Regler och rutiner för utbildningar inom hälsoområdet
- Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning, område hälsa. (.docx) Pdf, 86.5 kB.
Institutionen för hälsa, lärande och teknik, LTU.
Ansökan om förtur vid placering på VFU
Ansökan om förtur gäller endast där LTU har avtalade VFU-platser. På respektive programs VFU sida så är det angivet var vi har avtalade VFU-platser.
Kriterier gällande ansökan om förtur. Gäller from VFU vt 2022.
Vid behov av förtur för studenter vid VFU placering inom VFU kurser vid arbetsterapeutprogrammet, fysioterapeutprogrammet, röntgensjuksköterskeprogrammet, sjuksköterskeprogrammet samt specialistsjuksköterskeprogrammet ska detta ansökas om terminen innan aktuell VFU kurs. Ansökan om förtur registrerar studenten via formuläret på hemsidan.
Kriterier för att söka förtur:
1. Förtur på grund av medicinska skäl eller funktionsnedsättning som kräver att studenten har en nära VFU placering då läkare alt. medicinska kontakter behöver ske regelbundet. Läkarintyg skickas in.
2. Förtur i egenskap av ensamstående vårdnadshavare av barn under 16. Intyg från folkbokföringsregistret skickas in. Studenten kontaktar Skattemyndigheten 0771–567 567 för att beställa utdrag ur registret.
3. Förtur i egenskap av att vara riksidrottare eller innehavare av ett förtroendeuppdrag för studentkåren inom utbildningsbevakande verksamhet.
Andra synnerliga skäl som varit svåra att förutse och som förhindrar studenten att eventuellt pendla till aktuell VFU-placering prioriteras efter utvärdering från varje enskilt fall av kursansvarig och VFU samordnare.
Samtliga ansökningar bedöms individuellt utifrån den information som tillhandahållits.
Ansökan om förtur registrerar studenten via formuläret nedan, terminen innan VFU-placeringen. Formuläret är öppet endast under angiven period.
- 15 mars–15 april för kurser under höstterminen
- 15 september–15 oktober för kurser under vårterminen
Ansökan förtur, öppnar 15 september inför våren 25
En ansökan per termin. När du har registrerat din ansökan så får du en bekräftelse via e-post på att din ansökan är mottagen. För samtliga ansökningar skall studenten skicka in motivering och även intyg där det begärs.
Motivering och intyg skickas per post (ej e-post) till:
Institutionen för hälsa, lärande och teknik
Ansökan förtur
Luleå tekniska universitet
971 87 Luleå
Här kommer en länk till formuläret, "Ansökan om förtur," öppnas.
Boende och bidrag
Ansökan om bidrag för dubbelt boende till studenter i VFU.
Riktlinjer för ansökan om bidrag för dubbla boendekostnader till studenter vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid de hälsovetenskapliga utbildningarna. Bidraget kan utgå till studenter som av HLT hälsovetenskapliga utbildningarna är anvisad VFU-plats på annan ort än studieorten. I de fall där antalet anvisade platser är lägre än behovet, ges bidraget även till studenter som själv har ordnat plats med undantag för valbar VFU-placering fysioterapeutprogrammet. Bidraget utbetalas dock inte då studenten under VFU-perioden bor i föräldrahemmet eller i egen familjebostad.
Villkor för bidraget är att studenten har kostnader för dubbelt boende och att avståndet från studieorten till VFU-platsen överstiger 8 mil enkel väg. För studerande i distansundervisning ska hemorten anses som studieort.
Bidraget är ett schablonbelopp på 1 225 kr/VFU-vecka eller om hyran är lägre den faktiska kostnaden. Vid VFU för enstaka dagar är ersättning maximalt 175 kr/natt.
Ansökan om bidrag för dubbelt boende ska innehålla:
- Ifylld ansökningsblankett (skickas i excelformat). OBS! Viktigt är att ansökan är korrekt ifylld (på dator).
- Om underlag är otydliga eller saknas kommer ärendet att återsändas för komplettering.
- Kvitto/betalningsunderlag som visar hur mycket du har betalt, till vem du har betalat och vad betalningen avser (ex Swishbetalning)
- Kopia på faktura
- Samtliga underlag bifogas i bilaga, inte inklistrat i mailet.
