Om LTU ARC
LTU ARC (Arts-Based Research Centre) är en plattform för tvärdisciplinär forskning i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Grunden för LTU ARC är två forskarkluster som också utgör ett ramverk för en gemensam forskarskola.
Härigenom överensstämmer det med regeringens proposition för gestaltade livsmiljöer (2017/18:110) och EU-initiativet New European Bauhaus för att utveckla forskningsansatser som bygger på:
- Samskapande mellan konst och vetenskap, näringsliv och samhälle som innebär utvecklandet av kreativa tillvägagångssätt och metoder som kan bidra till förändring och samhällsomvandling;
- Ett aktivt systemtänkande där hela värdekedjor tas i beaktande och värden skapas bortom förenklade och kortsiktiga ekonomiska kalkyler.
Inom ett tematiskt område utvecklar LTU ARC nya insikter och verktyg av relevans för sådana praktiska och tillämpade områden som stadsdesign och regional utveckling. LTU ARC kommer att etablera nya samarbeten med olika aktörer och företag för att omsätta detta innovativa tillvägagångssätt i praktiken och därigenom bidra påtagligt till den gröna omställningen och utvecklingen av hållbara och mer attraktiva livsmiljöer.
Genom ett nytt forskningskluster med en bas i forskargrupperna inom arkitektur och design kommer LTU ARC att utveckla nya tillvägagångssätt för stadsplanering genom en kombination av konstnärliga och vetenskapliga metoder som används för att utforma ljudlandskapen i tätorter i Norr- och Västerbotten. En samarbetspartner I ett pågående projekt är Marcel Cobussen som menar att det första steget I ett sådant förenande av konst och vetenskap kan vara ett flerdimensionellt arbete, till exempel med ljud: Ett första steg kan då vara deskriptivt, det andra tolkande, men han hävdar sedan att “The third stage, creation, can lead to some concrete interventions in the sonic ambiance in order to change it. By subtracting, adding, transforming or unmasking sounds, one can help to develop an acoustic sensibility and enable new and creative experiences through the acoustic diversification and adaptation of an urban environment” (Cobussen, 2022, p.104).
Det andra tematiska området är en utveckling av forskargruppen GEMM (Gesture, Embodiment and Machines in Music). GEMM initierades 2019 vid Musikhögskolan och har utvecklat multimodala metoder för analys av interaktion mellan användare och instrument, bedrivit forskning om distanskommunikation genom telematic performance och initierat det internationella forskningsprojektet Global Hyperorgan. Dess forskning har av Vetenskapsrådet identifierats som "internationellt ledande" och inklusive forskningen med Studio Acusticum hyperorgan som "en mycket viktig och internationellt erkänd infrastruktur." Inom LTU ARC kommer GEMM att vidga utrymmet för forskning om teknologiskt driven interaktion och skapande inom scenkonst, där en samhällsvinst är utvecklingen av innovativa användningsformer av telematic performance och strömningstjänster, för att skapa större närvaro av konstnärliga uttryck och nya former för interaktion mellan annars isolerade områden i Europa.
Genom att förena metoder från olika forskningsfält utvecklar LTU ARC konstnärlig forskning som aktivt vill driva kulturlivets utveckling framåt och bidra till byggandet av ett hållbart och inkluderande samhälle. Med en forskarskola som byggs kring två forskarkluster introduceras nya doktorander till explorativa forskande praktiker i interaktion med seniora forskare och konstnärer. LTU ARC är en plattform för forskningssamarbete såväl inom universitetet som nationellt och internationellt. LTU ARC är samtidigt en plattform för universitetets samverkan med och utveckling av kulturlivet i Norrbotten. Ett externt råd garanterar plattformens relevans och förankring bland institutioner i norra Sverige.
Verksamhetsledare är Stefan Östersjö, professor i musikalisk gestaltning och ämnesföreträdare på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå Tekniska Universitet. LTU ARCs styrgrupp består av samtliga ämnesföreträdare i Arkitektur, Design, datorgrafik för spel och film, Musikalisk gestaltning och Teater, tillsammans med professor Petter Sundkvist, ordförande för den nämndsgemensamma gruppen för det konstnärliga området.
Kontakt
Stefan Östersjö
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-492606
- stefan.ostersjo@ltu.se
- Stefan Östersjö
Uppdaterad:
Sidansvarig: Forskning