Jordbruksrobot samlar data om gräskvalitet
Jordbrukare i norra Sverige har ofta tillgång till stora ytor land. Ungefär 70 procent av odlingsmarken här består av vall, det vill säga en blandning av bland annat gräs och klöver som efter skörd blir till djurfoder i form av ensilage. I det här projektet samarbetar Luleå tekniska universitet och SLU för att undersöka hur sensorer på en markgående jordbruksrobot kan underlättar för jordbrukare att snabbt och enkelt få information om hur vallen växer, utan att jordbrukaren själv behöva vara på plats ute på fältet.
En generell mobil robot har utrustats med olika sensorer som samlar in data. Jakub Haluška, forskare i robotik och AI, har arbetat med att utveckla de algoritmer som behövs för att sensorerna ska kunna samla in och skicka data.
– Tanken är att du som jordbrukare placerar ut roboten ute bland odlingarna och gör ett schema för den, precis som för en dammsugarrobot hemma. Roboten kommer att skicka data, bilder och video till dig så att du kan bedöma när är rätt tid att skörda, säger han.
Jordbrukarens utmaning är att skörda är att hitta exakt den dag då balansen mellan kvalitet och kvantitet är optimal. Näringsinnehållet ska vara högt samtidigt som massan ska vara så stor som möjligt. Får gräset växa för länge börjar det tappa i kvalitet.
Luleå tekniska universitet har bidragit med teknisk kompetens för att utveckla de algoritmer som behövs för att använda de olika sensorerna, samtidigt som SLU genom sin expertis inom jordbruk kan analysera den data som samlas in.
Bland de sensorer som testats på roboten finns en kamera som tar bilder som kan visas i 3D och en GPS som ger koordinatorer. Roboten har också utrustats med en spektrometer, alltså en apparat som använder ljus och analyserar hur ljuset reflekteras i gräset. Den gör det möjligt att samla in information om exempelvis mängden biomassa och näringsvärdet.
En grundtanke med projektet är att en rätt utrustad markgående robot kan ge tydligare information och vara mer pålitlig än exempelvis en drönare eller satellitbilder. Roboten är inte väderkänslig och den ger högre upplösning än en drönare eftersom som den befinner sig nere på marken.
Målet med projektet är inte att presentera en färdig produkt utan att ta fram en funktionell prototyp som visar på konceptet och dess möjligheter, för bönder och för marknaden. Nästa steg är att komma i kontakt med bönder som kan testa roboten.
I den här filmen berättar några av forskarna i projektet mer om jordbruksroboten.
I samarbete med
Prof. David Parsons
Professor vid Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå, Sverige
Dr. Julianne Oliveira
Forskare vid Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå, Sverige
Dr. Julien Morel
Forskare vid European Commission, Joint Research Center, Ispra, Italien
Vill du veta mer om roboten eller vara med och testa den?
Ta kontakt med:
- Jakub Haluska, Forskningsing 1:e
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan