Laboratoriet för energiomvandlingsprocesser (ECO-lab)
Laboratoriet för energiomvandlingsprocesser (ECO-lab) etablerades 2013 för att utföra experimentell forskning i värdsklass inom teknik för biomassaomvandling, batterier och avskiljning och lagring/användning av koldioxid (CCS/CCU). Den grundläggande kunskap som tas fram i ECO-lab stödjer en snabb och kostnadseffektiv teknikutveckling i industriell skala.
Utrustning för bränsleberedning och analyser
Partikelstorlek är en av de viktigaste faktorerna vid optimering av termokemiska omvandlingsprocesser. Siktutrustning används för att klassificera partikelstorlekar i önskade intervall med ett minimistorlekintervall på 20 µm.

En torkugn används för att hålla fukthalten i biomassa partiklar så låg som möjligt före experimenten. Temperaturen inne i ugnen kan hållas mellan 30 och 300 °C.
En provseparator används för att erhålla representativa prover från en sats material.

En fuktmätare bestämmer mängden fukt i en fast prov genom att mäta skillnaden i massa före och efter uppvärmning till 100 °C.

En elementanalysator kan kvantifiera massfraktionen av CHNS och O i fasta och icke-flyktiga flytande prover genom förbränning/pyrolys av provet följt av kromatografi.

PSSA är en utrustning för att mäta partikelstorlek (10-3000 µm) och form genom bildanalys (500 bilder per sekund) av partiklar som är utspridda i ett gasflöde. Den övervinner begränsningen hos konventionella analyser av laserdiffraktionstyp (partikelstorlek ges av sfärpartikelekvivalent).

Bränslets värmevärde är en av de viktigaste informationerna för energiändamål. En bombkalorimeter används för att mäta värmevärdena hos fasta prover genom en standardiserad metod och genom en enkel driftsprocedur.

Utrustning för termokemiska reaktorer
WMR är utrustning för att utföra experiment genom devolatisering av biomassa och gasifiering av kol vid en hög uppvärmningshastighet (10-10000 K/s) under en kemiskt kontrollerad regim. En liten mängd prov (~10 mg; <100 µm) är "klämd" mellan två trådsnät och uppvärms med pulsinervaller alstrad av elektrisk ström. Fasta, flytande och gasformiga produkter från WMR utsätts sedan för olika analyser. Den kan även användas för tester av tekniker för in-situ diagnos, som Raman-holografi och höghastighetsavbildning.
LIP har utvecklats av och är belägen vid Avdelningen för fluid- och experimentell mekanik. Den använder en Nd:YAG-laser för att värma en enskild biomassapartikel (0,1-1 mm). Den kan värma bränslepartikeln upp till 10000 K/s genom att ändra laserintensiteten. Vi kan även observera fenomenen på partikeln och nära partikeln online med hjälp av en höghastighetskamera och laserdiagnos. Den har fördelen att skaffa data med hög tidsupplösning (< 1 ms), samtidigt som den påverkas av biomasseheterogenitet mycket mer än AEFR. En spektroskopisk laser för denna utrustning håller för närvarande på att köpas in.
MacroTG är en vertikal rörreaktor där relativt stora partiklars (2-20 mm) bräsnleomvandling studeras "svävande" i en högtemperaturatmosfär. Genom att suspendera partiklarna på en precisionsvåg kan massförlustprofilen registreras under en lång uppehållstid. Metoden användas för att karakterisera bränsleomvandlingen av relativt stora partiklar, såsom träpellets.

DTF är en vertikal rörreaktor med en maximal temperatur på 1450 °C. Biomassapartiklar (<1 mm) dispergeras och matas in i reaktorn med laminärt gasflöde. Partiklarna upplever en snabb uppvärmning (>1000 K/s) och kemiska reaktioner. Reaktionsbeteendet observeras in-situ med olika utrustningar och laserdiagnos som ägs av Avdelningen för fluid- och experimentell mekanik. Reaktionsprodukter (gas, tjära, kol och aska) samlas in och analyseras vidare. Resultaten kan användas för att undersöka reaktionskinetik, värme- och massöverföring, partikelmorfologi och asktransformation under välkontrollerade reaktionsförhållanden.

FFPB är en vertikal rördelreaktor med en förblandad gasflamm. Liksom i DTF matas biomassapartiklar (<0,2 mm) in i reaktorn med ett laminärt gasflöde. Skillnaden är att biomassan värms av den förblandade metanflamman istället för värmeelement på väggarna, som i FFPB. FFPB är en optimal uppställning för att undersöka det initiala bränsleomvandlingsbeteendet med optiska mätningsmetoder.

MFDR, Amalia, är en 30 kW atmosfärisk nedeldad förbrännings-/förgasningsreaktor med flera optiska tillträden. Fasta eller flytande bränslen matas in i reaktorn med hjälp av en virvelbrännare istället för den dispersa nedfallningen som sker i DTF/FFPB. Flamkarakteristiken kommer att studeras under högt turbulent flöde genom att ändra virvlingstalet, osv. Den kan också användas för att validera numeriska simuleringsmodeller för förgasare med bortfört flöde samt för pulveriserade

En elektriskt uppvärmd, helt automatiskt fluidiserad bäddreaktor (statistisk bäddhöjd och bädddiameter på cirka 50 mm) är utformad för detaljerade studier av askomvandlingsreaktioner i fluidiserade bäddar, särskilt processen för reaktionen mellan bränsleask/inorganiskt material och bäddpartiklar. Reaktorn kan drivas i både förbrännings- och förgasningsatmosfärer vid relevanta bäddtemperaturer (800-950 °C).
Utrustning för mätning och analytisk utrustning
µ-GC är en utrustning som används för att analysera gasens sammansättning (H2, O2, N2, CO, CH4, CO2, C2-C4, COS och H2S) med relativt korta tidsintervall (cirka 120 s). Denna utrustning används för att mäta gasens sammansättning i produktgas från kontinuerliga reaktorer av olika typer (AEFR, FBR och MFDR).




13-stage low-pressure cascade impactor (LPI)
LPI används för att bestämma partikelmassstorleksdistributionen. LPI separerar partiklar efter deras aerodynamiska diameter inom intervallet 0,03–10 μm.
3CCD pyrometer – JAI CV-M9GE
En 3CCD-pyrometer används för att mäta partikel- och flammentemperatur genom strålning som sänds ut från partikelytor. Optiskt justerade 3 CCD-kameror fångar signalerna för specifika våglängder. Vi kan få temperaturinformation från förhållandet av emission vid två eller tre olika våglängder, vilket ändras beroende på partikeltemperaturen. Vi kan mäta temperatur inom intervallet 1000-2000 K.
Laser extinction method for the measurement of soot volume fraction
Volymfraktionen av submikronpartiklar (till exempel sot) kan mätas genom att använda ljusets utsläckningshastighet. Det är möjligt att särskilja stora (bränsle)partiklar från submikronpartiklar genom det faktum att olika (våglängder av) ljuskällor har olika utsläckningskoefficienter för submikronpartiklar.
Online gas analyzer – Testo
Two image-intensified high speed cameras (procurement on-going)
Finansiering
Utvecklingen av ECO-labbet påbörjades 2012/2013 när cirka 5,5 MSEK investerades av olika finansiärer. Sedan dess har laboratoriet långsamt expanderat.
- LTU laboratoriestiftelse
- Kempestiftelsen
- Energimyndigheten
- Bio4Energy
- Solander Science Park
- Nordic Energy
- Vetenskapsrådet
- Intern finansiering
Kontakt
Kentaro Umeki
- Professor
- 0920-492484
- kentaro.umeki@ltu.se
- Kentaro Umeki
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kontakta oss