- Underskrivet hyresavtal som tydligt visar adress, aktuella datum samt kostnad för boendet.
- Om ni är flera studenter som delar boende under vfu-perioden så gäller att varje student skickar in sin egen ansökan med kvitton.
Ansökan ska skickas in via e-post till vfuat@ltu.se (AT), vfuft@ltu.se (fysio), vfurtg@ltu.se (röntgen) eller vfussk@ltu.se (SSK) direkt efter VFU-perioden, dock senast vid terminens slut. Därefter upphör rätten till ersättning.
Förslag att hyra tillfällig bostad
Vid VFU-placering inom Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland, kan studenten kontakta respektive region och fråga om tillfälligt boende finns att hyra. Studenten betalar hyran och kan därefter ansökan hos Institutionen för Hälsa, lärande och teknik om bidrag för dubbla boendekostnader.
- Region Jämtland Härjedalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Region Norrbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Region Västernorrland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Region Dalarna Länk till annan webbplats.
Studentboende via Region Norrbotten på orterna Gällivare, Pajala, Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå
Gäller studenter som läser på campus eller är skrivna i Norrbotten. Studenter som har placering för VFU inom Region Norrbottens verksamheter på orterna: Kalix, Luleå, Piteå, Gällivare, Pajala och Kiruna, kan i mån av tillgänglighet, kostnadsfritt få hyra boende genom Region Norrbottens personalbostäder. Det förutsätter att pendlingsavstådent är minst 8 mil till VFU-verksamhet samt att boendet ansökts i god tid i förväg via nedanstående dokument. Det kan innebära att studenten måste dela lägenhet med någon annan student.
Studenter som har placering för VFU inom Region Norrbottens verksamheter på orterna: Arvidsjaur, Jokkmokk, Arjeplog, Övertorneå och Haparanda, behöver kontakta sin VFU-verksamhet och höra efter om de har möjlighet att erbjuda boende, vid positivt svar kontaktar studenter VFU-administrationen för handläggning av studentboende via nedanstående dokument.
- Region Norrbotten boende VFU Sjukhusorter Word, 200.7 kB.
Anvisning och blankett. Maila ifylld (via dator) blankett till din VFU-administratör.
Vaccination och hälsodeklaration
Du som student ska i god tid innan du går ut på din verksamhetsförlagda utbildning kontrollera ditt vaccinationsskydd. Om du behöver fylla i och presentera en hälsodeklaration och/eller ett hälsointyg så ska du själv ombesörja detta. Eventuell provtagning, undersökning eller komplettering av ditt skydd innan påbörjad VFU ombesörjer du själv och likaså eventuell kostnad.
Institutionen för hälsa, lärande och teknik följer Socialstyrelsens, Region Norrbottens och övriga regioners rekommendationer för smittskydd.
Covid-19 vaccination
Du är som enskild student skyldighet att kontrollera vilka bestämmelser som gäller i den verksamhet där DU ska genomföra din VFU period. LTU hänvisar till rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Gå in på folhälsomyndigheten Länk till annan webbplats. för att läsa om senaste rekommendationer.
Vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) är det är vårdens regelverk som gäller och det är verksamhetschefen vid aktuell vårdenhet som ansvarar för patientsäkerheten och avgör om en student kan fullgöra sin VFU placering vid det tillfället och vad som gäller i vårdens verksamhet rörande t.ex. vaccinering.
Verksamhet inom regionen och kommunal hälso- och sjukvård där ovaccinerade studenter deltar kan innebära en patientsäkerhetsrisk
Är du inte vaccinerad – och av den anledningen är hindrad från att genomföra din VFU eller del av denna – behöver du kontakta din kursansvarige lärare, examinator och meddela. Därefter kontakta studievägledare för att upprätta en individuell studieplan.
- Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För personal inom vård och omsorg
I Sverige har vi idag inte allmän vaccination mot tuberkulos eller hepatit B. Dessa sjukdomar hålls istället under kontroll med s.k. riktad vaccination.
Hepatit B
Hepatit B är en allmänfarlig sjukdom enl smittskyddslagen och samtliga fall skall därför anmälas till smittskyddsläkaren och smittskyddsinstitutet. Studenter omfattas av grupper för vilka profylax mot hepatit B rekommenderas. Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2005:1) Medicinska förebyggande åtgärder och kontroller. Rekommendationer från Socialstyrelsen för profylax mot hepatit B – Artikel nr 2005-130 -6 Hepatit B. Tre vaccinationsdoser ges varav dos två efter en månad och dos tre efter sex månader.
Allmänna vaccinationsprogrammet
Från 2007 regleras det allmänna vaccinationsprogrammet i föreskrift (SOSFS 2006:22) Det ger skydd mot 8 sjukdomar: polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ B, mässling, påssjuka och röda hund. Rubella, parotit och morbilli. De flesta, men inte alla är vaccinerade. Kontrollera tidigare vaccination. Ej vaccinerade kan testas avseende rubellaimmunitet och vaccineras om serologiskt test är negativt.
Tetanus-difteri
Vaccination om mer än 30 år förflutit sedan föregående vaccination eller om det är oklart om individen är vaccinerad.
Polio
Bör ha erhållit fyra polioympningar. Om så ej är fallet komplettera injektioner.
Provtagning för multiresistenta bakterier
(MRB)Multiresistenta bakterier som meticillinresistenta stafylokocker (MRSA) och vancomycinresistenta enterokocker (VRE) orsakar svåra problem på många sjukhus utanför Sverige. Som student ansvarar du för att i god tid inför din VFU ordna med provtagning (screening) för MRSA;
- om du under de senaste sex månaderna deltagit i vård eller behandlats på sjukhus utanför Sverige eller inom Sverige med pågående smittspridning av MRSA. Detta gäller studerande som aktivt deltar i patientvård. Detta gäller inte besökare som endast passivt studerar verksamheten.
- Om du arbetar som vårdpersonal och har nära kontakt med MRSA-bärare eller vid oväntat fynd av MRSA hos en vårdtagare.
Du bokar själv tid för provtagning via din hälsocentral. Rutinerna för provtagning kan skilja sig åt i olika regioner. Om du gör VFU utanför Norrbotten är du skyldig att i god tid inför din VFU ta del av respektive regions riktlinjer vad gäller provtagning för multiresistenta bakterier.
Mer information
- Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Region Gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skydd mot smitta inklusive mässling för personal - Region Norrbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om coronaviruset - Region Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hälsokontroll vid praktik - Region Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Smittskydd - Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.
Covid-19 - Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vaccination av vård och omsorgspersonal - Region Dalarna Länk till annan webbplats.
Hälsokontroll vid praktik
E-tjänstekort
Om du ska göra VFU utanför Norrbotten så måste du kontrollera med verksamheten, minst en månad före VFU-perioden påbörjas, om du behöver e-tjänstekort.
Belastningsregistret
Inför din Verksamhetsförlagda utbildning, VFU/VIL så kan du behöva ordna ett utdrag ur belastningsregistret. Du behöver kontrollera vad som gäller på din VFU-placering.
Försäkringar
Som student är du försäkrad under skoltid, och under direkt färd mellan bostaden och skolan, via Kammarkollegiets personskadeförsäkring. Personskador genom olycksfall, samt vissa fall av sjukdom genom smitta, täcks av försäkringen.
Kom ihåg att själv teckna fritids- och hemförsäkring för att ha ett heltäckande försäkringsskydd.
Försäkringen gäller för studenter och doktorander vid de statliga högskolorna. Den motsvarar arbetsskadeförsäkringens olycksfallsskydd. Personskadeförsäkringen för studenter gäller i Sverige och omfattar olycksfall under skoltid och för resor mellan bostaden och den plats där skoltiden tillbringas.
Läs mer på Kammarkollegiets webbplats nedan:
- Personskadeförsäkran för studenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Blanketten för skadeanmälan hittar du på sidan - Försäkring för dig som ska studera utomlands Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kontakt vid LTU, Service Point
Utbytesstudenter vänder sig till sin koordinator på International Office
Personskada
Om du som är student skadar dig på universitetet dagtid under studietid eller på väg till eller från universitet i anslutning till studier ska du göra en anmälan om händelsen.
Så här gör du:
- Fyll i dina kontaktuppgifter och vad som hänt i formuläret via länken nedan.
