Hoppa till innehållet

Byggproduktion och teknik

Ämnet omfattar tekniska lösningar, verktyg, metoder och organisation för planering, informationshantering och styrning av en hållbar och integrerad industriell byggprocess med därtill kopplade affärsprocesser.

Hus i LEGO Foto: Richard Renberg
Elin och Elin bygger ett legohus

I en avancerad simulering inom planering för byggande fick studenter från civilingenjörsprogrammen i arkitektur och väg- och vattenbyggnad svettas under stress med att som huvudentreprenörer och underentreprenörer bygga ett hus i lego.

Studenterna Fanny Erstam och Moa Håkansson
Student i fokus: Fanny Erstam & Moa Håkansson

Möt Fanny Erstam och Moa Håkansson som just nu läser sin sista termin på Civilingenjörsprogrammet i Arkitektur med inriktning mot Husbyggnad.

Erika Hedgren
Installationsföreläsning: Den offentliga affären – en underutnyttjad potential för omställning?

Innovationsupphandling som verktyg för att tänka nytt för den hållbara och digitala omställningen av samhällsbyggandet är högaktuellt. Inte minst på grund av Agenda 2030, klimatkrisen, den demografiska utvecklingen och digitaliseringens möjligheter. Hur kan innovationsupphandling och den offentliga beställarens efterfrågan användas som omställningsverktyg, vilka är framgångsfaktorerna och vilka är hindren som behöver överbryggas? Erika Hedgren är ny adjungerad professor i byggproduktion och teknik vid Luleå tekniska universitet. Hon föreläste den 21 december om var forskningsfronten ligger i dag och vad som behövs för att åstadkomma omställningen.

Virtual Reality Lab - Luleå tekniska universitet Foto: Gustav Jansson
Virtual Reality Lab

VR-studion, som har två 4K-projektorer, kommer att användas av forskare och studenter inom bland annat byggproduktion, arkitektur, malmgeologi och gruv- och berganläggningsteknik.

Lars Stehn
Lars Stehn Professor tillika ämnesföreträdare
Luleå tekniska universitet
Byggproduktion och teknik
Industriellt och hållbart byggande
Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
0920-491976
Attraktivt samhällsbyggande
Attraktivt samhälls-byggande

Attraktivt samhällsbyggande stärker hållbara och attraktivt byggda livsmiljöer i kallt klimat genom utmaningsdriven forskning och utveckling av innovativa och holistiska system och artefakter

Artikel i tidskrift
Gharbia. M, Chang-Richards. A, Xu. X, Höök. M, Stehn. L, Jähne. R, et al.
Journal of Legal Affairs and Dispute Resolution in Engineering and Construction, Vol. 15, nr. 2
Buildings, Vol. 13, nr. 2
Construction Management and Economics, Vol. 40, nr. 1, s. 25-40
Hitta fler i publikationsdatabasen , Öppnas i nytt fönster/flik