Hoppa till innehållet
Lars Stehn (t.v.), ämnesföreträdare för forskningsämnet Byggproduktion och teknik. Johan Larsson (t.
Lars Stehn (t.v.), ämnesföreträdare för forskningsämnet Byggproduktion och teknik. Johan Larsson (t.h.), avdelningschef för avdelningen Industriellt och hållbart byggande. Foto: Per Pettersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Avdelningen för industriellt och hållbart byggande

Avdelningen för industriellt och hållbart byggande (IHB) omfattar forskningsämnet Byggproduktion och teknik.

Avdelningens verksamhet innefattar forskning och utbildning om byggprocessen från planering och projektering till byggande. Våra kärnkompetenser finns inom management och automation av byggprocessen, industriella och traditionella bygg- och produktionssystem, primärt för husbyggande men även för anläggningsbyggande. Vi forskar också inom virtuellt och energieffektivt byggande genom visualisering, analys och simulering. Avdelningen engagerar sig i två laboratorier: MCE-laboratoriet och Virtual Reality Lab.

Avdelningen ansvarar för ett 20-tal grundutbildningskurser och ansvarar i huvudsak för inriktningen Byggande inom Civilingenjör Väg- och vattenbyggnad samt inriktningen Husbyggnad inom Civilingenjör Arkitektur.

Antalet medarbetare är ca 30.

Vår forskning

Peab_LTU
Peab och Luleå tekniska universitet ska öka effektiviteten i byggbranschen

Peab och Luleå tekniska universitets avdelning för Industriellt och hållbart byggande har inlett ett samarbete inom systematiserat och hållbart byggande. På så sätt kan Peab dra nytta av den senaste forskningen i sitt arbete medan LTU får möjlighet att testa sin forskning i praktiken. Målet är att öka effektiviteten i branschen och att skapa ett mer hållbart byggande.

Jarkko Erikshammar, Luleå tekniska universitet  2022 Foto: Richard Renberg
"Det viktiga är att vara nyfiken och fortsätta utvecklas hela livet"

Möt Jarkko Erikshammar, lärare inom industriellt och hållbart byggande på Luleå tekniska universitet.

Lars Stehn, professor i Industriellt och hållbart byggande, Luleå tekniska universitet
I media: Träbyggandet visar vägen

Den industriella träbyggnadssektorn har höjt produktiviteten med 30 procent och kortat byggtiden med 3,3 månader. De resultaten visar en ny studie av den industriella träbyggsektorn gjord av Luleå tekniska universitet.