
Jessica Lidberg, förste forskningsingenjör i nationalekonomi Lisa-Marie Weniger, doktorand i maskinteknik, Jim Allansson, doktorand Energiteknik, Cecilia Wallmark, verksamhetsledare CH2ESS och Örjan Johansson, professor i teknisk akustik, samtliga vid Luleå tekniska universitet
Sverige är föregångare inom vätgas
Det är välkänt att LKAB, SSAB och Vattenfall har producerat världens första fossilfria stål i Sverige och att det unga bolaget H2 Green Steel bygger ny grön stålproduktion i Boden. Det är mer sällan som det framkommer hur mycket aktiviteter som pågår inom vätgasområdet i Sverige. Under Vätgaskonferensen 2023 som pågått 5-6 december, gjordes en ny paketering av aktuella budskap av nationella vätgasaktiviteter.
– Jag vill rikta ett stort tack till våra medarrangörer och alla 350 deltagare! Vi avslutade konferensen med en härlig känsla att visionen av ett stort gemensamt nationellt event fullt av aktivitet har uppfyllts. Eventet var uppskattat och viktigt för allas vårt fortsatta arbete inom vätgasområdet. Vår bedömning är att vi lyckats sprida mycket kunskap om både teknik och samhällsfaktorer under dessa dagar, och att intresset för de utbildningar vi erbjuder och skapar inom vätgas på Luleå tekniska universitet har stärkts. Samtidigt har vår bredd av tillgängliga forskare inom väldigt många forskningsämnen förtydligats, med tanke på att utmaningarna framåt är rätt komplexa fortfarande, säger Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden - CH2ESS och stor medskapare av konferensen.
Paketerade aktuella budskap av nationella vätgasaktiviteter
De nya paketerade budskapen om nationella vätgasaktiviteter, som finns presenterad i den här artikelns bildspel, inkluderar att Sverige har en mycket stor bredd av aktörer och forskare som arbetar inom hela värdekedjan och i alla mognadsgrader av komponenter för vätgas i sina respektive steg för tillverkning, lagring, distribution och användning. Den geografiska spridningen av investeringar, innovation och produktportföljer är också stor, med tyngdpunkten för säkrat kapital och samhällsstöd längst i norr. Det finns ett flertal anläggningar för elektrobränslen under uppbyggnad, omställning och anpassning av energisystemet, investeringsanalyser för verksamheter i hamnar och inte minst leverantörer, forskning och utveckling i världsklass inom metallurgi, vätgas, bränsleceller och elektrolysörer.
Över 60 vätgastankstationer på gång
Sverige har två starka leverantörer av tunga fordon med anpassning för vätgas som drivmedel, och över 60 vätgastankstationer i projekteringsskede. Sverige har även goda förutsättningar med fossilfri el, utbyggda fjärrvärmenät, förnybar koldioxid, vatten, tillgängligt kapital för investeringar och vana av starka samarbeten, både nationellt och internationellt, vilket är en mycket god grund för allt detta. Samtidigt är just detta med att få igång fordonsparken till dessa tankstationer en av de mest aktuella utmaningarna just nu, parallellt med ett extremt behov av mer elproduktion och -distribution, väl avvägda finansieringsmekanismer, samt kunskapshöjning för påskyndande av omställningen.
– Motivationen från Luleå tekniska universitets sida att vara drivande för Vätgaskonferensen har varit att brett dela insikten om att Sverige faktiskt är föregångare inom mycket gällande vätgas och att bidra till en fördjupad förståelse kring hur vi kommit hit. Dessutom var det viktigt med nyttan av ett tillfälle för med viktiga utbyten så att vi kan fortsätta vår utveckling och omställning starkt framåt, säger Cecilia Wallmark.
Hon vill samtidigt betonda de utmaningar som finns:
– Vår forskning utgår från de barriärer som vi och samarbetspartners inom näringsliv, offentlig sektor och andra inom akademin identifierar och listan över svåra frågor att lösa just nu sträcker sig från utmaningar inom materialteknik till energisystemfrågor och samhällsfaktorer. Det är avgörande frågor för omställningen som alla deltagare på konferensen haft tillfälle att vända och vrida på i samtal under dessa två dagar, säger hon.
Under Vätgaskonferensens första förmiddag hade Cecilia Wallmark bjudit in gäster till tre olika paneler för att belysa vad vi är föregångare inom, och vilka utmaningar som finns i närtid, på följande teman:
- Forskningssamarbeten i världsklass med Thomas Wågberg, Umeå universitet, Maria Grahn, Chalmers tekniska högskola, Andreas Bodén, PowerCell och Simon Matti, Luleå tekniska universitet.
- Industriella föregångare i Sverige med Tomas Hirsch, SSAB, Mikael Nordlander, Vattenfall och Lina Håkansdotter, H2 Green Steel.
- Offentlig sektors avgörande betydelse i diskussion med Sara Grundström, Invest in Norrbotten, Joachim Nordin, Skellefteå Kraft och Thomas Fägerman, Boden Business Park.
Vidare var statssekreterare Daniel Liljeberg, och Paula Hallonsten, projektledare hos Energimyndigheten för regeringsuppdraget om samordning inom vätgas, inbjudna som inledningstalare. Under de följande 1,5 dagarna pågick nio sessioner inom internationell utblick, industri, transport, energi, säkerhet etcetera och ett ständigt mingel i mässhallen på Älvsjömässan i Stockholm.
Vid postersessionen ställde fem av Luleå tekniska universitets forskningsprojekt ut, presenterade av Örjan Johansson, Jim Allansson, Lisa-Marie Weniger, Cecilia Wallmark och Io Antonopoulou som alla forskar inom vätgassatsningen Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden – CH2ESS. Vidare presenterade ett flertal av CH2ESS samarbetspartners diverse gemensamma forskningsprojekt, bland annat inom marina drivmedel, testutveckling för elektrolysörer, fordon och vätgassäkerhet.
Vätgaskonferensen 2023 Länk till annan webbplats. arrangerades i samarbete mellan Energiforsk.
Länk till annan webbplats., Luleå tekniska universitet.
Länk till annan webbplats.,RISE Research Institutes of Sweden.
Länk till annan webbplats., Vätgas Sverige.
Länk till annan webbplats., Energigas Sverige.
Länk till annan webbplats. och Energiföretagen Sverige
Länk till annan webbplats..
Välkomna till nästa års Vätgaskonferensen i december 2024!

CH2ESS lanserar rapport om vätgaskonferensen 2023
Luleå tekniska universitetes vätgassatsning CH2ESS lanserade nyligen rapporten Hydrogen Conference 2023 där slutsatser och händelser från Vätgaskonferensen presenteras.
5–6 december arrangerades Vätgaskonferensen 2023 av Energiforsk, Luleå tekniska universitet CH2ESS, Rise, Vätgas Sverige, Energigas Sverige och Energiföretagen. Konferensens mål var att genom presentationer, workshops och nätverkande öka kunskapen om vätgasens roll i energi- och klimatomställningen. Konferensen kommer arrangeras även 2024.
Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för CH2ESS, var dessutom januari månads gäst i nyhetsbrevet omEV:s podcast. I avsnittet berättar hon om Vätgaskonferensen 2023 där Luleå tekniska universitet var en av arrangörerna.
Ur forskningsrapportens innehåll:
- Vad händer på den svenska och internationella vätgasmarknaden
- Vad behövs för att Sverige ska fortsatt vara en föregångare
- Läget för vätgas till vägtransporter
- Vätgasens potential i det framtida energisystemet
- Viktiga och pågående forskningsfrågor
- Lyssna på avsnittet Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
- Läs rapport om Vätgaskonferensen 2023Pdf, 2.1 MB.
Länk till annan webbplats.
Kartan i länken nedan är ett resultat av Vätgaskonferensen 2023. Den insamlade informationen delades av deltagarna på konferensen. Uppgifterna om tankstationerna för vätgas är från början av 2023. Alla projekt lokaliseras efter städer, därför framgår inte den exakta platsen för projekten utan istället den stad som ligger närmast projektplatsen. Kartan kommer att uppdateras i takt med att mer data inkommer.
- För uppdatering eller komplettering av kartan, välkommen att dela din information här.
Länk till annan webbplats.
Kartan används i publikt utbildningssyfte.
Uppdaterad: