Samarbete mellan Sverige och Ghana
Samarbete mellan Sverige och Ghana inom forskning och utbildning relaterat till gruvdrift och miljö (VR-medel)
Både Ghana och Sverige har en omfattande och rik historia av gruvdrift av guld, koppar och järnmalm. Guldbrytningen i Ghana består av både storskalig och småskalig gruvdrift. Den småskaliga gruvdriften är i stort sett oreglerad med mycket begränsad teknisk kunskap, där man fortfarande oftast använder kvicksilver för att utvinna guld.
Det är i de fattigaste samhällena i Ghana som guldbrytningen sker. Resultat av studier av vatten- och markkvalitet visar på allvarliga föroreningar, och de större floderna som tar emot vatten från områden med småskalig gruvdrift har fått en försämrad vattenkvalitet.
Tillämpad geokemi utvecklar samarbete med forskare från Ghana Atomic Energy Commission (GAEC) och Kwame University of Science and Technology (KNUTS) i Ghana. Projektet är en förstudie som ska leda till en gemensam större forskningsstudie om hur hälso- och miljösituationen kan förbättras i områden med småskaliga gruvor i Ghana. Vi vill leverera ny teknik och utbildning till gruvarbetarna, samt öka utvinningsgraden hos de större gruvbolagen. Ambitionen är att därmed kunna utveckla mer lönsamma och hållbara metoder för gruvdrift, inklusive användning och reducering av avfall. Detta för att bidra till de globala målen för hållbar utveckling.
Småskalig gruvdrift och de miljö- och hälsoeffekter det för med sig är vanligt i flera afrikanska länder och i Sydamerika. Därmed kan framgångsrika resultat från detta projekt tillämpas även i andra länder.
Det kommer att finnas möjlighet för utbyte av erfarenhet och mobilitet, undervisa, delta i fältbesök och workshops för studenter forskarstuderande och forskare från Ghana och Sverige. Miljöforskningsprojekt med fokus på vattenkvalitet, spåra föroreningskällor samt förslag på åtgärder kommer genomföras i Ghana och resultaten kommer att ligga till grund för ansökningar av större forskningsprojekt. Projektet startar hösten 2022 och avslutas hösten 2024.
Lena Alakangas
Kontakt
Lena Alakangas
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491396
- lena.alakangas@ltu.se
- Lena Alakangas
Uppdaterad: