Dagvattenforskning i kallt klimat – en vetenskaplig sammanställning (2023-2024)
Detta forskningsöversikts- och syntesprojekt genomförs som ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Projektet kommer att sammanställa forskningsresultat som är relevanta för ett nordiskt klimat för att tillhandahålla en bevisbas för effekterna av dagvattenavrinning i städer på recipienter, användningen av design- och implementeringsverktyg och metoder för att öka samhällets medvetenhet om fördelarna med att installera multifunktionella blå-grön infrastruktur (BGI). Denna integrerade kunskapsbas kommer att undersökas för att identifiera möjligheter för hållbar dagvattenhantering att bidra till uppfyllandet av nationella och internationella politiska mål, med resultat som presenteras i ett kortfattat och tillgängligt format för att underlätta deras användning av yrkesverksamma.
Bästa praxis för hantering av dagvatten i städer har förändrats radikalt under de senaste 30 åren. Den traditionella metoden att snabbt leda bort dagvattnet till närmaste vattendrag är inte längre ändamålsenlig som en del av vare sig dagens eller framtidens samhällen. Användningen av rör flyttar - snarare än hanterar - dagvatten och resulterar i direkt utsläpp av en cocktail av föroreningar till recipienter från källor som trafik, industri och byggmaterial. Användningen av BGI (t.ex. dammar, våtmarker och svackdiken) kan fördröja och infiltrera dagvatten vid källan och erbjuder en rad fördelar, inklusive förbättrad vattenkvalitet och större biologisk mångfald. Det är dock inte lätt att övergå till ett mer hållbart sätt att hantera dagvatten. Det har visserligen gjorts en hel del forskning, men utan en standardmetod för provtagning och analys av dagvatten är det svårt att jämföra resultaten från studier om dagvattnets påverkan på recipienterna och BGI:s utformning och behandling i olika klimat och sammanhang. Dessutom innebär användningen av decentraliserad BGI ofta installation av hanteringsmetoder i offentliga utrymmen, vilket ofta innebär att samhällen kommer i kontakt med vattenhanteringssystem för första gången och det finns lite kunskap om allmänhetens uppfattning om BGI.
I den huvudsakliga arbetsgruppen som genomför granskningen och sammanställningen ingår, förutom kontaktpersonerna vid Luleå tekniska universitet, också:
Hanna Fors Länk till annan webbplats., Sveriges lantbruksuniversitet
Thomas Randrup Länk till annan webbplats., Sveriges lantbruksuniversitet
Finansiärer: Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten
Projekttid: 2023-03-01 -- 2024-08-31
Kontakt
Maria Viklander
- Professor tillika ämnesföreträdare
- 0920-491634
- maria.viklander@ltu.se
- Maria Viklander
Lian Lundy
- Gästprofessor
- 0920-49
- lian.lundy@ltu.se
- Lian Lundy
Heléne Österlund
- Biträdande professor
- 0920-492294
- helene.osterlund@ltu.se
- Heléne Österlund
Alexandra Müller
- Biträdande universitetslektor
- 0920-493078
- alexandra.muller@ltu.se
- Alexandra Müller
Uppdaterad: