iSTREAMS: Storskalig sökning av dataströmmar
I många industriella sammanhang finns det ett ökande behov av insamling av olika typer av mätdata från olika tekniska system för resultatuppföljning, diagnostik, felsökning och mönster analys. Data kan med modern kommunikationsteknik överföras från inbäddade övervakningssystem till någon annan plats för bearbetning och analys. När volymen för de insamlade uppgifterna växer krävs en högpresterande dynamisk sökmotor för sökning och analys (data mining) av strömmande realtidsdata.
Moderna fordon genererar till exempel stora mängder digitala data under drift. Dessa data är en värdefull tillgång för fordonstillverkare med avseende på diagnostik, test och verifiering samt som input till simuleringsmodeller vid utformningen av nästa generations produkter.
Målet med iStreams projektet är att utveckla programvaruinfrastruktur för att effektivt övervaka, filtrera, extrahera och analysera stora mängder data från fordon eller andra produkter och industriell utrustning. Här undersöks hur stora industriella dataströmmar som kan sökas och analyseras direkt från inbyggda övervakningssystem, via WLAN eller annan trådlös teknik för tillgång, till datorer på försöksområden, och ytterligare över Internet via bredband till fjärrdatorer på tekniska anläggningar. Ett distribuerat så kallad Data Stream Management System (DSMS) utvecklas för att specificera önskade beräkningar och därpå följande filtrering baserat på sådana dataströmmar. Endast omvandlade och filtrerade intressanta sekvenser av strömmande data levereras omedelbart hela vägen till platsen för fjärranalys. Filtren definieras i termer av fördefinierade filterfunktioner som ingenjören kan använda när denna söker efter mätdata. DSMS möjliggör exekvering av filter på olika platser i distribuerade system som bygger på hårdvara i framkant för att uppnå acceptabla resultat när det gäller svarstid.
Användningen av ett system som det som föreslås för utvecklingen här skulle göra det möjligt för användare inom industrin att förkorta testatider och kostnader relaterat till dessa. Samtidigt skulle ett sådant system gör det möjligt att samla in mer data snabbare än tidigare, och därmed ökar kvaliteten på utvecklade produkter. Den utvecklade sökmotorn gör det möjligt för specialiserade företag att erbjuda skräddarsydda IT-tjänster för industriföretag. Detta möjliggör för tillverkare av avancerade tekniska system att erbjuda kunderna en funktion snarare än en maskin eller programvara.
Som teknisk grund i iStreams-projektet utökar vi SCSQ prototypen som utvecklats vid UDBL för att stödja sökning och analys av stora volymer industriell dataströmmar.
Professor Lennart Karlsson betonar vikten av samarbete med en stark forskningspartner inom informationsteknologi såsom UDBL. Det gemensamma projektet kommer att skapa möjligheter att ytterligare stärka parternas ledande positioner i informationsteknik och i produktutveckling.
Fakta om projektet
Deltagare DMK, LTU: Lennart Karlsson, Magnus Löfstrand, Ahmad Alzghoul, Björn Backe, Petter Kyösti
Deltagare UDBL: user.it.uu.se/~udbl/SSPI/
Professor Tore Risch med doktorander
Intressenter: DMK, UDBL, Hägglunds Drives AB, AB Sandvik Coromant
Kontaktperson:
Professor Lennart Karlsson, LTU
mobil 070 - 590 32 42
Uppdaterad: