Dagvattenbehandling i tätbebyggda städer - en öppen utmaning (2021-2023)
Eftersom orenade dagvattenutsläpp påverkar våra sjöar och vattendrag, implementeras dagvattenreningsanläggningar i ökande takt. Likadant växer den vetenskapliga kunskapen om dagvattenrening.
Implementering av dagvattenrening i befintliga tätbebyggda centrala stadsområden är dock fortfarande utmanande på grund av bristande vetenskapliga underlag om funktionen av kompakta reningsanläggningar, brist på plats och konkurrerande markanvändningskrav. Detta är ett hot för vattenmiljöerna eftersom tätbebyggda stadskärnor ofta bidrar med avsevärda utsläpp.
I detta gemensamma projekt kommer MittSverige Vatten & Avfall (MSVA) i Sundsvall och forskargruppen VA-teknik vid Luleå tekniska universitet tillsammans att utforska behovet av ytterligare forskning och praktisk erfarenhet med följande aktiviteter:
- workshops för att förstå behovet av dagvattenrening i centrala områden och de viktigaste utmaningarna för slutanvändarna
- en vetenskaplig litteraturstudie som sammanställer kunskap och forskningsbehov
- en utredning av en pilotanläggning i centrala Sundsvall
- en systemanalys som omfattar både teknisk/miljömässiga och hållbarhets-/socioekonomiska aspekter.
Projektet kommer att resultera i en behovsanalys. Baserad på denna utvecklas ansökningar för forsknings-, innovations- och implementeringsprojekt. Dessa kommer att möjliggöra forskning, innovation och implementering av dagvattenreningsprojekt i tätbebyggda, befintliga stadsområden.
Således bidrar projektet till att uppnå bland annat SDG 6, 9, 11, flera svenska miljökvalitetsnormer och kraven i EU:s ramdirektiv för vatten.
Projekttid: 2021-2023. Finansiär: Formas. Partner: MittSverige Vatten & Avfall.
De 17 globala hållbarhetsmålen Länk till annan webbplats. (SDG - Sustainable Development Goals)
Forskare
Kontakt
Godecke-Tobias Blecken
Uppdaterad: