Ung 2.0
Ung 2.0 är en forskningsstudie om ungas fritidsvanor och fritidsbehov med avseende på inkludering och attraktiv livsmiljö i Piteå kommun.
Forskningsprojektet Ung 2.0 genomfördes under 2022 i ett samarbete mellan Piteå kommun och forskare vid Luleå tekniska universitet, tillsammans med deltagande ungdomar i årskurs 7-9 i Piteå.
Projektet syftade till att utforska ungas fritidsaktiviteter och hur dessa påverkar deras upplevelse av inkludering och en attraktiv livsmiljö. Studien utgick från ett nuläge av ungdomars deltagande i - och upplevelser av - befintligt tjänsteutbud i Piteå kommun och deras tankar och idéer om framtidens tjänsteutbud för att Piteå ska bli en stad de vill stanna kvar och leva och bo i. Genom att undersöka olika aspekter av fritidsaktiviteter och inkluderande design syftade projektet till att bidra med kunskap om vad inkludering och attraktiv livsmiljö för ungdomar kan vara i Piteå.
Teori och metod
De teoretiska perspektiv som är grund för förståelsen av ungas fritidsintressen och framtidsdrömmar är sociologi-, inkluderande design- och normkritiska perspektiv som ger oss möjlighet att förstå hur olika samhälleliga faktorer påverkar ungas livsvillkor och möjligheter. Sociologiska teorier ger en förståelse för hur ungas fritidsintressen och framtidsdrömmar är relaterade till deras sociala omgivning och hur de påverkas av olika samhälleliga strukturer. Inkluderande designperspektiv ger en förståelse för hur designprocesser kan anpassas för att ta hänsyn till olika behov och förutsättningar, med syftet att skapa ett mer jämlikt samhälle. Normkritiska perspektivet bidrar med en förståelse för hur normer och förväntningar påverkar ungas val och möjligheter, samt hur det kan begränsa deras framtidsdrömmar. Genom att använda dessa olika teoretiska perspektiv syftar vi till att ge en bredare och djupare kunskap om ungas fritidsintressen och framtidsdrömmar och hur de påverkas av olika faktorer.
Metoden för projektet har varit analyser av data från enkäter, samt co-design sessioner i form av now-wow-how workshops med normkritiska och normkreativa aktiviteter. Arbetsvetenskap har genomfört analysarbete av befintlig enkätdata och Designgruppen har utvecklat material, genomfört och gjort efterföljande analys av de generativa designsessionerna med unga.
Resultat
De allra flesta ungdomar i Piteå är nöjda med sin fritid, men de saknar sociala mötesplatser ”att hänga på” och ett bredare utbud av sport- kultur- och nöjesaktiviteter som inte kostar så mycket att utföra och som är enkla att ta sig till.
– Den allmänna bilden av Piteå är en man som dricker öl och ”strögar” i epatraktor. För att uppnå ett mer inkluderande och attraktivt Piteå måste det finnas utrymme även för andra bilder av staden, säger Åsa Wikberg Nilsson, professor i design vid Luleå tekniska universitet.
Forskarna poängterar att unga inte är en homogen grupp utan består av individer med många olika erfarenheter och förutsättningar vilket är viktigt att ha i åtanke för att kunna sätta in rätt åtgärder.
– Det behövs mer kunskap om ungas livsvillkor och möjligheter och fler studier där samskapande av lösningar sker tillsammans med unga. Exempel skulle kunna vara ytterligare studier där unga är delaktiga i att designa tjänsteutbudet hela vägen fram tills dess att nya aktiviteter, platser och/eller event finns på plats i Piteå, samt fler studier som undersöker mönster i intersektionella faktorer både på individ- och gruppnivå, säger Åsa Wikberg Nilsson.
Forskargrupp
- Åsa Wikberg Nilsson, professor i design
- Mats Jakobsson, lektor i arbetsvetenskap
- Liv-Jenny Sandberg, doktorand i design
Uppdaterad: