Hoppa till innehållet

Maskinelement, forskning inom tribologi

Världsledande forskning inom tribologi – smörjning, friktion och nötning.

Vid forskningsämnet maskinelement, Luleå tekniska universitet, finns världsledande forskarkompetens inom området tribologi - det vill säga smörjning, nötning och friktion.

Forskning nära företagen

Slitage och friktion på produktionsutrustning, bilar och maskiner av olika slag orsakar varje år skador för tiotals miljarder kronor. I basindustrin utgör ungefär hälften av driftskostnaderna kostnader för underhåll relaterat till slitage och friktion.
Tribologiforskarna vid Luleå tekniska universitet arbetar nära företagen för att lösa problem relaterade till smörjning, nötning och friktion. Våra samarbetspartners är exempelvis Scania, BorgWarner, Volvo Construction Equipment, SKF, Gestamp HardTech, Shell, Bosch Rexroth med flera.

 

 

Kontakta oss

Avdelningschef

Jens Hardell

Hardell, Jens - Professor, Avdelningschef

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491774

Ämnesföreträdare

Roland Larsson

Larsson, Roland - Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Maskinelement, Maskinelement, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-491325
Fyra doktorer från ME
Fyra doktorer från Maskinelement äntligen fick sina hattar!

Efter pandemin firades akademiska vårhögtid för alla som disputerades mellan 2019 och 2021. Fyra doktorer från maskinelement var där för att få sina hattar under ceremonin och för den efterföljande banketten.

Nazanin Janne 2
Forskare leder stort projekt inom energisektorn

Luleå tekniska universitet har beviljats ett Vinnovaprojekt i samarbete med Vattenfall och flera andra företag inom energisektorn. Syftet med projektet är att öka livslängden och uthålligheten för turbiner i vattenkraftverk.

Andreas Almqvist
Forskning ska lätta bromskloss inom skidåkning

Friktion mellan skida och snö är en känd bromsande kraft för längdskidåkare. I en ny studie publicerad i Frontiers in Sports and Active Living ger forskare vid Luleå tekniska universitets skid- och snölabb ett vetenskapligt perspektiv på minskningen av snöfriktion under skidåkning.

Roland Larsson
”Det är roligare att bli ingenjör idag eftersom vår roll numera är att rädda världen”

Roland Larsson är professor och ämnesföreträdare i maskinelement och en av två vetenskapliga ledare för Creaternity.

vart jobb
”Vårt jobb är att ta in vetenskapen i skidåkningen”

Se hur doktoranderna Joakim Sandberg, Kalle Kalliorinne och Gustav Hindér använder kunskaper om friktion och snötribologi för att få skidor att glida snabbare. Doktoranderna är verksamma inom Skid- och snölabbet, som jobbar nära Sveriges Olympiska Kommitté och vallateamen från skidskytte- och längdskidlandslagen.

Jens Hardell
Studenterna väljer Jens Hardell till årets bästa lärare

Jens Hardell, lärare i maskinteknik vid Luleå tekniska universitet, har tagit emot två priser för sina pedagogiska insatser. Pris för bästa lärare, tilldelat av teknologkåren, samt universitetets pedagogiska pris.