Lediga examensarbeten
Gör examensarbete på företaget Ecoloop
Vi på Ecoloop driver sedan 2004 cirkulära förändringsresor kopplade samhällets resursflöden av vatten, material och energi. Detta gör vi genom att driva processer och utvecklingsresor så att forskning kan bidra till verklig samhällsnytta. Visionen är ett samhälle med försörjningssystem som bevarar och återskapar resurser. För att uppnå detta är samverkan en nyckel. Vi kopplar ihop aktörer och driver utvecklingen tillsammans med kommuner, näringsliv, akademi samt myndighet och verk. Med oss på resan har vi även studenter som genom praktik eller examensarbete kan vara med och bidra till omställningen mot ett mer resurseffektivt samhälle. Mer information på vår hemsida: https://www.ecoloop.se/ Länk till annan webbplats..
Under examensarbetet kommer du att bidra inom ett forskningsprojekt, GREW och ett Interregprojekt, ANCHOR. Inom forskningsprojektet GREW (Greywater for REuse – Where, why and how? Återanvändning av gråvatten: Var, varför och hur? (GREW) (2022-2027)) har SLU och LTU samlat in data i en nulägesanalys över hur svenska kommuner tänker kring källsorterande avloppssystem (avloppssystem där växtnäringsrika små flöden hålls isär från bad-, disk- och tvättvatten, också kallat gråvatten) i ny stadsutveckling (vilka drivkrafter man ser, vilka hinder etc.). Enkäten har skickats ut till stadsbyggnadsorganisationen och VA-organisationen i de kommuner som deltar i projektet: Luleå, Stockholm, Varberg och Falkenberg. Samma enkät har också skickats ut till stadsbyggnadsorganisationen och VA-organisationen i Sveriges övriga kommuner. I nulägesanalysen ska vi jämföra resultaten för de kommuner som deltar i projektet med Sverige som helhet. De huvudsakliga uppgifterna för examensarbetet blir att, tillsammans med handledare:
- göra en plan över hur analysen ska läggas upp
- genomföra analysen
- skriva en rapport med resultaten
- koppla enkätresultaten till relevanta kapacitets- och kunskapshöjande aktiviteter som kan öka acceptans och förståelse för källsorterande avloppssystem i stadsutveckling
Resultaten kommer att användas i ett Interregprojekt som heter ANCHOR (https://www.interregnorthsea.eu/anchor Länk till annan webbplats.).
Analysen kommer huvudsakligen att ske i Excel eller annat verktyg för att hantera statistiskt analys så det är en fördel om du är väl förtrogen med Excel. Vi tänker att du kanske går en civilingenjörsutbildning kopplad till pedagogik. Kunskap kring vattensystem och hållbarhetsfrågor är viktiga. Kanske har du en annan bakgrund, hör av dig om du tycker det låter intressant och relevant även om du inte är ingenjörsstudent. Du behöver kunna arbeta både på svenska och engelska. För mer information, kontakta Elisabeth Kvarnström – elisabeth.kvarnstrom@ecoloop.se tel:073-0730543.
(2024-05-23)
Examensarbete på MittSverige Vatten & Avfall
På MittSverige Vatten och Avfall finns det ett ständigt utvecklingsbehov och flera frågeställningar som lämpar sig bra för examensarbete, både för studenter inom yrkesförberedande program och för universitets- och högskolestudenter.
Du som är intresserad av att göra examensarbete hos oss är därför alltid välkommen att höra av dig till oss så berättar vi mer. MSVA Länk till annan webbplats.
Examensarbeten på Härnösand Energi & Miljö
Härnösand Energi & Miljö erbjuder exjobb inom dricksvattenförsörjning, avloppshantering, dagvatten och ledningsnät.
Kontaktperson:
Andreas Einarsson
Skolsamverkan
mobil 070-657 75 29
andreas.einarsson@hemab.se
Examensarbete inom dagvattenfördröjning hos Sweco
Fördröjning av dagvatten – skillnader mellan öppna lösningar jämfört med lösningar under mark.
Intresset för dagvattenlösningar ovan mark ökar, bland annat eftersom dessa generellt sett har en större förmåga att hantera kraftiga regn samt att de även kan bidra positivt till stadsmiljön och innebära fördelar för växter och djur. Dock kan dessa anläggningar behöva större markanspråk än de under mark. I tidiga skeden när områden planeras, finns det ofta tillräckligt utrymme för att anlägga öppna dagvattenanläggningar, exempelvis diken, svackdiken, dammar. I senare skeden i samband med att områden höjdsätts och andra behov tydliggörs, finns risken att utrymmet används till annat och att dagvattenanläggningen istället blir en lösning under mark, exempelvis ledningar, rörmagasin, stenkistor, dagvattenkassetter.
I detta exjobb föreslår vi att en jämförelse görs mellan val av öppna dagvattenlösningar och lösningar under mark, utifrån flera aspekter. Typ av anläggningar som studeras väljs i senare skede, efter att exjobbets omfattning och inriktning tydliggjorts. Jämförande aspekter väljs också i senare skede, men kan exempelvis vara kostnad vid anläggande, övriga kostnader, fördröjningsfunktion, markanspråk, drift och underhåll. Studien föreslås genomföras för ett mindre detaljplaneområde, med möjlighet till studieområden i relation till någon av Swecos genomförda eller pågående dagvattenutredningar. Som ett delmoment föreslås även att skillnader i beräknat fördröjningsbehov jämförs mellan verktyget StormTac och metodik via Svenskt Vattens P110.
Kontaktpersoner:
Gustaf Josefsson Köhler gustaf.j.kohler@sweco.se, gruppchef Luleå Vatten
Karolina Bennitz karolina.bennitz@sweco.se, utredare Vatten
Gruppen ”Luleå Vatten” på Sweco består i dagsläget av 11 utredare/projektörer/uppdragsledare som bland annat arbetar med frågor inom områdena: dagvatten, avvattning, hydrologi, hydrogeologi, ledningsteknik, VA-teknik, VA-processer, mm.
Examensarbeten på Norrvatten
Vill du göra ett examensarbete som bidrar till att utveckla framtidens dricksvattenförsörjning? Välkommen att ansöka om examensarbete på Norrvatten för 2024.
Om Norrvatten
Norrvatten producerar och distribuerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm. Närmare 700 000 människor, flera stora sjukhus samt Arlanda flygplats är beroende av att Norrvatten alltid kan leverera ett hälsosamt dricksvatten. Norrvatten producerar dricksvattnet i Görvälnverket i Järfälla och använder Mälaren som vattentäkt. Norrvatten har även flera grundvattenverk som kan användas vid behov.
Norrvatten är nu inne i ett intensivt arbete med att bygga ut produktionskapacitet och förbättra reningen. Norrvatten arbetar också aktivt för att få till åtgärder som minskar tillförseln av oönskade ämnen till dricksvattentäkter, så kallat uppströmsarbete. Självklart ska det producerade vattnet levereras på ett miljömässigt, resurseffektivt och säkert sätt till dricksvattenkonsumenterna. För att klara detta arbetar Norrvatten även ständigt med att vidareutveckla dricksvattendistributionen.
Områden för examensarbete
Flera examensarbeten kommer att vara möjliga att genomföra under 2024 och en del kan eventuellt påbörjas tidigare. Här är några exempel på arbeten som kan bli aktuella:
- Avskiljning av PFAS i slam från flotation för dricksvattenproduktion.
- Optimering av flotation för dricksvattenproduktion med avseende på slamflöden och avskiljning av PFAS.
- Uppföljning av överordnad styrstrategi för ökad kapacitet i befintliga snabbfilter.
- Mikrobiell barriärverkan för olika processteg,
- Prognos för framtida vattenanvändning (hushåll, samhällsservice, industri).
- Läcksökning på överföringsledningar av stora dimensioner.
- Klimatförändringar och förutsättningar för dricksvattenförsörjning – fokus på risk för kvalitetsförändringar i (Mälaren).
- Klimatförändringar och förutsättningar för dricksvattenförsörjning – fokus på grundvattentillgång och kvalitet.
- Utvärdering av modeller för tidig förvarning av förorening (Mälaren).
- Avskiljning av genotoxiska effekter i ultrafilter.
- Water Safety Plan för Norrvatten med ett uppströmsperspektiv.
- Optimering dekantercentrifuger för avvattning.
- Undersökning av avvattningsegenskaper hos slam från flotation för dricksvattenproduktion.
I Norrvattens FoU-plan finns en utförligare beskrivning av olika områden som Norrvatten arbetar med och som kan utgöra underlag för ett kommande examensarbete. Ta gärna del FoU-planen och återkom med förslag på inriktning av examensarbete.
Examensarbeten på Norrvatten kan vara såväl teoretiska som mer praktiskt inriktade. I första hand är det examensarbeten på master-nivå som är aktuella, men avancerade kandidatarbeten kan också vara aktuella. Ersättning utgår för fullgjort arbete med 20 000 kr för 20 hp och 10 000 kr för 15 hp.
Intresseanmälan
Välkommen med din intresseanmälan till daniel.hellstrom@norrvatten.se. Ange "Intresserad av examensarbete" i ämnesraden. Intresseanmälningar hanteras fortlöpande.
- Examensarbeten på Utvecklingscentrum för vatten
Utvecklingscentrum för vatten ligger på Campus Roslagen i Norrtälje. För närvarande erbjuder de tre uppslag till examensarbeten.
- Tester av dricksvattenfilter: Vattencentrum har fått finansiering från HAV för att testa dricksvattenfilter i två etapper: Först vanliga förfilter i vårt testlabb och sedan filter för arsenik, uran och bly på plats hos användare. Projektet börjar nu och beräknas pågå bara till november i år.
- Akvaponisystemets vattenkemi och fysik: Vattencentrum har en demo för akvaponi och ska undersöka vilka kemiska och fysikaliska processer som pågår i vattnet beroende på kombinationen fiskar (tilapia just nu) och växter (basilika, tomater, mfl.)
- Optimering av anläggningar för dricksvatten, avlopp och ledningar för samfällda vatten och avloppslösningar (endast en anläggningstyp behöver väljas för ett examensarbete).
- Utredning om avsaltningsanläggningar i Sverige: Vilka finns, vilka storlekar, vilken teknik? Driftdata, kostnader, mm. Kan vara flera exjobb
- Styrning och förvaltning av dricksvatten via samfälligheter. Tekniska lösningar, kunskapsnivå, regelverk i Lantmäteriet och Livsmedelsverket, samverkan eller motverkan
- Mätning av dricksvatten i samfälligheter är det en möjlig väg för vattenbesparing?
- Styrning och förvaltning av avloppsrening via samfälligheter. Tekniska lösningar, kunskapsnivå, mm
- Implementering av det nya vattendirektivet i registrerade anläggningar utanför det kommunala nätet
- Radioaktivitet i dricksvatten, kan man komma tillrätta med det eller är lagstiftningen orealistisk?
- Dagvattenhantering i omvandlingsområden och i periurbana områden, samfällda lösningar, finns dem?
- Smarta ledningsnät, går det att kombinera decentraliserade och centraliseraqde system? Exempel?
- Avloppsrening för 200-5000 pe i samfällda lösningar och små reningsverk i kommuner. Likheter och olikheter, teknik och förvaltning
Kontaktperson
Amelia Morey Strömberg
amelia.stromberg@campusroslagen.se
Examensarbete Växjö kommun
Växjö kommun erbjuder ett examensarbete för en eller två studenter. Arbetet omfattar val av material i vatten- och avloppsnät utifrån klimat- och miljöpåverkan.
Bakgrund
Vatten- och avloppsnät byggs för att hålla i 50 – 100 år. Det finns en mängd material att välja mellan, till exempel betong, segjärn och olika plastmaterial. Växjö kommun vill utforska livscykelpåverkan på klimat och miljö för olika komponenter.
Förslag till examensarbete
Förslaget är att examensarbetet ska bortse från tillverknings-, konstruktions-, drift- och återvinningsfasen av komponenten. Fokus ligger på CO2-utsläpp, men även andra miljöaspekter är önskvärda att utreda, till exempel:
- Utvinning av råvaror
- Utsläpp av skadliga ämnen när komponenten tillverkas
- Utsläpp av mikroplaster och skadliga ämnen i driftfasen
- I vilken utsträckning komponenten kan återvinnas och miljöpåverkan av restprodukter
- Transport
- Arbetsmiljö i varje steg i kedjan
Examensarbetet kan delas in i fyra huvudblock:
- Litteraturstudie av olika materials klimat- och miljöpåverkan
Detta kan handla om att besöka tillverkningsföretag för att studera deras tillverkningsprocess. - Konvertera litteraturstudien till olika klimat- och miljöpåverkan komponenter (brunnar, rör etc.) i olika storlekar
- Utreda driftskostnads- och funktionsaspekter för olika material, till exempel framtida anslutningar på brunnar och rör med ett visst material och underhållskostnader relaterade till olika material
- Presentation av resultatet i tabellformat. Till exempel:
- Rör
- Ø110 mm – Material A
- Ø160 mm – Material B
- Brunnar
- Ø 600 mm – Material C
- Ø 1 000 mm – Material D
- Rör
Syftet är att presentera en guide som beskriver vilket material som ska väljas för olika komponenter och olika storlekar på komponenten.
Studentbakgrund
En adekvat studentbakgrund kan vara ett lämpligt kandidat-, magister-, eller civilingenjörsprogram. Fristående kurser med inriktning på miljö, konstruktion, kemi eller liknande kan också vara lämplig bakgrund.
Examensarbetet är lämpligt för en eller två studenter. Det finns en flexibilitet att genomföra arbetet inom 15 eller 30 hp.
Språk
Examensarbetet kan skrivas på engelska eller svenska. Det är en stor fördel om engelsktalande elever kan utnyttja lite skriftlig svenska eftersom kommunen huvudsakligen använder svenska.
Startdatum
Startdatumet är flexibelt.
Plats
Examensarbetet kan genomföras på distans. Det kunde dock vara bra med några besök i Växjö.
Kontakt på Växjö kommun
Niklas Karlsson
Projektledare på VA-avdelningen, Växjö kommun
0470-418 64
niklas.karlsson2@vaxjo.se
Examensarbete om PFAS hos Tekniska Verken, Linköping
Vi söker ex-jobbare som är nyfiken på PFAS. Är du en blivande civilingenjör, miljövetare eller motsvarande med miljöintresse? Vi på Tekniska verken i Linköping söker just nu en eller två drivna studenter som vill göra sitt examensarbete hos oss. Uppdraget går ut på att ta reda på mer hur PFAS påverkar vår verksamhet men också hur vår verksamhet och utsläppen påverkar våra recipienter, och vad vi kan göra åt det.
Ditt uppdrag
En stor del av arbetet innebär att samla ihop, sammanställa och analysera den kunskap och det underlag som finns idag, kompletterat med provtagningar och egna utredningar. I uppdraget vill vi också att, baserat på resultat och kunskap som erhållits, ett handlingsprogram tas fram med syfte att minska Tekniska verkens påverkan på recipienterna med avseende på PFAS.
Din profil
Vi söker dig som studerar till civilingenjör, miljövetare etc gärna inom VA/miljö/kemi.
Övrig information
Start: Tidigast efter sommaren 2023
Plats: Linköping
Kontaktperson
Magnus Hammar
Telefon: 013 20 83 77
magnus.hammar@tekniskaverken.se
Examensarbete hos Tyréns
Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultbolag inom hållbar samhällsbyggnad. Vår stiftelse gör det möjligt att målmedvetet satsa på forskning och utveckling inom samhällsbyggnadsområdet. Tyréns erbjuder nu möjlighet till flera spännande examensarbeten inom cirkulära system – återanvändning av dag- och regnvatten.
Regn- och dagvattenåtervinning
Idag råder tidvis överskott och tidvis underskott av vatten i våra samhällen. Överskottet ger bland annat upphov till översvämningsproblem och underskottet ger upphov till vattenbrist. Problemen accelereras dessutom till följd av pågående klimatförändringar. Ett sätt att hantera problematiken är regn- och dagvattenåtervinning, där vatten uppsamlas och återanvänds lokalt för olika typer av behov.
Tyréns erbjuder nu tre olika examensarbeten inom området med början våren 2024. Arbetet utförs delvis eller helt på något av Tyréns kontor.
Nedan beskrivs förslag till de olika examensarbetena samt kontaktuppgifter för ansökan.
Välkommen med din ansökan!
Exjobb 1: Uppföljning av recirkuleringsprojekt.
Uppföljning av genomförda projekt Sverige och Norden där bostadsområden och fastigheter har system för återanvändning av regn- och dagvatten. Exjobbet syftar till att dra lärdom av dessa projekt, hur blev utfallet kontra de ambitioner man hade i projekten?
Huvudfrågeställning: Ambition och prognos versus utfall gällande:
- Kostnader
- Energianvändning
- Miljöbelastning/hållbarhet
Exjobb 2: Beslutsstöd genom multikriterieanalys
I detta exjobb undersöks om multikriterieanalysverktyg WISER ger ett tillräckligt stöd för att värdera olika alternativ för regnvattenåtervinning, och för att ta ställning till var återvinning skulle vara en hållbar investering.
Huvudfrågeställningar:
- Vilka systemtyper för återanvändning av regnvatten finns på den svenska marknaden och vilka behov kan tillgodoses med respektive system?
- Vilka hållbarhetskriterier (tekniska, sociala, miljömässiga) är lämpliga att använda i analysen av regnvattenåtervinning, som ett alternativ till att använda dricksvatten?
- Ger WISER det stöd som behövs för att ta ställning till om återvinning är ett hållbart alternativ? Verktyget testas i ett verkligt fall.
Exjobb 3: GIS-verktyg för översiktskartläggning
Regnvattenåtervinning är mest intressant när tillgångar kan möta behov som geografiskt ligger relativt nära. GIS-verktyg skulle kunna nyttjas för att beräkna tillgångar och behov och prioritera mellan möjliga platser för regnvattenåtervinning.
Huvudfrågeställningar:
- Hur kan tillgångar till regnvatten analyseras med hjälp av GIS? Hur kan bildanalys användas i detta sammanhang?
- Hur kan vattenbehov kartläggas med hjälp av öppna data i GIS och beräknas utifrån olika förbrukningsändamål?
- Uppsättning av ett GIS-verktyg och tillämpning på minst ett område, för rangordning av platser för regnvattenåtervinning.
Kontakt
Ställ frågor och anmäl intresse till Johan Kjellin (Tel. 010-4522637, johan.kjellin@tyrens.se) eller till Johan Åström (Tel. 010-4523183, johan.astrom@tyrens.se).
Examensarbeten inom resurseffektiva avloppssystem
Välkommen att kontakta Inga Herrmann om du är intresserad av att göra ditt examensarbete inom resurseffektiva avloppssystem! Just nu finns det möjlighet att göra examensarbete inom följande teman:
Vassbäddar (constructed wetlands) för behandling av avloppsvatten i kallt klimat
Vi har installerat en pilotanläggning i Luleå kommun som är utrustad med sensorer samt möjlighet till flödesproportionell provtagning. Fokus av examensarbetet kan ligga på klimatanpassning eller reningskapacitet där även läkemedelsrester kan ingå.
Apatit som filtermaterial för fosforrening
Siktat apatitmaterial från Marokko finns tillgängligt i miljölabbet för tester i labb- och/eller mindre pilotskala. Biologiskt renat avloppsvatten provtas från ett reningsverk i Luleå kommun och filtret beskickas uppifrån, antingen i labbet eller utomhus. Fosforreningskapaciteten bestäms under varierande beskickning och ev temperatur.
Gödseltillverkning av klosettvatten
En keramisk membran testas för filtering av svartvatten i RecoLab i Helsingborg. Svartvattnet är rötat och membranfilteringen är tänkt att generera en jämn vattenkvalitet för efterföljande processer; struvitfällning och ammonia stripping. Arbetet genomförs i samarbete med NSVA i Helsingborg.
Hantering av bad-, disk- och tvättvatten
Här finns det möjlighet att samarbeta med Stockholm Vatten och Avfall kring temat gråvattenhantering i Norra Djurgårdsstaden. Det finns också möjlighet att arbeta med en grön vägg för BDT-vattenrening och utvärdera växternas tillväxt och/eller reningsfunktionen.
Urinsortering
Urinavlastning av avloppsvatten är attraktiv under vissa förutsättningar och diskuteras på flera platser. I vilka städer kan urinsortering vara ett attraktivt alternativ? Arbetet sker i samarbete med SLU.
- VA-teknik erbjuder: Osäkerheter i flödesbestämningar från billiga mätsensorer - IoT
Spillvattenflöden i befintliga avloppsledningsnät är en viktig data som kan påverka beslut om framtida exploateringar, förnyelse av ledningsnätet, bekämpning av tillskottsvatten/bräddningar samt möjligheter för återvinning av spillvattenvärme. Man kan också säga att ju högre tids- och rumslig upplösning av flödesdata, desto bättre beslut kan tas i slutändan.
Att kontinuerligt mäta spillvattenflöden på olika platser i ledningsnätet är dock resurskrävande med traditionella mätare, baserat på vattenstånd och vattenhastighet. En annan metod är att installera vattennivåmätare som är billigare, kräver mindre skötsel och kan därmed installeras på fler platser. Nackdelen är dock att flödet behöver beräknas med Mannings ekvation och mätnoggrannheten kan sänkas kraftig på grund av osäkerheter i ledningsgeometri, Mannings tal och lutning eller på grund av eventuella ansamlingar av t ex sediment och fett som orsakar bakvattenflöden i systemet.
Syftet med exjobbet är att utreda hur osäkerhet av flödesmätningar med billiga vattennivåmätare kan hållas ner genom lämpligt urval av mätpunkter, redundanta mätningar, mätning av andra faktorer (exempelvis temperatur) samt inlärning av mönster i realtidsdata som kan indikera bakvatten eller tillskottsvatten. Arbetet syftar också att utforska hur mätningarna kan stödja realtidsdrift och underhåll av ledningsnät (indikera avvikelse från systemets normaltdriftläge), även i förhållanden som inte är lämpliga för noggrann mätning av spillvattenflödet.
Arbetet kan innebära dataanalys- och/eller fält- och/eller labbarbete. Examensarbetets omfattning och detaljerad inriktning fastställs efter diskussion och överenskommelse mellan student, handledare/examinator och eventuellt intresserad kommun/VA-bolag.
Kontakt: Youen Pericault och Annelie Hedström.
VA-teknik erbjuder: Dagvattenrelaterade examensarbeten
För närvarande finns det flera förslag på dagvattenrelaterade examensarbeten på LTU. Dessa arbeten kommer utföras inom olika forskningsprojekt, delvis i samarbete med kommuner.
Online mätningar av dagvattenkvalitet
Online-sensorer har använts för att karakterisera vattenkvaliteten i dagvatteninflödet och utflödet från en biofilteranläggning i Sundsvall. Dessutom finns ett dataset baserad på vattenprovtagning tillgänglig. I detta examensarbete kan turbiditet utifrån sensordatat beräknas för de perioder där provtagningar genomförts. Utifrån detta jämförs sensordatat med turbiditet uppmätt i prover, sambandet TSS-turbiditet och TSS-andra föroreningar (för att se hur dessa parametrar varierar mellan provtagningspunkter och även mellan och inom regnhändelser) och potentiellt försöka göra några långsiktiga belastningsberäkningar.
Kontakt: Kelsey Flanagan
Faktorer som påverkar vegetationsdynamiken på gröna tak
Syftet är att undersöka faktorer som påverkar vegetationsförändringar över tid på gröna tak i norra Sverige. Detta kommer att göras genom att kombinera befintliga vegetationsdata med nya data som samlas in av studenten (främst mätningar med solar pathfinder). Statistiska analyser kommer att användas för att identifiera samband mellan dessa data, vegetationsundersökningen och andra parametrar (t.ex. klimat, näringstillgång, etc.).
Kontakt: Godecke-Tobias Blecken
Dagvattnets recipientpåverkan
För tre recipienter har vatten- och sedimentkvaliteten analyserats under torrväder och regn. Syftet är att förstå dagvattnets påverkan på urbana vattendrag. Data inkluderar mikroplaster, organiska föroreningar, metaller, näringsämnen mm. De undersökta vattendragen är i Uppsala, Söderköping och Norrköping. I detta examensarbete kan delar av dessa omfattande dataset analyseras. Modeller som stormtac kan användas för att jämföra modellens resultat med mätdatat.
Kontakt: Heléne Österlund och Godecke-Tobias Blecken
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning