Sumeet Gajanan Satpute
Biträdande universitetslektor
Forskningsämne: Robotik och artificiell intelligens
Avdelning: Signaler och system
Institutionen för system- och rymdteknik
-
Luleå, A2574
Om mig
Jag är Biträdande universitetslektorr vid gruppen Robotik och artificiell intelligens. Min nuvarande forskning fokuserar på bildning av flera rymdfarkoster och autonoma planetariska utforskningar med flera agenter. Jag fick doktorsexamen examen från Onboard Space Systems-gruppen, Kiruna, och magisterexamen i elektroteknik med inriktning mot styrsystem från Veermata Jijabai Technological Institute (VJTI), Indien.
Projekt
- AERO-TRAIN Länk till annan webbplats. är ett Marie-Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) - European Training Network (ETN)-projekt, som syftar till att utveckla areial robotteknologi för säker inspektion och underhåll av civila och industriella infrastrukturer. Projektet fokuserar på att utveckla kontrollmetoder för att förbättra tillförlitlig fjärrmanövrering av UAV manipulatorerna på avlägsna platser. Vi fokuserar på att utveckla ett utökat verklighetsbaserat gränssnitt som möjliggör enkla, exakta och säkra samarbetsoperationer mellan människa och maskin. Dessutom strävar vi också efter att utveckla robusta kontrollsystem mot varierande tidsfördröjningar som är nödvändiga för fjärroperationer.
- UNIVERSEH Länk till annan webbplats.-European Space University for Earth and Humanity: Det är en allians mellan fem universitet i Europa för att utveckla ett nytt sätt att samarbeta inom rymdområdet, inom det nya initiativet "European Universities" som främjas av Europeiska kommissionen.
- OPTACOM-Optimized and Autonomous Constellation Orbit Management är ett industrikonsortium som leds av OHB Sweden Länk till annan webbplats., medan övriga deltagare är OHB systems Länk till annan webbplats., DLR Länk till annan webbplats. och Luleå tekniska universitet Länk till annan webbplats.. Projektet fokuserar på att utveckla en decentraliserad orbit control management-algoritm för stora satellitkonstellationer för att utföra ett antal autonoma uppgifter såsom orbitinitiering (fasning) efter lansering och tidig omloppsfas, stationshållning och kollisionsundvikande.
- RIT2021 Länk till annan webbplats. (2015-2021) är ett EU-finansierat samarbetsprojekt med målet att skapa hållbar tillväxt i Norrbottensregionen och stärka dess roll som Sveriges ledande rymdregion. Mitt deltagande skedde genom ett FoU-projekt 'Guidance and Control for Multiple Spacecraft Formation' som också var i samarbete med OHB Sweden Länk till annan webbplats.. Huvudsyftet med detta arbete var att utveckla säkra och bränsleeffektiva kontrollalgoritmer för flyguppdragen i rymdfarkostformationen samt att studera hur man kan främja den verkliga användningen av formationsflygning för framtida rymdutforskningar (link Länk till annan webbplats.).
Undervisning
Jag har varit delaktig i kursutveckling aktiviteter för R7030R-kursen samt varit delaktig i utformningen av det nya utbildningsbaserade masterprogrammet.
Lärarassistent
R7030R Styrning, navigering och reglering av rymdfarkoster Länk till annan webbplats.: Hösten 2020, 21, 22, 23.
R7017E Biorobotik Länk till annan webbplats.: Vär 2024
Handledare
PhD (Biträdande handledare)
- Vignesh Kottayam Viswanathan Länk till annan webbplats.: Autonomous visual inspection in extreme environments
- Achilleas Länk till annan webbplats. Seisa Länk till annan webbplats.: Augmented reality for enhancing semi-autonomous remote aerial manipulation
- Viswa Narayanan Sankaranarayanan Länk till annan webbplats.: Drone based Robust Control Schemes against varying time delays
Masters Thesis
- Federico Gatti: Docking strategies for floating platform
- Frank Fourlas (University of Patras): Advanced control techniques for collaborative satellites
- Fadel Chams: Collision Avoidance for small spacecrafts in LEO
- Vignesh Kottayam Viswanathan: Cooperative navigation in space in-proximity of small bodies
- Enrico Giacomini: Design, modelling and control of a thrust based UAV