
Pojkars betyg i ämnet bild
Vi vill i projektet titta närmare på vad det är som gör att pojkars betyg ligger lägre än flickors i bildämnet. Syftet med studien är att utveckla arbetsområden inom bildämnet som ökar pojkarnas resultat inom ämnet.
Vilka är vi?
Vi som jobbar med detta projekt är Eva Alerby, forskare vid Luleå tekniska universitet, Camilla Sundberg Thurfjell och Titti Rosén, bildlärare vid Nya Läroverket Bergnäset, samt Mimmi Lind-Löfgren bildlärare Nya Läroverket Bergviken.
Området för FoU-praktiknära forskning
När vi tittar i vår egen statistik över meritvärden hos våra elever har vi under en längre tid sett att pojkar generellt ligger lägre än flickorna i ämnet bild. Detta är något som vi funderat mycket kring och försökt hitta svar på. Vi vill därför i projektet titta närmare på vad det är som gör att pojkars betyg ligger lägre än flickors i bildämnet. Frågor vi ställer oss och som vi önskar få förståelse för är om det är något i ämnet som generellt gynnar flickor mer? Vad kan locka pojkar till att intressera sig mer? Skulle digitala verktyg kunna höja pojkars motivation och självförtroende i ämnet? Finns det sociala normer som gör det svårare för pojkarna att göra sitt bästa? Behöver undervisningen göras om i någon form? Dessa frågeställningar är utgångspunkten för vår undersökning.
Syfte med projektet
Syftet med studien är att utveckla arbetsområden inom bildämnet som ökar pojkarnas resultat inom ämnet.
Genomförande och dokumentation
Projektgruppen kommer att titta närmare på betygsstatistik från båda skolenheterna. Eftersom vår intention är att utgå från ett elevnära perspektiv så kommer projektgruppen att lyssna på elevernas röster på olika sätt.
- I ett första steg är tanken att vi ska utforma och genomföra en enkät med elever i år 8, vi kommer att genomföra enkäten med samtliga elever där flickorna fungerar som kontrollgrupp.
- Nästa steg är att intervjua några elever enskilt och i mindre grupper för att få en djupare bild av hur de upplever ämnet.
- För att täcka in så många sätt som möjligt till att kommunicera kommer vi även att genomföra en reflektion via bild, där eleverna i grupp får gestalta en given frågeställning.
Utifrån det material vi samlar kommer vi att planera arbetsområden som ska genomföras i undervisningen.
Med utgångspunkt i framkomna resultat planerar vi att, i en implikations- och implementeringsfas, utarbeta metoder/uppgifter för hur man kan arbeta inom bildämnet för att stävja betygsskillnaden mellan pojkar och flickor.
Spridning av resultat
Lärarna kommer tillsammans med forskaren att redovisa projektet för skolornas övriga lärare och personal, på en gemensam pedagogisk konferens. Vid intresse redovisar gärna projektgruppen projektet vid lärarutbildningen, LTU.
Uppdaterad: