Hoppa till innehållet

Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet

På Musikhögskolan utbildas musiker och pedagoger inom olika genrer. Här bedrivs internationellt ledande forskning i musikalisk gestaltning, i samarbete med forskningscentra i Europa och USA.

På Musikhögskolan är forskning och utbildning integrerade och genomförs i nära samarbete med det regionala musiklivet i Norrbotten.

Musikhögskolan i Piteå grundades 1978 som en del av Luleå tekniska universitet. I samma byggnad som Musikhögskolan finns också Sveriges ledande utbildning i ljudteknik samt Studio Acusticum som är en av norra Europas modernaste konsertsalar.

 

Musikhögskolan ligger på universitetsområdet i Piteå. Där finns också en företagsby.

Under samma tak som och musikutbildningarna finns också utbildningar inom journalistik och ljudteknik. Även danskurser ges i samma lokaler. Det ger goda möjligheter till samarbeten, både inom ramen för respektive utbildningsprogram och mellan utbildningsämnena, i och utanför den ordinarie undervisningen. 

Kontakt

Luleå tekniska universitet i Piteå
Kunskapsallén 12,
941 63 Piteå
Telefon: 0911-726 00

En svensk jul
Students verk uruppförs inför miljonpublik

Erik Karsendal studerar komposition på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. Hans stycke ”Snön” kommer att uruppföras under en konsert från Studio Acusticum i Piteå som radiosänds till miljontals lyssnare via European Broadcasting Union (EBU).

Studiomusiker blir årets Allan Edwall-stipendiat

Basisten Klas Höglund har tilldelats 2021 års Allan Edwall stipendium. Han läser för närvarande till studiomusiker på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Niklas Sivelöv
Niklas Sivelöv ny gästprofessor på piano

Den internationellt välrenommerade konsertpianisten Niklas Sivelöv tillträder en gästprofessur i klassiskt piano på Musikhögskolan i Piteå, vid Luleå tekniska universitet.

Erik Westbergs vokalensemble
Stort kulturbidrag till Erik Westbergs Vokalensemble

Kulturrådet har beviljat Erik Westbergs Vokalensemble ett bidrag om 150 000 kronor under budgetåret 2022. – Ett synnerligen viktigt tillskott! säger körens dirigent Erik Westberg

Hon kompar den kvinnliga rösträttens genombrott

I år var det exakt hundra år sedan som kvinnor fick rösta för första gången i Sverige. Detta uppmärksammar Norrbottensteatern med en revy av Emma Molin och Emma Peters från humorgruppen Grotesco. I ensemblen spelar Anna Wedin, som har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lärare i ensemble, bas och sång på Musikhögskolan i Piteå.

Foto:  Kalle Kovacs
Tidigare student mottagare av journalistpriset Guldspaden

Radiojournalisten Anders Lundqvist har erhållit Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden 2020 i kategorin etermedia lokal.