Autoplant steg 3
Autoplant steg 3 finansieras av VINNOVA och ingår i programmet för utmaningsdriven innovation. Detta samverkansprojekt går nu vidare i utvecklingen av ett system för skonsam, autonom markberedning och plantering. Över 22 miljoner kronor satsas på en prototyp för kommersialisering.
Autoplant steg 2, som inleddes i februari 2021, fokuserade på att utveckla och testa de delsystem som krävs för att helheten ska fungera. I nästa steg, Autoplant 3, är målet att ta fram en första prototyp av ett komplett system. Prototypen ska i förlängningen kunna kommersialiseras och appliceras på olika typer av terränggående basmaskiner.
I Autoplant 3 ligger fokus på:
- Att ta fram en prototyp av ett autonomt system för markberedning och plantering samt en plan för kommersialisering
- Automatisk planteringsuppföljning
- Att få sensorsystemen mer robusta så att de klarar exv. skakningar och olika väderförhållanden
- Detektering av hinder under mark
- Skonsam terrängkörning
- Automatisk föryngrings- och ruttplanering
- Interaktion mellan operatör och självkörande maskiner som levererar plantor
I projektet deltar, förutom LTU, Skogforsk, KTH, Bracke Forest, Skogstekniska klustret, SCA, Södra, Holmen, Sveaskog och StoraEnso. Budgeten uppgår till 22 miljoner kronor, varav Vinnova UDI bidrar med 40 procent. UDI finansierar samverkansprojekt, som långsiktigt kan lösa samhällsutmaningar och bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.
Hållbarhetsmål i fokus i projektet Autoplant
Projektet adresserar en rad utmaningar som kopplar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030:
Klimatutmaningen. Autoplant bidrar till att ny skog etableras snabbare genom bättre planteringspunkter med högre plantöverlevnad och med energieffektivare maskiner.
Miljöutmaningen. Det blir mindre markstörningar genom att mindre areal behöver markberedas vid precisionsmarkberedning.
Arbetsmiljöutmaningen. På sikt kan förarlösa maskiner ta över det tunga manuella planteringsarbetet samtidigt som maskinoperatörerna slipper utsätta sig för helkroppsvibrationer, vilket är fallet i traditionella markberedare.
Arbetskrafts- och jämställdhetsutmaningen. Förarlösa maskiner, som i en framtid delvis skulle kunna övervakas på distans, kan locka nya arbetstagargrupper och underlätta familjelivet.
Kontakt
Magnus Karlberg
Håkan Lideskog
Torbjörn Lindbäck
Uppdaterad: