Vem kan få särskilt pedagogiskt stöd
Har du en dokumenterad varaktig funktionsvariation kan du ansöka om särskilt pedagogiskt stöd under din studietid.
Intyg krävs
Du som student behöver ett intyg om din funktionsvariation när du ansöker om särskilt pedagogiskt stöd. Intyget ska styrka att du har en varaktig funktionsvariation och vara utfört av sakkunnig person, det vill säga en läkare eller annan legitimerad sjukvårdspersonal, exempelvis audionom, logoped eller psykolog. En sakkunnig person kan också vara en specialpedagog med kompetens att göra läs- och skrivutredningar.
Om du inte har något sådant intyg ska du vända dig till ditt landsting/din region eller annan vårdgivande institution som utreder.
Så ansöker du
- Du ansöker via systemet Nais via länken nedan. Du kommer då till en annan webbplats.
- När du registrerats på program/kurs kommer du att kontaktas av en samordnare för ett samtal om dina behov av pedagogiskt stöd.
- Om din ansökan beviljas, skickar samordnaren ett besked med de stöd du behöver.
- Om din ansökan avslås kan det bero på att det i dina bifogade intyg inte framkommer att du har en varaktig funktionsvariation.
När du har gjort din ansökan i Nais, får du ett mail från samordnare för särskilt pedagogiskt stöd med förslag på en tid för samtal. Vid terminsstart kan det ta upp till tre veckor innan vi kontaktar dig. Efter detta samtal får du besked med rekommendationer om stöd.
Stöd som kan bli aktuella
Anteckningsstöd
Du frågar en kurskamrat om han/hon vill vara anteckningsstödjare. Den personen får ersättning för att anteckna. Observera att du som student skall vara närvarande vid föreläsningar och lektioner för att få anteckningsstöd.
Studentmentor
En studentmentors roll är att fungera som ett stöd, att uppmuntra och hjälpa dig att strukturera och planera dina studier. Studentmentorn stöttar - du gör själv jobbet! Studentmentorn får ersättning för nedlagt arbete.
Hörselhjälpmedel
Du kan låna hörselhjälpmedel på Service Point efter kontakt med samordnare för särskilt pedagogiskt stöd.
Tentamensanpassningar
Tentamensanpassningar kan bland annat vara förlängd tentatid. Observera att det finns regler för tentamensanmälan.
Program som kan hjälpa dig
TorTalk - talsyntes
TorTalk är ett läshjälpmedel med talsyntes. Det kan läsa många språk; svenska, finska, norska, danska, engelska, tyska, franska, spanska, m fl. Programmet kan läsa upp all slags text. Det fungerar för alla e-böcker, låsta pdf-filer och text på inskannade bilder. TorTalk har installerats i alla datorsalar och kan även laddas ner till privat dator.
- Instruktionsvideo för TorTalk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En video för hur man använder TorTalk
- Ladda ner TorTalk för Windows Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ladda ner TorTalk för Mac Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rättstavningsprogram
Oribi SpellRight - rättstavning på engelska
Oribi SpellRight är ett rättstavningsprogram för svenskspråkiga användare som skriver text på engelska. Stavnings- och grammatikkontroll och en ordlista om 100 000 ord ingår. Talsyntes finns.
Oribi StavaRex - rättstavning på svenska
Oribi StavaRex är ett rättstavningsprogram som rättar stavfel och grammatikfel i svensk text. Det finns även som tillägg till Google Docs.
Om du behöver Oribi Spell Right och Oribi StavaRex på din egna dator måste du kontakta Service Point.
Anpassad kurslitteratur
Du som har en läsnedsättning har rätt att låna eller ladda ner anpassad kurslitteratur, så som talböcker eller e-text, från Legimus (MTM, Myndigheten för tillgängliga medier).
Uppdaterad:
Sidansvarig: Student