
Drabbas av akut sjukdom och skada
Forskningen inom området handlar om att drabbas av akut sjukdom eller skada, om att genomgå operation och om begrepp av betydelse i samband med, och livet efter insjuknandet eller olyckan. Vidare så handlar forskningen om hur det dagliga livet påverkas i samband med akut sjukdom eller en skada och om återhämtning i samband med detta. Forskningen har en personcentrerad utgångspunkt där värdighet, trygghet och en säker vård är centralt, likaså att uppnå och bevara hälsa/välbefinnande samt lindra lidande. I fokus för forskningen är personen som drabbats av akut sjukdom eller skada samt personens närstående. Därtill studeras vårdpersonalens perspektiv och teamsamverkan vid kritiska situationer.
Forskningen bedrivs i tvärvetenskaplig samverkan mellan olika professioner inom och utanför lärosätet. I projekten medverkar såväl seniora forskare som doktorander och studenter på avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet.
Forskningsledare inom området att drabbas av akut sjukdom och skada: Åsa Engström
Forskare:
- Angelica Forsberg
- Åsa Engström
- Päivi Juuso
- Fanny Larsson
- Katarina Leijon-Sundqvist
- Silje Rysst
- Ulrica Strömbäck
Doktorander:
Pågående projekt
-
De skrivna orden som en omvårdnadshandling
Att skriva ner sina tankar är en av de äldsta metoderna att på ett systematiskt sätt bearbeta starka intryck och känslor. I detta projekt pågår forskning om erfarenheter av att skriva dagbok till någon som är akut, svårt sjuk och om betydelsen av att som före detta patient få denna dagbok och återko...
-
Intensivvård efter covid-19 pandemin
Det övergripande syftet med detta projekt är att ge kunskap om erfarenheter av intensivvård till patienter med covid-19 och hur dessa erfarenheter påverkar personers dagliga liv med perspektivet från personer som varit svårt sjuka, deras närstående och från vårdpersonal.
-
Optimera återhämtning efter operation eller akut sjukdom
Ett flertal åtgärder har visat sig kunna påverka patienters återhämtning. Att bedriva en trygg och säker vård är ett prioriterat område i sjukvården, och det av vikt att kunna förstå vilka faktorer som påverkar den återhämtningen för att kunna förbättra den vård som ges.
-
Det interprofessionella traumateamet
I samband med en allvarlig olycka sker en aktivering av traumateam där personal förbereds på att en allvarligt skadad person kommer anlända till sjukhuset. Variationen av teamsammansättningen och omhändertagandets komplexitet innebär utmaningar.
-
Att vårda(s) före och under transport till, och inom, sjukhus eller att lämnas hemma efter att ha larmat 112
Att drabbas av akut sjukdom eller skada och att vara i behov av vård och transport till, inom eller mellan sjukhus innebär att vara i en svår och utsatt situation. Att som akut, svårt sjuk patient transporteras innebär en ökad risk för komplikationer och skada.
-
Ökad trygghet i samband med akut insjuknande
En stor andel av alla personer som genomgår kirurgi upplever oro. Att genomgå operation upplevs olika för varje person men en väsentlig faktor för att patienter ska uppleva god vård är att patienter upplever trygghet.
Avslutade projekt
-
Säkra luftvägen
Framgångsrik hantering för att säkerställa fri luftväg är avgörande för patientsäkerheten. När svår/...
-
Att återinsjukna i akut hjärtsjukdom
Personer som råkar ut för en hjärtinfarkt löper större risk att drabbas igen.
-
PVK-projekt
Inläggandet av PVK är en mycket vanlig intervention inom slutenvården. Uppskattningsvis sätts det fe...
-
Organdonation
Donation av ett eller flera organ möjliggör transplantation och förebygger både lidande och förtida ...
-
I väntan på ambulans (IVPA)
När människors liv är i fara, speciellt för människor som bor i en glesbygdsmiljö är varje minut dyr...