AquaClim – Triplicate (2023-2027)
AquaClim är ett projekt som finansieras av Formas och leds av Lunds universitet i samverkan med Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet, och Chalmers tekniska högskola samt ett antal VA-organisationer samt Svenskt Vatten. Projektet är femårigt och finansierar fem doktorander och en forskarskola (Vattenforskarskolan) som vänder sig till de doktorander som hör till de forskningskluster som delfinansieras av Svenskt Vatten. Idag är ett 80-tal doktorander anslutna till forskarskolan.
Det övergripande syftet med de forskningsprojekt som är kopplade till AquaClim är att bygga tvärvetenskapliga kompetenser hos nuvarande och framtida experter för att på så sätt transformera vattensektorn och specifikt arbeta med frågeställningar relaterade till klimatförändringar.
Triplicate är det delprojekt som genomförs på Luleå tekniska universitet i samverkan med Lumire AB. I detta delprojekt undersöks i vilka sammanhang källsorterande avloppssystem med tre rör (triplikatsystem) kan vara resurseffektiva i relation till materialanvändning, koldioxidutsläpp och annan miljöpåverkan. Vidare kommer att undersökas från vilka ekonomiska perspektiv och i vilken skala det är ekonomiskt lämpligt att implementera triplikatsystem och när det är lönsamt att tillverka gödselprodukter från avloppet. Kan det finnas andra drivkrafter för att introducera triplikatsystem, till exempel vattenbrist, begränsningar i befintlig VA-infrastruktur eller behov av tekniskt vatten? I nya områden är det lättare att introducera triplikata system med BDT-vatten (bad, disk, tvätt) och klosettvatten i skilda rör, men hur skulle en sådan transformation se ut i befintlig bebyggelse? Är detta legislativt möjligt och/eller behöver ekonomiska styrmedel till för att åstadkomma denna förändring? Det är frågor som också kommer att behandlas i projektet. Från Luleå tekniska universits sida medverkar forskningsämnena VA-teknik, Byggproduktion och -teknik och Nationalekonomi.
Vattenforskarskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Forskare
Kontakt
Annelie Hedström
Uppdaterad: