Dialog och konsultation om konfliktfyllda samhällsfrågor i en ny digital tid (statsvetenskap)
Gränsytan mellan industri och samhälle har kommit att bli en viktig politisk arena. Det finns ett ökat behov av forum som samlar dessa aktörer i gemensamma samtal om framtiden.
Ämnesbeskrivning
Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik och politiska system och omfattar såväl empiriska som teoretiska studier. Forskningen är inriktad mot frågor som rör hur naturresurser, energi och miljörelaterade konflikter och överenskommelser hanteras av såväl enskilda människor och intressegrupper som av politiska och administrativa system. Dominerande forskningsområden är offentlig politik och förvaltning, institutionell analys, jämförande politik, opinionsstudier och politisk teori.
Projektbeskrivning
Vi lever i en tid av snabba ekologiska och sociala förändringar som omdefinierar gränserna mellan stat, marknad och civilsamhälle. Detta gäller inte minst för naturresurspolitiken där gränsytan mellan industri och samhälle har kommit att bli en viktig politisk arena. Det finns ett ökat behov av forum som samlar dessa aktörer i gemensamma samtal om framtiden. Tidigare forskning har framförallt fokuserat på traditionella forum för samverkan samtidigt som den samtida debatten äger rum på nätet och i olika digitala plattformar. Vår kunskap om hinder och möjligheter med digital kommunikation om komplexa samhällsfrågor är mycket begränsad. Syftet med projektet är därför att undersöka hur digitala forum bör utformas för att stödja deliberation, bidra positivt till de involverade aktörerna samt resultera i mer faktabaserade, och allmänt accepterande, processer och beslut. Forskningen bygger på komparativa fallstudier av konsultationsprocesser inom mineralsektorn och skogssektorn. Projektet är mångvetenskapligt och genomförs i nära samverkan mellan ämnena statsvetenskap och informationssystem samt med aktörer från industrin och det civila samhället.
Doktoranden som arbetar med detta projekt är Rebecka Berg från Luleå. Hon har en master i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.
Varför sökte du till SUNs forskarskola?
– Jag sökte till SUNs forskarskola på grund av profilen, betoningen på tvärvetenskaplig forskning och mitt intresse för naturresursanvändning. Jag tror att det är mycket viktigt att arbeta för hållbar utveckling och bidra med kunskap som hjälper till med omställningen, en av de svåraste uppgifterna vi har i dessa tider.
SUN forskarskola är sammansatt av en tvärvetenskaplig grupp doktorander, vad tycker du om det?
– Att arbeta tvärvetenskapligt är nyckeln till att lösa komplexa samhällsfrågor som behöver innovativa lösningar. Jag tror att tvärvetenskapliga grupper leder till betydelsefulla diskussioner, synpunkter, och nya perspektiv."
Hur hoppas du som doktorand i SUN, kunna bidra till den industriella och samhälleliga omställningen för att nå de globala målen?
– Några av de mest angelägna frågorna i dag är klimatförändringarna och användningen av naturresurser. Det saknas ofta enighet om användningen av resurserna, inom till exempel energisektorn, skogssektorn och mineralsektorn. Processer och beslutsfattande om användningen av dessa resurser leder ofta till konflikter och oenighet. Projektet jag kommer att arbeta med kommer att titta på hur och om digitala forum kan hjälpa till att få legitimitet med beslutsfattandet och processen, om det leder till fördelaktiga resultat och främjar överläggningar.
Berätta gärna något du vet om Luleå och norra Sverige?
– Eftersom jag kommer från norra Sverige så betonar jag alltid att något av det vackraste med norr är fjällen och naturen. Ett av världsarven, Laponia, ligger bara ett par timmar bort. Vidsträckt natur och fantastiskt landskapet är vad norra Sverige handlar om. Hela kustområdet runt Luleå och skärgården är vackert. Och även om det är tuffa vintrar här, så kompenseras det mycket av sommaren.
Kontakt
Rebecka Berg
- Doktorand
- 0920-492874
- rebecka.berg@ltu.se
- Rebecka Berg
Uppdaterad: