Hoppa till innehållet
Green_Fuels.jpg
Pilotanläggningen LTU Green Fuels som finns i Piteå. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LTU Green Fuels

LTU Green Fuels är en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntetgas och gröna bränslen. Fokus ligger på att ersätta fossil olja med gröna bränslen. Verksamheten är igång dygnet runt.

Luleå tekniska universitet har i Green Fuels ett partnerskap med Chemrec och Haldor Topsö. Till detta kommer ett konsortium som består av nationella och offentliga aktörer. Professor Rikard Gebart leder forskningen vid LTU Green Fuels i Piteå och Fredrik Granberg är platschef.

Foto: Pixabay
Forskare vill testflyga svenskt biobränsle 2021

Luleå tekniska universitet har beviljats finansiering av Energimyndigheten till en förberedande studie, för att förhoppningsvis inom ett par år producera och testa flygjetbränsle baserat på svenska skogsrester – och testflyga bränslet med kommersiellt flyg i Sverige. Förstudien ska underlätta och riskminimera en första kommersiell anläggning för tillverkning av flygbiobränsle baserat på skogsrester i Sverige.

Flygplan
Energiteknik i media: ”Så gör vi gemensamt flyget grönare”

Fredrik Granberg vid energiteknik är en av tre skribenter bakom en debattartikel i Svenska dagbladet som publicerades den 12 april 2018.