Hoppa till innehållet

Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Mänskligheten står inför gigantiska utmaningar inom områdena energi, råvaror, miljö, vatten och säkerhet. Genom forskning och utbildning inom gruv-, bygg- och miljöområdet tar vi ansvar för utvecklingen av ett långsiktigt hållbart samhälle.

Vår forskning och utbildning har en stark experimentell och tillämpad profil med flera stora och välutrustade laboratorier. Verksamheten kvalitetssäkras av våra engagerade professorer och lektorer i ett exklusivt och framgångsrikt samarbete med näringslivet och den offentliga sektorn. 65 % av vår forskning är externfinansierad och vi har ett väl utvecklat internationellt samarbete med universitet i alla världsdelar.

SWEDISH SCHOOL OF MINES bg
Swedish School of Mines

Forskning, utbildning och infrastruktur över hela mineral- och metallvärdekedjan

Jonas Hedlund, kemisk teknologi 2022 Foto: Richard Renberg
Professor Jonas Hedlund vinner SKAPA-priset i Norrbotten

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Länsstyrelsen delar varje år ut SKAPA-priset – Sveriges största innovationspris.

Ekofritt rum, Luleå tekniska universitet Foto: LTU
Schack i ett knäpptyst rum

Den populära youtubern och schackmästaren Anna Cramling har gjort en film där hon testar att spela schack i ett ekofritt rum. Filmen är inspelad i Sound & Vibration LAB vid Luleå tekniska universitet och har fått stor spridning.

Samverkansavtal Alstom LTU
Järnvägstekniskt centrum fyller 25 år och skriver samverkansavtal med tågtillverkaren Alstom

I år firar Järnvägstekniskt centrum (JVTC) vid Luleå tekniska universitet 25 år med ett flertal framgångsrika projekt i bagaget. Här utvecklar forskarna högteknologiska underhållsmetoder och lösningar för ny och befintlig järnväg. Syftet är att säkerställa säker, felfri och hållbar tågdrift till lägsta möjliga kostnad. I samband med jubileumsfirandet tecknar Luleå tekniska universitet ett strategiskt samverkansavtal med Alstom, världens näst största tågtillverkare, där målet är att nya banbrytande forskningsresultat ska spridas och nyttiggöras genom kommersialisering.

Träbyggnad LTU
I media Vem driver utvecklingen av massiva träbyggandet?

På Luleå tekniska universitet undersöks hur 15 stora massiv trästommeprojekt i Mellansverige upphandlas och genomförs. Syftet är att öka kunskapen om hur innovation och konkurrensförmåga kan stimuleras i bygg­branschen genom innovationsekosystem och hur styrning av innovationsekosystem kan gå till.

Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Luleå tekniska universitet
Postadress: 97187 Luleå
Besöksadress: C och F-Huset, R och T-paviljong, Universitetsområdet, Porsön, Luleå
Telefon: 0920 49 10 00 Telefax: 0920 49 28 18