten som äts i regionen lokalproducerad, till stor del vilda bär och viltkött. Att öka den lokala matproduktionen är viktigt av flera anledningar. Det är dels ett sätt att öka säkerheten för befolkningen så att de inte riskerar att stå utan mat om transportkedjan av någon anledning skulle brytas. Men det handlar också om att lokal matproduktion bidrar till ekosystemet och artrikedomen.
Projektet har samarbetat med följande företag
Norrskenstomat, Nikkala
Hietala Handelsträdgård
I det här projektet undersöker Jenny Lindblom, forskare i geoteknik, innovativa tekniker för växthusodling i Norr- och Västerbotten. Arbetet görs tillsammans med två studenter som skriver sina examensjobb i geoteknik, och forskningen sker i nära samarbete med lokala växthusföretagare.
I Nikkala utanför Haparanda har projektet samarbetat med företaget Norrskenstomat, ett familjeföretag som odlar sallad och kryddor året runt samt tomater under sommarhalvåret. Forskarna har genomfört en energianalys och gett förslag på energibesparande åtgärder som på sikt skulle kunna öka lönsamheten för bolaget. Rapporten kommer att kunna användas som underlag för möjliga framtida investeringar för Norrskenstomat.
– Det märks att Luleå tekniska universitet har spetskompetens inom det här komplexa området så vi är väldigt tacksamma att vi har fått den här hjälpen. De kalla vintrarna är en utmaning och särskilt nu med de höga energipriserna är alla energibesparingar intressanta att titta på, säger Mikael Albrecktsson, grundare och ägare, Norrskenstomat.
Förhoppningen är att de slutsatser som dras i energianalysen av Norrskenstomats anläggning även ska kunna användas även av andra växthusföretagare som vill investera klokt.
– Vi visar att man kan minska energiförbrukningen genom smarta åtgärder och rätt teknik. Rent konkret visar våra beräkningar att tilläggsisolering av vissa byggnader, övergång från luftburen till vattenburen värme och en uppgradering av belysningsarmaturen från HPS-lampor till moderna LED-lampor med växtbelysning skulle kunna ge stora besparingar, säger Jenny Lindblom.
Projektet undersöker också nuvarande växthusmarknad. Hur fungerar upphandlingar idag, går det att få in mer lokalproducerad mat i till exempel skola och äldreomsorg? Och vilka alternativa distributionsmetoder finns för lokala producenter?
Ett annat område som utforskas är möjliga material för hybridväxthus – växthus med på- och avtagbar isolering som isoleras endast vintertid. Något som skulle kunna passa bra i det norrländska klimatet där sommaren har många soltimmar medan vintern knappt erbjuder något solljus alls.
I den här filmen berättar ägarna av Norrskenstomat och forskaren Jenny Lindblom mer om projektet.
Kontakt
Jenny Lindblom
- Universitetslektor
- 0920-493630
- jenny.lindblom@ltu.se
- Jenny Lindblom
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan