Nature refines: Organiska restprodukter som råmaterial för vattenrening och energi
Användningen av avfall från primära avfallsströmmar från skogsindustrin, jordbruket, akvatiska biomasser och sekundära avfallsströmmar såsom rester från biogasproduktion har tydliga miljöfördelar såsom mindre förorening och ökad biologisk mångfald. Dessutom bidrar återvinning av avfall till cirkularitet i samhället och en koncept för nära-nollavfall.
Projektet kommer att använda dessa avfall för att producera aktivt kol för efterföljande användning inom vattenbehandling och energilagringsenheter. När mindre avfall hamnar på soptippar eller bränns minskar utsläppen av växthusgaser. Idag har varje elektronisk enhet vi använder superkondensatorer tillverkade av fossilt grafen. Brytning av grafen (hård kol) är förknippad med föroreningsproblem. Därför skulle användningen av alternativt kolrikt avfall bidra till att minska detta problem.
Nature Refines fokuserar på att omvandla biomasser som idag betraktas som avfall och huvudsakligen används som bränsle i värmekraftverk och kraftvärmeverk till produkter med mervärde såsom aktivt kol. Projektet syftar till att använda organiska biprodukter från jordbruk, skog, boskapsuppfödning, akvatisk biomassa (t.ex. alger) och rötprodukter från biogasindustrier för att producera aktivt kol.
Det aktiva kolet kommer att användas som råmaterial för att producera:
- Vattenfilterenheter (sekundär produkt-1) för att avlägsna föroreningar såsom läkemedel och tungmetaller från olika typer av avloppsvatten (t.ex. kommunalt avloppsvatten, lakvatten från soptippar, pappersindustrin, gruvindustrin och laboratorietillverkade utflöden med väldefinierad sammansättning)
- Supercapacitor-elektroder kan användas i olika elektroniska enheter. Resultaten från projektet kommer att möjliggöra ersättning av fossila element (såsom grafen som används vid konstruktion av superkondensator-elektroder) med CO2-neutral biomassa och öka användningen av förnybara inhemska resurser istället för att importera råvaror från andra länder.
Projektsida på Interreg Aurora Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Projektsida på BioFuel Region Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Projektet pågår mellan 2023-09-01 och 2026-08-31.
Finansiering
Projektet finansieras med stöd av Interreg Aurora för gränsöverskridande samarbete 2021-2027. Det är medfinansierat av Europeiska unionen, Region Norrbotten och Lapplands regionala råd.
Projektpartners
Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå
Luleå tekniska universitet
NOVIA University of Applied Sciences, Vasa Finland
BioFuel Region, Umeå
Uppdaterad: