Hoppa till innehållet
Poly_logo_3.jpg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Polymera kompositmaterial

Polymera kompositmaterial är ett spännande forskningsämne som i samverkan med andra närliggande ämnen bygger grunder för tillverkning och utvecklar kunskap och förståelse om funktionalitet av avancerade polymera kompositmaterial för dagens och framtidens applikationer.

Vi studerar samband mellan kompositers prestanda och deras heterogena uppbyggnad, egenskaper hos beståndsdelar och deras samverkan. Viktiga frågor är materialets åldring, påverkan av fukt och extrema temperatur samt skadetolerans. Materialoptimering, optimering av tillverkningsprocesser för att uppnå bestämda egenskaper leder till förbättring av existerande och utveckling av nya kompositmaterial. Experimentella, analytiska och numeriska metoder kombineras i studier av mekanismer på nano- mikro och makronivå. Materialets beteende beskrivs med materialmodeller som implementeras i numeriska beräkningsrutiner.

De viktigaste användningsområdena för våra resultat är flyg-, bil- och marinindustrin.
 

Kontakt

Professor Roberts Joffe, ämnesföreträdare
Avdelningen för materialvetenskap
Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Trasiga hockeyklubbor ska ge säkrare bilar

Varje år slängs tusentals trasiga kompositklubbor av svenska hockeyföreningar. Ett resursslöseri som forskare vid Luleå tekniska universitet nu försöker lösa. I samarbete med Luleå Hockey och Gestamp HardTech undersöker man möjligheten att återbruka materialet till mer krocksäkra bilar.

ECCM
Materials Science Division representerad på ECCM20 i Schweiz

Grupper för trä och bionanokompositer och polymerkompositer var representerade vid European Conference of Composites Materials (ECCM).

Foto: Privat
Utvecklar robotarmar åt CERN

I ett nystartat samarbete med världens största partikelfysiklaboratorium CERN, utvecklar forskare vid Luleå tekniska universitet robotarmar till det för människor farliga underhållsarbetet på anläggningen. Målet är lättare robotar med högre prestanda.