- När du klickar på ”skicka” går det till ansvarig utredare som kontaktar dig.
- Utredaren bokar tid med dig då ni tillsammans gör en anmälan till Försäkringskassan.
Försäkring vid personskador
Uppstår kostnader i samband med olyckan kan ersättning sökas via den försäkring du som student har hos Kammarkollegiet. Fyll i anmälan och skicka in den till Kammarkollegiet. Du kan få hjälp att fylla i den i samband med skadeanmälan till Försäkringskassan eller via Service Point.
- Anmälan personskada student
Formulär - Olycksfallsförsäkring student Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kammarkollegiets anmälan
VFU-placeringar i Praktikplatsen
När det närmar sig VFU-start kommer du få information från Praktikplatsen till din LTU-mail. Första steget inför VFU är att platsväljaren öppnar, då loggar du in på pp och önskar VFU-plats (observera att det är önskemål). Platsväljaren är öppen ca en vecka, när den är stängd kan du inte längre önska plats.
Andra steget är tilldelning av vfu-plats, detta sker en tid efter att Platsväljaren stängt. Du kommer få mail till din LTU-mail från Praktikplatsen att du blivit bokad på en VFU-plats. Har du ej önskat plats i Platsväljaren kommer du inte bli bokad på någon VFU-plats, kontakta vfu-administratör på ditt program om du önskar gå ut på VFU.
VFU-placeringar i KliPP
Här hittar du information om hur du loggar in i KliPP-systemet (placeringsverktyg) där du ser din VFU-placering för kurser inom Region Norrbotten.
KliPP = Klinisk praktikplacering
Användarnamn = e-postadress
Den e-postadress som finns registrerat i Ladok/KliPP är den som studenten hade vid programstarten. Har studenten, efter att uppgifterna är överförda till KliPP, ändrat sin e-post, så har KliPP-användaren inte ändrats.
Om inloggningen inte fungerar, testa med ltu-mailen (ex abcdef-1@student.ltu.se) eftersom det kan vara den som finns registrerad i KliPP = användarnamn för inloggning till KliPP.
Lösenord vid 1:a inloggningen = bytut
(VIKTIGT!! Ändra till personligt lösenord).
1. Gå in på webadress: http://klippnll.duoit.se/
2. Skriv in användarnamn och lösenord för inloggning till KliPP och klicka i rutan 󠄁”Jag är studerande”.
Lösenord vid 1:a inloggningen = bytut
3. Välj länken: Placeringar
4. Välj länken: Studerande
5. Under "Praktikbeteckning" väljer du aktuell praktikbeteckning, ex SSKLtu_3Soma (termin 3 ssk)
6. Klicka på Visa
7. Du får nu upp din VFU-placering om du är placerad och den är publicerad
8. Klicka på namnet på din aktuella arbetsplats under rubriken "Arbetsplats"
9. Ny sida visas
10. För att se kontaktperson på den vårdenhet där du är placerad, klickar du på Kontaktperson: Arbetsplats (A) inför din VFU kontakta verksamheten via e-post, direkttelefon eller via växeln.
Obs! Det går numera att använda "Glömt ditt lösenord?".
Arbetsterapeututbildningen, vfuat@ltu.se Gunilla Ökvist
Fysioterapeututbildningen, vfuft@ltu.se Gunilla Ökvist
Röntgensjuksköterskeutbildningen, vfurtg@ltu.se Lena Öhman
Sjuksköterske- och specialistutbildningen, vfussk@ltu.se Lena Öhman, Malin Fors
GDPR
- GDPR Pdf, 77.2 kB.
Information om GDPR gällande VFU för studenter antagna till utbildningar vid Institutionen för hälsovetenskap
Kontakta oss
Arbetsterapeutprogrammet
Gunilla Ökvist vfuat@ltu.se
Fysioterapeutprogrammet
Gunilla Ökvist vfuft@ltu.se
Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz
Lena Öhman och Malin Fors
E-post: vfussk@ltu.se
Röntgensjuksköterskeprogrammet
Lena Öhman
E-post: vfurtg@ltu.se
Sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogrammen
Lena Öhman och Malin Fors
E-post: vfussk@ltu.se
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student