Återvinning av solpaneler
Livslängden för solpaneler är 25–30 år. Eftersom mängden solpaneler har ökat avsevärt i Sverige, kommer de att orsaka mycket avfall. Det gäller att omvandla de kiselbaserade solpanelerna till sand.
Detta projekt bidrar till utvecklingen av hållbara tekniker för att omvandla skrotade solpaneler direkt till det miljömässigt neutrala materialet sand. Marknaden för solpaneler har visat en kraftig tillväxt de senaste åren. Installationer med solceller har en livslängd på 25–30 år. Det förutses att mängden avfall av utrangerade solceller är oundviklig och att det därför finns ett stort behov för innovativa, energieffektiva lösningar för att hantera kiselavfallet med hög precision.
Den första fasen i projekten omfattar en omfattande litteraturstudie och den kommer att producera en överblick över den senaste utvecklingen av återvinning av kiselbaserade solceller i Sverige med en jämförelse med andra delar av världen. Den andra fasen innebär en bearbetning av utvalda material från solceller. Behandling med värme och kemiska substanser kommer att dela upp kiselbaserade material. Vi kommer att undersöka olika syntesparametrar för att definiera vägen ”från kisel till sand”.
Finansiering: Stiftelsen Rönnbäret
Projektdelagare: Enock Mulenga, Math Bollen
Samarbete: Träteknik (LTU)
Uppdaterad: