Jämställdhet och lika villkor
Luleå tekniska universitet ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja jämställdhet och lika villkor. Universitetets verksamhet bygger på strävan efter jämställdhet mellan människor samt etnisk och social mångfald.
Alla människors lika värde erkänns och universitetet verkar mot rasism och främlingsfientlighet. Ökad jämställdhet samt etnisk och social mångfald är frågor om rättvisa och demokrati.
Luleå tekniska universitet är en av parterna bakom den regionala jämställdhetsstrategin för Norrbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Jämställt universitet
Målet med Luleå tekniska universitets jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. För att nå ett jämställt samhälle måste ett jämställdhetsperspektiv läggas på alla områden i samhället. Denna strategi kallas jämställdhetsintegrering.
Vad är jämställdhetsintegrering?
Integrering av jämställdhet innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska införlivas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av processen, av de aktörer som normalt sett deltar i beslutsfattandet. Jämställdhet som fråga och som perspektiv ska in på centrala dagordningar i verksamheten, och inte finnas som sidospår i form av särskilda råd eller enskilda samordnare. Offentligt styrd verksamhet ska vara rättvis, likvärdigt fördelad och av samma kvalitet för alla oavsett kön.
Varför jämställdhet?
Jämställdhet i högskolan är en viktig byggsten i arbetet för att nå det jämställdhetspolitiska målet om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv samt att nå målet för den högre utbildningen om att utbildning och forskning vid universitet och högskolor ska hålla en hög kvalitet och bedrivas effektivt. Det finns en rad exempel på frågor relaterade till universitet och högskolor som präglas av ojämställda villkor: forskningsfinansiering, löneskillnader, anställningsvillkor, karriärvägar, meriteringssystem, sjukskrivningstal och studieval.
Ett förhållningssätt och ett klimat som lyfter fram jämställdhet som bärande värde har betydelse i Luleå tekniska universitets strävan mot sin vision om att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet, att ha en dynamisk samverkan med det omgivande samhället liksom att säkra kompetensförsörjningen genom att attrahera och behålla de bästa medarbetarna.
Här nedan om du klickar på länkarna får du fördjupad kunskap om jämställdhet
- Regeringskansliet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Regeringens satsning på jämställdhet vid svenska lärosäten
- Regeringens mål för jämställdhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beskrivning av de sex delmål regeringen satt upp för jämställdhetspolitiken
- Nationella sekretariatet för genusforskning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jämställdhet i högskolesektorn
- Universitetskanslersämbetet (UKÄ) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Statistikdatabas om fördelning av kön i högskolan - Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arbete för en mer jämställd akademin - Samverkanssatsning mellan olika aktörer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Praktiska exempel och konkreta verktyg för jämställdhetsarbete
Plan för jämställdhetsintegrering
Universitetet ska på uppdrag av regeringen fortsätta sitt arbete med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen.
En plan för jämställdhetsintegrering har tagits fram med syfte att konkretisera och tydliggöra hur universitetet arbetar med jämställdhetsintegrering samt vilka aktiviteter som kommer ges särskilt fokus.
Kompletteringar och revideringar till befintlig plan kan komma att göras kontinuerligt.
- Plan för jämställdhetsintegrering Pdf, 341.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Inriktning för arbetet med jämställdhetsintegrering Pdf, 196.4 kB, öppnas i nytt fönster.
Webbaserad utbildning i jämställdhetsintegrering
"Jämställdhetsintegrering i offentlig sektor på 60 minuter" ger en första orientering i vad jämställdhetsintegrering är. Den visar också hur jämställdhetsintegrering kan förbättra kvaliteten i det arbete som varje dag sker på myndigheter, i regioner och kommuner.
Kursen kastar ljus på offentlig sektors ansvar, men också möjlighet att bidra till ett mer jämställt samhälle. Du får exempel på vad jämställdhetsintegrering kan handla om, en introduktion till politiken som jämställdhetsintegrering ska bidra till, samt en avslutande inblick i hur jämställdhetsarbete bedrivs på två av landets myndigheter.
Kursen är obligatorisk för alla medarbetare på Luleå tekniska universitet. Den är ungefär en timme lång. Vill du inte gå hela kursen på en gång kan du lämna och fortsätta där du var när du lämnade, förutsatt att du skapat ett användarkonto.
- Jämställdhetsintegrering i offentlig sektor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till inloggning (hos Jämställdhetsmyndigheten). Du måste skapa ett eget konto för att kunna genomföra utbildningen.
Jämställdhet i våra programutbildningar och generella forskarutbildningskurser
Universitetet har beslutat att undervisning om och lärande mål för jämställdhet ska införas i samtliga programutbildningar vid lärosätet.
Kunskap om jämställdhet ska också ingå i de generella forskarutbildningskurserna.
De tidigare dekanerna för teknisk och filosofisk fakultet, Lena Abrahamsson och Lars Nyberg har genomfört en föreläsning om detta och ger på så sätt möjlighet för utbildningsledare och examinatorer och övriga lärare till kompetensutveckling, stöd och konkreta verktyg inom området.
Hållplatser inom rekrytering
Sedan 2013 har universitetet arbetat utifrån hållplatser i rekrytering.
Modellen kom till i projektet Genusmedveten och hållbar kompetensförsörjning vid LTU som genomfördes under 2012-2013 i samverkan mellan genusforskare och kompetensförsörjningsprocessens aktörer vid universitetet.
Hållplatserna visualiserar och konkretiserar rekryteringsprocessen i ett flöde från det att en rekrytering planeras till dess en person anställs, och belyser de frågor som rekryteringsgruppen bör ställa sig i rekryteringens olika faser för att arbeta genusmedvetet. Vid varje hållplats i processen uppmuntras rekryteringsgruppen att stanna upp och reflektera innan viktiga beslut fattas.
Hållplatsmodellen kan tillämpas i samtliga rekryteringar såväl inom akademin som i verksamhetsstödet. Det är rekryterande chef som ansvarar för att detta sker i alla rekryteringar förutom rekrytering av professor tillika ämnesföreträdare, där den HR-specialist som sitter med i rekryteringsgruppen tillser att modellen tillämpas.
Kontakt
Tommy Viklund
- Avdelningschef
- 0920-493694
- tommy.viklund@ltu.se
- Tommy Viklund
Celina Falk
- HR-specialist
- 0920-493401
- celina.falk@ltu.se
- Celina Falk
Uppdaterad:
Sidansvarig: HR