Hoppa till innehållet

Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet

På Musikhögskolan utbildas musiker och pedagoger inom olika genrer. Här bedrivs internationellt ledande forskning i musikalisk gestaltning, i samarbete med forskningscentra i Europa och USA.

På Musikhögskolan är forskning och utbildning integrerade och genomförs i nära samarbete med det regionala musiklivet i Norrbotten.

Musikhögskolan i Piteå grundades 1978 som en del av Luleå tekniska universitet. I samma byggnad som Musikhögskolan finns också Sveriges ledande utbildning i ljudteknik samt Studio Acusticum som är en av norra Europas modernaste konsertsalar.

 

Musikhögskolan ligger på universitetsområdet i Piteå. Där finns också en företagsby.

Under samma tak som och musikutbildningarna finns också utbildningar inom ljudteknik. Även danskurser ges i samma lokaler. Det ger goda möjligheter till samarbeten, både inom ramen för respektive utbildningsprogram och mellan utbildningsämnena, i och utanför den ordinarie undervisningen. 

Kontakt

Luleå tekniska universitet i Piteå
Kunskapsallén 12,
941 63 Piteå
Telefon: 0911-726 00

José Luis Relova Gallego
Student fick stipendium för klarinettinsats

Klarinettisten José Luis Relova Gallego, tidigare masterstudent, vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet har fått ett stipendium för sin insats i en opera vid Vadstenaakademin.

Opera – tidlös konst med månghundraårig historia

Som tonåring hemma i Stockholm hade Mathilda Goike en ganska vag uppfattning om vad opera var för något. Hon sjöng pop på Kulturskolan och spelade lite tvärflöjt. När hon var 15 såg hon Rosenkavaljeren på Kungliga Operan i Stockholm. Richard Strauss operakomedi öppnade en helt ny värld för henne.

RAFAEL ADOBAS BAYOG
Musikstudent vinnare i internationell flöjttävling

Den 27 mars 2022 belönades Rafael Adobas Bayog med 1:a pris i Kobe International Flute Competition. Rafael Adobas Bayog är flöjtist i Kungliga Filharmonikerna och student från Internationella Orkesterakademin vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet.

En svensk jul
Students verk uruppförs inför miljonpublik

Erik Karsendal studerar komposition på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet. Hans stycke ”Snön” kommer att uruppföras under en konsert från Studio Acusticum i Piteå som radiosänds till miljontals lyssnare via European Broadcasting Union (EBU).

Studiomusiker blir årets Allan Edwall-stipendiat

Basisten Klas Höglund har tilldelats 2021 års Allan Edwall stipendium. Han läser för närvarande till studiomusiker på Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Niklas Sivelöv
Niklas Sivelöv ny gästprofessor på piano

Den internationellt välrenommerade konsertpianisten Niklas Sivelöv tillträder en gästprofessur i klassiskt piano på Musikhögskolan i Piteå, vid Luleå tekniska universitet.