Om FINAST
Projektet bidrar till den gröna omställningen och en koldioxidneutral stålindustri genom forskningsinsatser i samverkan mellan Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB.
Det övergripande målet med projektet FINAST är att, genom industrinära forskning och samverkan med stålindustrin och omgivande samhälle, bidra med kunskap, verktyg och kompetensförsörjning för att möjliggöra en övergång till klimatneutral stålframställning och användning.
Arbetspaket
Forskningsaktiviteterna genomförs i två arbetspaket där varje paket består av ett flertal aktiviteter
Arbetspaket ett - Tillverkningsprocesser och komponentprestanda
Forskningsaktiviteterna är inriktade på processkedjan nedströms från ståltillverkningen och handlar om fossilfria stålets egenskaper och prestanda. Målet är att dra nytta av det mervärde som fossilfritt stål ger. Här studeras beteende och egenskaper i tillverkningsprocesser och när stålet används i olika komponenter hos slutanvändare som utvecklar nya produkter av stål. Olika tillverkningsprocesser och hur dessa påverkar komponentegenskaper och stålets beteende när det kommer i kontakt med vätgas ska också studeras.
Arbetspaket två - Processer och system i en fossilfri värdekedja
I detta arbetspaket är forskningen inriktad på fossilfri ståltillverkning med fokus på att använda vätgas och biobaserade råmaterial. En viktig frågeställning är då att ta fram kunskap om hur biogena källor och vätgas bäst kan användas i den framtida ståltillverkningen, dels ur processhänseende, dels ur ett samhälleligt systemperspektiv. Forskning som ökar kunskapen om säkerhet vid användning av industriella vätgasbaserade energisystemen är också prioriterad.
Deltagande forskargrupper
Luleå tekniska universitet:
- Maskinelement
- Hållfasthetslära
- Materialteknik
- Energiteknik
- CH2ESS
- Gruv- och Berganläggningsteknik
- Processmetallurgi
- Byggkonstruktion
Swerim:
- Korrosion & väte
- CO2-neutral industri
SSAB:
- Process development
- Sheet metal forming
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning