Specialsamlingar och donationer
På biblioteket finns flera specialsamlingar och donationer.
Nordkalottsamlingen
Litteratur om Nordkalotten är placerad på nedre plan. Där finns också de delar av Ragnar Lassinanttis samling som behandlar Nordkalotten. Övriga böcker från Lassinanttis boksamling finns i anslutning till bibliotekets olika samlingar.
All litteratur om Nordkalotten placeras i bibliotekets Nordkalottsamling. Denna samling består för närvarande av ca 8000 volymer inom alla ämnesområden och är en samling som fortsätter att växa.
Till Nordkalottsamlingen förvärvas i första hand litteratur om Norrbotten och allmänt om Nordkalotten. Därutöver inköps litteratur om norra Finland och norra Norge, om Kolahalvön i Ryssland samt hela Barentsregionen.
Bland kända äldre reseskildringar som ingår i samlingen finns t ex:
- Acerbi, Giuseppe: Travels through Sweden, Finland and Lapland to the North Cape. London 1802
- Outhier, Reginaud: Journal d'un voyage au Nord en 1736 & 1737 Amsterdam 1746
- Brooke, Arthur de Capell: A winter in Lapland and Sweden. London 1827
- Skjöldebrand, Anders: Voyage pittoresque au Cap Nord. Stockholm 1801
- La Motraye, Aubrey de: Voyages du... en Europe, Asie & Afrique. 1727
Ragnar Lassinantti
Ragnar Lassinantti (1915-1985) var under åren 1957-1966 socialdemokratisk riksdagsman. Från 1966 till 1982 var han Norrbottens landshövding. Både under sin tid som riksdagsman och som landshövding verkade han oavbrutet för Norrbottens utveckling och för ett nära samarbete mellan länderna på Nordkalotten. Hans starka intresse för kultur-, utbildnings- och språkfrågorna på Nordkalotten framgår i den efterlämnade boksamlingen.
Lassinantti var under 1960-talet mycket engagerad i frågan om att bygga upp en högskola i Norrbotten och hösten 1970 utsågs Luleå, bland ett flertal konkurrerande städer, till lokaliseringsort för den nya tekniska högskolan.
Han promoverades till hedersdoktor vid Högskolan i Luleå 1981.
Ragnar Lassinantti avled den 31 mars 1985.
Bok- och konstsamling
Högskolan i Luleå mottog hösten 1990 en boksamling i form av en deposition som katalogiserades och gjordes tillgänglig via biblioteket. 2012 blev universitetet formell ägare till samlingen. Samlingen består av ca 10 000 volymer, huvudsakligen litteratur i ämnena historia, samhällsvetenskap, geografi, litteraturvetenskap, konst, religion samt skönlitteratur. Litteraturen är inriktad på nordiska förhållanden och innehåller ca 2000 volymer om Nordkalotten, där litteratur om samer och laestadianismen ingår. Litteraturen är på svenska, samiska och finska. Böckerna registreras i nationalkatalogen Libris. Den största delen av samlingen är tillgänglig för hemlån, helt i folkbildaren Ragnar Lassinanttis anda.
Den litteratur som behandlar Nordkalotten är samlad och placerad i den så kallade Nordkalottsamlingen. Här finns verk både från Lassinanttis boksamling blandat med universitetsbibliotekets titlar.
Exempel på litteratur om och av Ragnar Lassinantti:
- Lassinantti, Ragnar: S'oon valehtematon tosi: pakinoita ja puheita. 1979
- Lassinantti, Ragnar: Synpunkter och skildringar. 1965. Även på finska.
- Laukkanen, Markku: Nordkalottens gudfar. 1992. Även på finska.
- Nordkalott: Ragnar Lassinanttis perspektiv. 1990.
Konst bestående av bland annat verk av lokala konstnärer, äldre kartor och skulpturer ingår i samlingen som donerats till Luleå tekniska universitet.
Privatarkiv
I Ragnar Lassinanttis privatarkiv finns bland annat manus till hans tal, korrespondens, tidningsklipp och ljudband med radioprogram från 50- och 60-talen. Arkivet har förtecknats och finns på universitetsbiblioteket i Luleå, tillgängligt för forskningsändamål.
Nedan finns arkivförteckningen.
- Arkivförteckning över Lassinanttis privatarkiv (.pdf)) Pdf, 25.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Denna version upplagd 20150401
Ragnar Lassinantti hade en viktig roll för Högskolan i Luleås tillkomst. I hans arkiv fanns följande dokument där planeringskontoret vid Länsstyrelsen för Norrbottens län 1981 gjorde en sammanställning av bakgrundsdata (se nedan).
Hur är arkivet tillgängligt?
Arkivet är tillgängligt för forskningsändamål, kontakta biblioteket för mer information.
Radioprogrammet Pohjoskalotti finns som ljudband i arkivet. Ljudbanden är även digitaliserade och kan avlyssnas via Nordkalottens kultur- och forskningscentrum.
Mats Winsa
I universitetsbibliotekets samlingar finns ett antal arkitekturböcker donerade av arkitekt Mats Winsas efterlevande. Böckerna är till utlån och går att söka i vår katalog.
Mats Winsa (1955-2018) var verksam som arkitekt både i Tärendö i Pajala kommun och i Luleå. Han examinerades 1983 vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och har även rest runt och studerat i Arizona, USA.
Efter examen arbetade han bland annat på AOS arkitektkontor i Stockholm och MAF arkitektkontor i Luleå. Därefter startade han sitt eget företag Mats Winsa arkitektkontor. Han var även stadsarkitekt i Överkalix och Pajala och satt som ledamot i Bastuakademien.
Tillsammans med Per Persson fick Mats Winsa Träpriset 1992 för museet Vuollerim 6000 natur och kultur. 2002 tilldelades han Sveriges arkitekter övre Norrlands pris för informationsbyggnaden intill Kattilakoski i Torneälven.
Mats var mycket aktiv i Sveriges Arkitekter Övre Norrland och även inom förbundet centralt. Han var en flitig debattör med integritet och spelade en viktig roll som frilansarkitekt och att vara oberoende från att behöva ta hänsyn till olika intressen. I alla hans verk kan vi se filosofiska ställningstaganden och starka underbyggda gestaltningskoncept vad gäller plan-, fasad- och detaljlösningar och materialval, allt anpassade till platsen.
Arkitekturböckerna som genom hans syster skänktes till universitetsbiblioteket vid Luleå tekniska universitet återspeglar ett typiskt bokinnehav för en mycket ambitiös arkitekt som har fått genomleva flera arkitekturstilar, verk från 80- till 2018-talet, med skifte från postmodern över dekonstruktivism till nyfunkis.
/Hans Walloschke 2019-10-22
Gruvbolag - årsberättelser
Biblioteket har i gåva från Raw Materials Group, fått en samling med årsberättelser från över 1 500 gruvbolag i världen och som spänner över åren 1884 - 1975.
Samlingen av årsberättelser finns i det öppna magasinet på nedre plan och skrifterna kan endast läsas på biblioteket. Ej hemlån eller fjärrlån.
Åren som årsredovisningarna täcker varierar - för vissa bolag finns rapporter för långa sammanhängande perioder medan andra bolag endast representeras med enstaka år. Lista över representerade bolag och vilka år som finns tillgängliga hittas i det bifogade dokumentet.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Universitetsbiblioteket