Det trygga universitetet
Luleå tekniska universitet ska vara fritt från diskriminering och trakasserier av alla slag. Såväl studenter, medarbetare och besökare ska känna sig välkomna och trygga i universitetets miljö. Alla är gemensamt ansvariga för att skapa en välkomnande kultur att vara stolta över.
Här finns information och kontaktvägar för dig som behöver rapportera om något du varit med om eller sett någon annan utsättas för så att universitetet kan vidta åtgärder.
Den statliga värdegrunden
Luleå tekniska universitets värdegrund vilar på den statliga värdegrunden vilken bland annat framhåller demokratiska värderingar, objektivitet och respekt för alla människors rättigheter och integritet. De värdeord som kännetecknar Luleå tekniska universitet är mod, närhet och tillit. Vi vågar utmana och ifrågasätta för att ge plats för nya idéer. Vi är stolta över varandra och över att tillhöra Luleå tekniska universitet.
Grundläggande rättsliga principer
Den gemensamma värdegrunden kan med utgångspunkt i rättsordningen sammanfattas i sex grundläggande principer. Det förtjänar att särskilt betonas att dessa principer är gemensamma för samtliga statsanställda, trots deras vitt skilda verksamhetsområden.
Det finns sex grundläggande principer i den offentliga förvaltningen med utgångspunkt i rättsordningen:
- Demokrati – att all offentlig makt utgår från folket (1 kap 1 § första stycket regeringsformen (RF)).
- Legalitet – att all offentlig verksamhet som utövas måste ha stöd i lagar och förordningar (1 kap 1 § sista stycket RF).
- Objektivitet – att iaktta saklighet och opartiskhet och att lika fall ska behandlas lika (1 kap 9 § RF).
- Fri åsiktsbildning – bland annat yttrandefrihet och informationsfrihet; en förutsättning för den fria åsiktsbildningens är allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar den s.k. offentlighetsprincipen (1 kap 1 § andra stycket RF).
- Respekt – för allas lika värde och den enskildes frihet och värdighet där jämlikhet, jämställdhet, medmänsklighet och integritet är nyckelord (1 kap 2 § första stycket RF).
- Effektivitet och service – av bland annat budgetlagen, förvaltningslagen och myndighetsförordningen följer att offentlig verksamhet ska bedrivas så billigt med så hög kvalitet som möjligt. Services ska ges genom information, vägledning och annan hjälp till enskilda.
- Den statliga värdegrunden
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
En skrift som beskriver de sex principerna demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt samt effektivitet och service, Stadskontoret
Uppförandekod
Luleå tekniska universitet är ett utmaningsdrivet universitet som ska vara erkänt för att bidra till ett konkurrenskraftigt och hållbart samhälle genom att erbjuda gränsöverskridande utbildning och forskning i en välkomnande kultur som genomsyras av mod, närhet och tillit. Ett professionellt bemötande av varandra och vår omgivning utgör en viktig del för att kunna uppnå detta.
Uppförandekoden definierar därför hur vi ska bete oss mot varandra och vilket beteende vi kan förvänta oss från andra. Uppförandekoden ska utgöra grund för dialoger inom universitetet för att konkretiseras och kunna hållas levande.
För universitetet är det en självklarhet att alla människor har lika värde, rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Olikheter berikar vårt universitet och det är så vi vill ha det. Såväl studenter som medarbetare förväntas därför, i tal och skrift såväl i fysiska som i digitala sammanhang att:
- Behandla alla, studenter, anställda och övriga samverkansparter med respekt och hänsyn. Det gäller oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
- Bidra till att skapa en trygg, respektfull och inkluderande arbets- och studiemiljö. Det innebär att aktivt agera för att motverka utfrysning, oönskade skämt, otrevliga kommentarer och aggressivt bemötande.
- Uppmuntra andra, ge stöd och hjälp och på så sätt bidra till en bra arbetsmiljö för alla. Detta skapar tillit och bidrar till en trygg arbets- och studieplats som främjar utveckling och kunskap.
- Vara ett gott föredöme genom att kommunicera på ett professionellt sätt och framföra åsikter sakligt och inte genom att angripa en persons sätt att vara, se ut eller liknande.
- Visa respekt för olikheter – alla ser inte likadana ut, tycker inte lika och har inte samma erfarenheter. Det är helt OK och en väsentlig del av arbets- och studiemiljön vid ett universitet.
- Det är viktigt att kunna debattera åsikter, tankar, politisk övertygelse och samhällsfrågor av olika slag under respektfulla former. Att kunna bryta åsikter med varandra ska vara en naturlig del av att befinna sig på ett universitet.
- Säga ifrån direkt om något känns fel till berörda personer och om så krävs, till personer som kan hjälpa till att åtgärda problemet, t ex närmaste chef eller studentkåren.
Vad är diskriminering?
Luleå tekniska universitet har nolltolerans mot alla former av diskriminering och trakasserier och det grundar sig i Diskrimineringslagen. Diskrimineringslagen beskriver vad som är diskriminering, vem som kan utsättas och från vem.
Lagen ställer krav på att Luleå tekniska universitet ska motverka diskriminering och trakasserier, men även arbeta aktivt för att främja likabehandling och lika rättigheter. Diskriminering sker när någon behandlar en annan person sämre än en annan i en jämförbar situation, på grund av någon av diskrimineringsgrunderna:
- kön
- könsöverskridande identitet eller uttryck
- etnisk tillhörighet
- religion eller annan trosuppfattning
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- ålder
Direkt diskriminering kan exempelvis handla om att en student får lägre betyg än övriga studenter i samma grupparbete och det har att göra med hens etniska tillhörighet. Ett annat exempel är om en anställd nekas befordran och det har att göra med kön eller sexuell läggning eller om en tjänst avbryts efter föräldraledighet.
Bristande tillgänglighet är diskriminerande om en person med funktionsnedsättning missgynnas och inte kan komma i jämförbar situation som personer utan funktionsnedsättningen.
Indirekt diskriminering är att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, viss funktionsnedsättning, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.
- Läs mer om diskriminering
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Diskrimineringsombudsmannen
Vad är trakasserier?
Trakasserier är att kränka någons värdighet. Även om det saknas intention att förolämpa kan det ändå handla om trakasserier.
Trakasserier ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Sexuella trakasserier ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet.
Det kan handla om att skämta om, säga nedvärderande kommentarer om, osynliggöra eller uppmärksamma en person eller grupp inför andra på ett sätt som hen tycker är negativt. Det kan också vara ryktesspridning, beröring, förslag, blickar, ovälkomna meddelanden såsom bilder och filmer eller att sprida bilder på en person som inte vill att bilden ska spridas. Alla kan utsättas, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Den som utsätts avgör vad som är ovälkommet och därmed trakasserande.
Oavsett om det finns avsikt kan en handling räknas som trakasserier. Trakasserier kan handla om okunskap eller oförståelse, men det spelar ingen roll. Den som utsätts avgör om beteendet är ovälkommet. Var därför lyhörd mot andra.
Lita på din intuition och känsla om något känns obehagligt eller ovälkommet. Ingen ska behöva tåla en nedsättande jargong.
Luleå tekniska universitet arbetar aktivt för att hantera dessa ärenden effektivt och professionellt. Vår vision är ett universitet fritt från trakasserier. För att nå dit behöver vi alla hjälpas åt att berätta vad vi ser runt omkring oss och ge stöd till den som blir utsatt.
Digitala kränkningar
Kränkningar på nätet kan spridas snabbt och anonymt och kan vara svåra att ta bort. Tänk på att det som inte är okej att säga eller göra ansikte mot ansikte inte heller är okej att göra via digitala kanaler.
Oavsett i vilken kanal kränkningar sker bör du säga ifrån. Ibland flyttar vår arbets- och studiemiljö med in i digitala forum och även där ska vi ha en välkomnande kultur och få alla att känna sig inkluderade och trygga.
Det kan vara otydligt och svårtolkat att förstå avsikten med ett skämt skrivet i en chatt och därför är det viktigt att tänka på hur saker uttrycks.
Tänkt på att bjuda in extra så ingen blir exkluderar om ni ordnar en digital plugggrupp eller digital fikarast. Var hjälpsam mot andra som kanske inte har din digitala vana.
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) ges tips och råd på vad man kan göra om man blivit orättvist behandlad på nätet, till exempel att någon har skrivit något nedsättande på ett forum eller lagt upp en bild på dig som du inte vill ska spridas.
- Om du blivit kränkt på nätet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Integritetsskyddsmyndigheten
Vart vänder man sig om man vill rapportera en händelse?
Har du upplevt något eller bevittnat negativ behandling kan du säga ifrån och vi uppmuntrar också till att berätta om det. Det är alltid du som utsatts som bestämmer om det du varit med om var oönskat, ovälkommet eller kränkande.
Medarbetare vänder sig till chef, chefens chef eller HR för vidare hantering.
Vill du prata med någon om en upplevelse eller har funderingar kring ett särskilt område vänd dig till din närmaste chef, en annan chef, HR eller facklig representant eller skyddsombud
Doktorander kan också vända sig till doktorandombud eller doktorandsektionen
Studenter hittar information på studentwebben om hur man rapporterar en händelse och var man ska vända sig om man behöver prata med någon om händelsen.
- Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling
Öppnas i nytt fönster.
Rapportera en händelse
Visselblåsning - när du misstänker eller har information om missförhållanden
Universitetets visselblåsarfunktion är en särskild kanal som inrättats för att underlätta rapportering av misstankar om missförhållanden vid Luleå tekniska universitet.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Kommunikation och varumärke