Programråd
Programråden för utbildningar är en viktig del i kvalitetsarbetet för säkerställande av utveckling och förbättring av universitetets program.
Arbetsrutin för programråd (LTU-5104-2023)
Syfte
Programråden syftar till att möjliggöra studentinflytande, främja utvecklingen av utbildningen samt bidra till att programmen är av hög kvalitet. Med hög kvalitet i utbildning avses en lärandemiljö där utbildningsinnehåll, lärandemöjligheter och infrastruktur är ändamålsenliga.
Sammansättning
Programråd ska organiseras för alla utbildningsprogram. I undantagsfall kan ett programråd omfatta flera utbildningsprogram. Om ett programråd täcker mer än ett utbildningsprogram, ska en av de involverade utbildningsledarna utses till programrådets ordförande och antar alla roller som beskrivs nedan som ”utbildningsledare”.
Programråden ska inkludera följande medlemmar:
- Utbildningsledare program: Programmets utbildningsledare har ansvar för att leda programrådets arbete och är sammankallande till rådets möten.
- Studenter: I programrådet bör totalt minst tre studenter närvara, och om det är möjligt, bör två eller flera studenter från varje årskurs medverka. Studentkårerna har ansvaret för att uppfylla målet om tre studenter. Om det är svårt att uppnå detta bör utbildningsledaren ta kontakt med utbildningsbevakarna inom den aktuella sektionen för att diskutera eventuella lösningar.
- Lärare: Utbildningsledaren väljer vilka lärare som är mest relevanta att bjuda in till ett specifikt programrådsmöte. Utbildningsledaren bör se till att minst två lärarrepresentanter närvarar vid programrådsmöten. Om det är svårt att uppnå detta minimikrav bör utbildningsledaren ta kontakt med institutionens huvudutbildningsledare för att diskutera eventuella lösningar.
Beroende på programmens karaktär och eventuella frågeställningar kan det vara lämpligt att även involvera teknisk och administrativ personal. För att fånga upp idéer och synpunkter från omgivande samhälle om programmet kan externa personer bjudas in att på olika sätt delta i programrådets arbete (dock ej obligatoriskt).
Uppgifter och ansvarsområden
- Kvalitetsutveckling: Programrådet ska återkommande utvärdera och bidra till att förbättra utbildningskvaliteten genom diskussion och förslag kring mer övergripande förändringar, exempelvis vad gäller programinnehåll, pedagogiska metoder, bedömningsformer och studentstöd. Fokus ligger inte på detaljer eller specifika moment vid genomförandet av enskilda kurstillfällen. Om det dock skulle vara så att vissa kurser inte anses relevanta för programstudenterna eller ej fungerar väl över tid, bör dessa självklart diskuteras i programrådet.
- Studentinflytande: Programrådet ska fungera som en plattform där studenternas åsikter och förslag presenteras, blir lyssnade till och tas i beaktande.
- Utvärdering och analys: Programrådet ska lämna synpunkter till fakultetsnämndernas periodiska utvärdering av utbildningsprogrammet vart tredje år, särskilt gällande den självvärdering och den analys av kvantitativa data som utbildningsledaren ansvarar för.
Programrådsmöten
Programråden ska hålla möten regelbundet, med minst ett möte per termin.
Ordföranden i programrådet ansvarar för att sammanställa mötesagendan. När agendan har fastställts skickas den till alla medlemmar i programrådet. Ordförande leder diskussionerna på mötena. Ordförande ansvarar för att protokollet förs enligt fastställd mall.
Information för studentrepresentanter inför programrådsmöten
Protokollmall programrådsmöte
- Mall i Word för protokoll (.docx)
Word, 20 kB, öppnas i nytt fönster.
Använd mallen och ladda sedan upp protokollet på Mitt LTU
Hitta programrådsprotokoll
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student