Förstärkt bergmekanisk verklighet i underjordsbrytning
Våra gruvor bryter malm på ett allt större djup. Detta gör att bergsprängningarna ökar vilket i sin tur leder till en mer osäker arbetsmiljö. Augmented reality (AR) är en teknik där man kan förstärka den verkliga bilden med hjälp av datorgenererad information. AR är därmed en teknik som har potential att vara ett hjälpmedel inom bergmekanik i underjordsbrytning, till exempel vid planering, för att möjliggöra bättre kommunikation, samt att vara ett stöd vid beslutsfattande, och att i slutändan göra gruvan till en säkrare arbetsplats.
Vilka är syftet och målet med denna förstudie?
Det övergripande syftet med förstudien är att föreslå hur förstärkt verklighet kan användas som ett hjälpmedel för bergmekaniska besdömmningar vid underjordsbrytning. I det här sammanhanget är alla termer Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Mixed Reality (MR) eller Extended Reality (XR) av intresse, och de täcks av termen "augmented reality". AR en teknik där användarens verklighetsbild utökas med relevant datorgenererad information. Inom bergmekanik kan detta vara geomekanisk information, planerade layouter och resultat från numerisk analys.
Målet i den inledande delen av förstudien är att fastställa och definiera vilken relevant stöddata (geomekanisk data och resultat från numerisk analys) som är den mest fördelaktiga informationen att förstärka med AR-teknik. Ytterligare mål är att se över den senaste tekniken för förstärkt verklighet för gruvtillämpningar och rekommendera vilken teknik som ska användas för att lokalisera och placera utrustningen i underjordsgruvor. Ett ytterligare mål är att definiera kraven på den relevanta datorgenererade informationen som måste förberedas för visualisering med AR-tekniken.
Projektparter
Luleå tekniska universitet och Itasca Consultants AB
Projektfinansiär
Arbetet bedrivs inom det Strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation (SMI), ett samarbete mellan Vinnova, Formas och Energimyndigheten.
Uppdaterad: