Förbättrad modellering av grön infrastruktur i gröna avrinningsområden (2015-2019)
Det främsta målet med detta Formasprojekt är att utveckla goda rutiner och metoder för en tillförlitlig användning av matematiska modeller som ett verktyg för planering och utvärdering av grön infrastruktur för dagvattenhantering i stadsmiljöer.
Kalibrering, validering och osäkerhetsuppskattningar
Simuleringsmodeller är idag ett ofta använt verktyg av kommuner och konsulter för planering av urbana avloppssystem. Eftersom modellerna är förenklingar av verkligheten så blir kvaliteten på resultaten och tillhörande osäkerhet starkt beroende av vilken mätdata som finns tillgänglig för inmatning och kalibrering av modellen. Modellresultaten utgör ofta basen för viktiga beslut och därför är det avgörande att också ha kunskap om deras osäkerhet.
Målet med detta projekt är att ta fram lämpliga metoder och riktlinjer som ska möjliggöra tillförlitlig tolkning av modellerna i praktiken. Med hänsyn till behovet av att utveckla hållbara lösningar för dagvattenhantering, så kommer det föreslagna projektet att fokusera på modeller för grön infrastruktur och små till medelstora urbana avrinningsområden med stora andelar grönområden. Sådana modeller används för att simulera dagvattenvolymer och -kvalitet från enskilda anläggningar såsom gröna tak eller infiltrationsdiken, samt även hela avrinningsområden.
Projektet bygger på mätningar från ett mindre avrinningsområde och pilotanläggningar. Utifrån de insamlade data kommer metoder och riktlinjer för tillförlitlig tillämpning av vanliga modelleringsverktyg att utvecklas och utvärderas.
De erhållna rekommendationerna bör stödja planeringen av hållbara lösningar för dagvattenhantering.
Projektet finansieras av Formas, Luleå kommun, Skellefteå kommun, Vakin AB, Galären AB samt Dag&Nät.
Forskare
Kontakt
Ico Broekhuizen
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493570
- ico.broekhuizen@ltu.se
- Ico Broekhuizen
Uppdaterad: