Vätgas i den framtida ståltillverkningen
Projektet FINAST syftar till att påskynda den gröna omställningen och svensk stålindustris mål om nollutsläpp av koldioxid.
Läs mer om FINAST här.
– Vi kommer titta på hur vi bäst kan använda vätgas och andra biobaserade råmaterial i den framtida ståltillverkningen, dels ur processhänseende, dels ur ett samhälleligt systemperspektiv, säger Jens Hardell professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet.
Eftersom tillverkningen förändras kan också stålet påverkas så satsningen har stor betydelse för att lära känna materialet och dess egenskaper.
– Det är viktigt att vi känner materialet så bra vi bara kan innan vi har framställt färdiga komponenter som monteras in i en bil eller en bro. Ur säkerhetssynpunkt är det viktigt att vi vet hur det beter sig.
En minskning av koldioxidutsläppen är avgörande för att den svenska industrin ska uppnå klimatmålen.
– Projektet kommer att hjälpa den svenska stålindustrin att uppnå nollutsläpp av koldioxid. Det är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB och det bygger kompetens hos individer som sen kan bli de resurser som industrin behöver för den gröna omställningen. Ingenjörer och specialister med kompetens inom området kommer att vara avgörande för att nå klimatmålen.
Kontakt
Jens Hardell
- Professor, Avdelningschef
- 0920-491774
- jens.hardell@ltu.se
- Jens Hardell
Uppdaterad: