Leverantörsoberoende automatisering av transformatorstationer över 5G
Digitalisering i kritisk infrastruktur medför särskilda utmaningar och behov av nya, pålitliga lösningar. Med 5G uppstår möjligheten att skapa lokala privata nätverk för säkert och snabbt datautbyte. Både centraliserade och distribuerade automationsarkitekturer kan föreställas i detta scenario, och ett leverantörsoberoende tillvägagångssätt kan utforskas.
Förutom högre säkerhet, högre tillförlitlighet och lägre fördröjningar erbjuder 5G en helt ny miljö för applikationsutvecklare där mjukvara kan exekveras dynamiskt i molnet eller närmare slutanvändare i "kanten" av nätverket. En av de stora fördelarna med edge computing är möjligheten att exekvera tidskritiskt skydd och styra applikationer på plats. Denna kombination av låg latens och edge computing-kapacitet som tillhandahålls av 5G är mycket tilltalande för kraftsystemsskydd och kontroll. Både centraliserade och distribuerade automationsarkitekturer kan föreställas i detta scenario, och ett leverantörsoberoende tillvägagångssätt kan utforskas. Detta projekt kommer tillsammans med partners Hitachi Energy, IETV, Ericsson AB, Telia, Metrum och LTU att demonstrera Vendor Independent Substation Automation över 5G (VISA/5G) i två scenarier: LTU 5G testbädds- och kantberäkningsklustret, och en verklig Vattenfall-transformatorstation.
Elkraftgruppen har ansvar för ett doktorandprojekt om automatisering för att bygga flexibla och tillförlitliga elkraftsystem genom 5G-nätverk och dess påverkan på tillförlitligheten och riskerna under driften.
Finansiering: Vinnova.
Projektdeltagare: Nicholas Etherden, Math Bollen.
Uppdaterad: