DigiPrime
DigiPrime har som uppdrag att utveckla ett nytt koncept för cirkulär ekonomi digital plattform som övervinner aktuell informationsasymmetri bland värdekedjans intressenter, för att låsa upp nya cirkulära affärsmodeller baserade på dataförbättrad återställning och återanvändning av funktioner och material från högt förädlingsvärde till produkter efter användning med ett tvärsektoriellt tillvägagångssätt. DigiPrime kommer att skapa och driva en federerad modell av digitala plattformar för sektorsövergripande affärer i den cirkulära ekonomin.
Federationens noder kommer att erbjuda interoperabla funktioner och data, som kan nås av andra noder, kombinerat med lokala data och tjänster, som inte exponeras utanför; kopplingar och öppna gränssnitt möjliggör enkel integrering av nya tjänster, försedda av tredje part, som inte görs tillgängliga utanför. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt att skapa pålitliga datadelningsmekanismer, som bevarar konfidentialiteten för affärskritiska data. Säkerhet och suveränitet för information garanteras av IDSA (Industrial Data Space Association)-baserade lösningar för on-demand och kontrollerad delning av data mellan organisationer, reglerade av smarta kontrakt och spåras av blockchain.
Tjänsterna omfattar:
- Den tvärsektoriella värdekedjedimensionen (återvinnings- och återtillverkningsorienterad produktinformationshantering, produktsamskapande, LCA-LCC för ekodesign, efterfrågan-utbudsmatchning, hållbart värdenätverk och identifiering av omvänd logistikbarriär och lagstiftningsstöd, etc.)
- Den operativa dimensionen (förutsägelse av produktförhållanden, beslutsstödssystem för återvinning och omtillverkning, prognoser för efterfrågan och utbud, cirkulär produktionsplanering och kontroll, materialtestning och certifiering, etc.)
I DigiPrime fokuserar Luleå tekniska universitet på efterfrågan-utbudsmatchning (DSM), som är en av tjänsterna i dimensionen tvärsektoriella värdekedjor. DSM-tjänsten tillhandahåller medel för att publicera, söka, välja och förhandla mellan leverantörer och efterfrågare om handeln med produkter, komponenter och material som är föremål för återanvändning och återtillverkning. Förhandlingen kan också bli föremål för digitaliserad auktion innan digitala avtal om leverans av den handlade varan upprättas.
DigiPrime kommer att grundligt valideras genom 6 tvärsektoriella pilotprojekt, ytterligare detaljerade i 20 användningsfall som täcker 5 olika europeiska industrisektorer (fordon, förnybar energi, elektronik, textil, konstruktion) och av ytterligare pilotprojekt inom nya sektorer, finansierade genom en Open Call mekanism.
Detta projekt har fått finansiering från European Union’s Horizon 2020 Framework Programme, DT-ICT-07-2018-2019, ämnet "Digital Manufacturing Platforms for Connected Smart Factory", under Grant Agreement ID 873111.
Kontakt
Ulf Bodin
- Professor
- 0920-493036
- ulf.bodin@ltu.se
- Ulf Bodin
Uppdaterad: