Etisk granskning av studentarbeten/examensarbeten vid Hälsa, lärande och teknik (HLT)
Etikprövning allmänt
All forskning som faller under lagen ska granskas av Etikprövningsmyndigheten. I lagen finns en beskrivning av vad som avses med forskning och i normalfallet ska studentarbeten inte räknas som forskning och därmed inte ingå i den etikprövning som lagen föreskriver. Studenten kontrollerar tillsammans med sin handledare/examinator vad som gäller för det aktuella examensarbetet.
Etikprövning studentarbeten HLT
För empiriska examensarbeten fylls etikansökan för studentarbete vid HLT i av student och tillsammans med bilagor lämnas detta in enligt anvisningar i respektive kurs. I de fall där en godkänd etikprövning redan föreligger, det vill säga om studenten gör sitt examensarbete inom ramen för ett pågående forskningsprojekt, så fyller studenten ändå i en etikprövningsblankett för studentarbete HLT.
Disputerad lärare ansvarar för bedömningen och avgör om/när studentens etikansökan är godkänd ur ett forskningsetiskt perspektiv. Rutiner för detta specificeras närmare i varje enskild kurs. Godkänd etikansökan med dess bilagor läggs därefter in i respektive kursrum i Canvas. Där ska det framgå vem som granskat och godkänt etikansökan samt datum för godkännande. Studentens etikansökan ska vara godkänd innan datainsamling påbörjas.
Gällande dokument till etikgranskning av studenters examensarbeten vid Institutionen för hälsa, lärande och teknik hänvisas till nedanstående dokument:
- Ansökningsformulär etikansökan studentarbete HLT
Word, 43.7 kB. (I formuläret framgår vilka bilagor som ska bifogas med ansökan)
- Mall informationsbrev
Word, 60.7 kB, öppnas i nytt fönster.
- Mall förfrågan verksamhet
Word, 49.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Lärarutbildningar - Examination, registrering och publicering
Här kan du hitta information om ansökan, publicering, registrering och examination för examensarbeten vid HLT för lärarutbildningarna.
Så här anmäler du dig till examensarbeteskursen
Det är skarpa förkunskapskrav för att antas till examensarbeteskursen. Vilka krav som gäller just din kurs ser du under rubriken ”Behörighet” i Kursplanen.
Du som ska utföra ditt examensarbete på rätt termin enligt utbildningsplanen ska anmäla dig till examensarbeteskursen på Antagning.se via Mitt LTU.
Vad händer efter att jag gjort min ansökan?
Antagningen granskar dina förkunskaper under oktober-november, du som inte uppfyller förkunskapskraven får redan då ett kontrollbesked. Kontakta antagningen om du vill veta exakt vilka kurser som saknas.
I början av december får du ett antagningsbesked – glöm inte att svara JA. Du får ytterligare ett antagningsbesked efter före jul som bekräftar ditt svar, men det behöver du inte svara på, se Viktiga-datum Länk till annan webbplats..
Du som blir struken ska göra en återanmälan om du innan kursstart hinner färdigställa kurser som saknas, se Anmäl-dig-igen Länk till annan webbplats.. Om du saknar många kurser bör du kontakta din studievägledare för att göra en studieplanering.
Genomförande
När och hur du skriver PM/projektbeskrivning och får din handledare beror på vilket examensarbete du ska skriva. Alla examensarbeten har ett Canvasrum där du bör hitta en studiehandledning.
Examination – när får jag mitt betyg?
När handledare/examinator har godkänt den slutliga versionen av rapporten ska du registrera ditt arbete i publikationsdatabasen, Registrera examensarbete. Efter att arbetet registrerats tar det några dagar innan examensarbeteskursen slutrapporteras i Ladok och blir synlig via Mitt-LTU.
När du är klar med alla kurser är det dags att ansöka om examen.
Kontakt
Antagningen svarar på frågor om dina förkunskaper: Antagningen
Institutionen svarar på övriga frågor: eduhlt@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student