
Grönt står mot grönt: vägar mot en ändamålsenlig miljöprövning
Flera hundra miljarder ska investeras i fossilfria teknologier och produktionsprocesser i norra Sverige närmaste åren. Industrin samt de små- och medelstora företagen är redo, men många menar att miljölagstiftningen riskerar att sätta käppar i hjulen. Flera av företagen behöver miljötillstånd som reglerar verksamheternas påverkan på den lokala miljön, men tillståndsprocesserna drar ofta ut på tiden och företagen är osäkra på hur lagstiftningen kommer att tillämpas på deras verksamheter.
Det här projektet undersöker hur miljöprövningen av olika verksamheter kan genomföras på ett sätt som så effektivt som möjligt reglerar miljöpåverkan men utan att äventyra de investeringar som idag är nödvändiga för klimatomställningen. Tidigare undersökningar visar att miljöprövningen har utgjort en barriär även för de små- och medelstora företagen.
– Flera små och medelstora företag är tillståndspliktiga, och kan ha begränsade resurser för att klara av en oförutsägbar tillståndsprocess. Andra påverkas i stället indirekt eftersom de är underleverantörer till ett större företag. I många fall står de stora industriföretagen för en hög andel av det lilla företagets omsättning, säger Patrik Söderholm, professor i nationalekonomi.
I en delstudie undersöktes hur små underleverantörer till ett större gruvbolag påverkades av den osäkerhet som rådde kring gruvverksamhetens miljötillstånd under en treårsperiod. Studien visade att den mest negativa effekten var minskade tillväxtmöjligheter på grund av att osäkerheten gjorde det blev svårare att anställa personal.
Resultaten visar att det finns flera viktiga aspekter på en ändamålsenlig prövning. Forskarna visar bland annat att provisoriska tillståndsvillkor, som ger tid till företagen att identifiera och utveckla effektiva miljöskyddsåtgärder, ofta kan spela en viktig roll för att undvika låsningar. På så vis kan myndigheterna ställa tuffa krav utan att äventyra företagens investeringsplaner.
– Det är också viktigt att de tillståndsprövande myndigheterna (t.ex. Länsstyrelserna) och företagen arbetar för en ökad samsyn kring hur de olika bestämmelserna i miljölagstiftningen ska tolkas i olika branscher. Detta ökar förutsägbarheten, något som blir speciellt viktigt då ny teknologi ska introduceras, säger Kristoffer Sundström, doktorand i nationalekonomi.
Forskningen visar även, bland annat baserat på historiska lärdomar, att en ändamålsenligt utformad miljöprövning kan vara en viktig katalysator för innovation på klimat- och miljöområdet. Här är de stora industriföretagen samtidigt beroende av de mindre. Det är ofta är hos de små företagen som nya idéer föds, och sedan kanske testas i de större verksamheterna.
I det fortsatta arbetet fördjupas analysen av hur miljöprövningen kan utformas och genomföras för att inte bli en barriär i industrins klimatomställning, och med speciellt fokus på hur den påverkar relationen mellan små och stora företag i utvecklingen av ny grön teknologi.
Vill du veta mer om forskningen eller komma i kontakt med teamet?
Kontakta:
- Patrik Söderholm, Professor
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan